Atentie, apare bebe!

Cel mai probabil, toate femeile se tem de durerea provocata de o nastere naturala. Temerile ar fi intemeiate in cazul in care nu s-ar fi inventat anestezicele. Din fericire, anestezia peridurala rezolva aceasta problema in cazul unei nasteri vaginale.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Atentie, apare bebe!
Atentie, apare bebe!

Cel mai probabil, toate femeile se tem de durerea provocata de o nastere naturala. Temerile ar fi intemeiate in cazul in care nu s-ar fi inventat anestezicele. Din fericire, anestezia peridurala rezolva aceasta problema in cazul unei nasteri vaginale.

Acest tip de anestezie se face doar daca mama nu are vreo infectie in organism si daca nu are probleme la coloana vertebrala. Peridurala nu este acelasi lucru cu rahianestezia, adica anestezicul nu intra in lichidul cefalorahidian, ci pe langa. In general, acest tip de anestezie se face la o dilatatie de 3 cm. O data rezolvata problema durerii, la nasterea naturala nu exista complicatiile care pot aparea dupa o cezariana, in principal infectiile.

Apoi se pot face analgezice si dupa momentul nasterii si nu mai simti nici un fel de durere post nastere. In plus, te poti plimba imediat prin spital, iar recuperarea decurge rapid. Trebuie sa stii ca dupa o nastere naturala, bebe poate sa fie pus la san rapid si nu mai trebuie sa isi astepte mama sa se trezeasca dupa o anestezie generala, de exemplu. In statele din Vest, bebe este pus la san la doua ore dupa ce a venit pe lume. Acest lucru este posibil in majoritatea nasterilor naturale, mult mai rar dupa cezariana.

Cum ajungem la operatia de cezariana?


Aceasta interventie s-a inventat sa salveze atat mama, cat si copilul si nu se face la cerere, ci doar daca exista indicatii medicale clare in acest sens. Daca mama are o afectiune cronica inainte de a fi insarcinata, se stie de la inceput ca exista indicatie de cezariana. Apoi, in timpul sarcinii, la ecografie medicul poate sa sesizeze placenta praevia sau accreta, alte indicatii clare pentru operatia de cezariana.

Dar se poate ca sarcina sa decurga fara nici un fel de probleme si decizia ca mama sa fie operata sa se ia chiar in timpul travaliului, cand dilatatia colului e completa, dar copilul nu poate sa iasa din diverse motive. E falsa informatia, spun specialistii, conform careia, daca femeia a intrat deja in travaliu, nu se mai poate face o cezariana. De asemenea, sunt cazuri in care medicul ginecolog opteaza pentru cezariana pentru ca fatul e mare in raport cu bazinul mamei. De multe ori, natura face ca in aceste situatii, mama sa intre in travaliu cand fatul are fix 3 kilograme. Insa atat mama, cat si copilul trebuie sa traiasca.

Ca noua in doar 6 saptamani

Dar indiferent de motivele pentru care ajungem la cezariana, aceasta nu e o tragedie nici pentru mama si nici pentru bebelus. Dupa o operatie de cezariana, mama poate sa mearga putin dupa aproximativ 6 – 8 ore. A doua zi, proaspata mamica poate sa manance, sa mearga, sa isi tina copilul in brate si sa-l alapteze. S-a constatat ca viteza cu care mamica se reface dupa o astfel de interventie chirurgicala depinde si de cat de puternica e fizic, dar si de vointa acesteia. Oricum, femeia ajunge la parametri normali atat dupa o nastere vaginala, cat si dupa o operatie cezariana la 6 saptamani, adica dupa perioada de lauzie.

Si daca am facut o cezariana, mai pot sa nasc vaginal? E intrebarea mamicilor care isi mai doresc mostenitori. Raspunsul este da, daca a trecut cel putin un an de la operatie si daca la ecografie se evalueaza ca cicatricea de pe uter este buna, astfel incat sa nu existe riscul unei rupturi uterine in timpul travaliului. De asemenea, si dupa o nastere naturala, se poate opta a doua oara pentru cezariana, daca exista indicatii in acest sens. Cu alte cuvinte, optiuni exista, doar ca ele trebuie evaluate corect de catre medicul care urmareste sarcina astfel incat riscurile atat pentu mama, cat si pentru fat sa fie minime.

Si la cezariana, esti bine a doua zi


Am vazut ca operatia de cezariana nu se face pentru a evita durerile din timpul travaliului, ci pentru ca exista indicatii medicale clare in aceasta privinta. Daca insa ai facut totusi aceasta operatie, trebuie sa stii ca in 6 luni cicatricea nici nu se mai vede. De asemenea, inca de a doua zi, mamica care are o operatie de cezariana poate sa fie la fel de bine ca o mamica care a nascut natural.

Atat la nasterea naturala, cat si la cezariana, dupa perioada de lauzie, femeile pot incepe sa faca sport. Rezerva este urmatoarea: daca faci sport sau tii regim, scade cantitatea de lapte pe care o produci. In timp ce alaptezi, daca ai activitati placute, productia de lapte e suficienta. Daca insa muncesti fizic sau intelectual si faci eforturi in acest sens, practica arata ca laptele nu mai e in cantitatea necesara. Iar bebe e bine sa fie hranit la san cel putin 4 luni. Ideal ar fi cel putin, 6 luni.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Goana dupa gradinita
Goana dupa gradinita
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”