Apendicele, mai mult decat un organ inutil

La 11 saptamani de la conceptie, apendicele incepe sa produca celule endocrine pentru fetus. Aceste celule secreta hormoni, amine si peptide care il ajuta pe viitorul bebe sa se dezvolte normal.
  • Publicat:
Apendicele, mai mult decat un organ inutil
no title

Apendicele a fost multa vreme considerat drept organ vestigial sau inutil, a carui activitate a incetat undeva de-a lungul evolutiei, nimeni nu stie exact cand. Mai mult decat atat, desi nu ne foloseste la nimic, apendicele ne poate totusi pune viata in pericol atunci cand se inflameaza. Lucrurile nu stau insa chiar asa. Haide sa vedem impreuna!

Apendicele este un saculet subtire aflat in prelungirea tubului intestinal, in partea de jos a cecului, intre intestinul subtire si cel gros. Mai precis, micutul organ este localizat in dreapta, in partea inferioara a abdomenului.

Aparent, acesta nu indeplineste nici un rol in functionarea organismului. Fiecare dintre noi cunoastem cel putin o persoana care si l-a extirpat. Iar statisticile arata ca 2 persoane din 20 a trecut prin operatia de apendicita. L-au scos, au scapat de el. Studii recente dezvaluie insa faptul ca apendicele este ceva mai mult decat un organ care „ne incurca”.

La 11 saptamani de la conceptie, apendicele incepe sa produca celule endocrine pentru fetus. Aceste celule secreta hormoni, amine si peptide care il ajuta pe viitorul bebe sa se dezvolte normal.

Dupa nastere, apendicele actioneaza ca organ limfoid (produce globule albe si un tip de anticorpi numiti imunoglobulina A), luptand impotriva bolilor.

O alta dintre sarcinile apendicelui se pare ca este aceea de a gazdui bacteriile prietenoase care stau aici pana cand va fi nevoie sa repopuleze intestinele, dupa un puseu de diaree spre exemplu.

Apendicita

Apendicita reprezinta inflamarea apendicelui, insotita de greturi, varsaturi, lipsa poftei de mancare, febra si dureri severe in abdomen. Durerea poate fi resimtita la ridicarea genunchiului drept sau la mers.

Totusi, simptomele apendicitei difera de la un caz la altul, iar pentru a preveni complicatiile este bine sa consulti un medic daca durerile abdominale persista mai mult de o ora.

Apendicita – complicatii

Uneori, inflamarea apendicelui nu este insotita de simtome caracteristice, astfel incat trece neobservata, iar alteori, procesul evolueaza rapid. Atunci cand nu se actioneaza rapid, apendicele se infecteaza si, din pricina inflamatiei, se poate perfora, infectia propagandu-se in cavitatea abdominala. Peritonita, caci asa se numeste complicatia apendicitei, ii poate fi fatala pacientului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Combate carenta de cupru
Combate carenta de cupru
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”