Alimentele organice

Vrei sa cumperi produse organice, dar nu stii ce anume merita banii si ce nu? Este adevarat ca sunt mai scumpe, insa unele isi merita fiecare banut. Citeste in continuare si afla care sunt acestea!
  • Publicat:
Alimentele organice
Alimentele organice

Produse organice care merita cumparate cat mai des cu putinta:
Mere, mancare pentru bebelusi, telina, cirese, lactate, oua, struguri, carne, necatrine, piersici, pere, pui, paine, cartofi, mure, spanac si capsune.

Alimente organice care merita cumparate:
Sparanghel, avocado, banane, brocolli, conopida, cereale, porumb, kiwi, mango, ulei, ceapa, papaya, paste, ananas si mazare. Aici se includ si salatele orientale de fructe deshidratate si legumele conservate.

Produse organice care nu merita cumparate: fructele de mare si cosmeticele.

In general, aceste produse sunt mai scumpe deoarece costurile de productie sunt mai mari, ceea ce implica munca mai elaborata si mai indelungata. In general, cele gasite in magazine sunt aprobate de organismele care atesta acest tip de produse, insa in cazul fructelor de mare, lucrurile nu sunt foarte clare. In cazul celorlalte alimente aprobate ca fiind organice si corspunzatoare cu standardele in vigoare, se ia in consideratie nivelul de pesticide, antibiotice si hormoni folosite in productia acestora. In ceea ce priveste fructele de mare, singura conditie pe care ele trebuie sa o indeplineasca, pentru a fi declarate alimente organice, este aceea de a nu contine agenti contaminatori ca mercurul. In cazul cosmeticelor, se pare ca amestecul de ingrediente pe care aceastea il contin nu provin neaparat din agricultura organica.

In ceea ce priveste costul…
… Este bine sa stii ca difera in raport cu alimentele traditionale. Sunt mai scumpe si mai greu ca si cele din urma. In medie, costul este aproape dublu fata de alimentele obisnuite. Iata ce poti face pentru a le cumpara la pret cat mai mic:

* compara magazinele specializate si vezi care practica cele mai mici preturi
* cumpara produse organice obtinute pe plan local (fermele si gradinile din apropierea zonei in care locuiesti)
* stabileste-ti o legatura cu un furnizor de astfel de produse, si aprovizioneaza-te periodic de la acesta
* cumpara-le prin comanda postala sau de pe internet

Sanatate… organica
In cazul celor expusi la actiunea pesticidelor, exista un studiu care a aratat ca nivelul acestora din organism a scazut dramatic in cazul celor care au consumat alimente organice. Desi exista asigurari din partea guvernelor ca pesticidele nu au un impact negativ asupra trupului uman, se pare ca ele influenteaza in mod nefast organismele tinere, ale copiilor si bebelusilor. Din alt punct de vedere, aceaste categorii de varsta sunt afectate si de antibioticele administrate animalelor folosite pentru carne, precum si de hormonii sintetici de crestere care sunt administrate acestora. Desi in multe zone ale lumii, substantele mentionate nu se mai folosesc, fiind interzise prin lege, exista inca tari in care ele continua sa faca rau atat copiilor, adolescentilor, cat si adultilor. De aceea, alimentele organice reprezinta o alternativa viabila, cel putin in aceste cazuri. Laptele este foarte indicat pentru consumul uman, si se pare ca nici cel provenit de la vaci carora li s-a administrat acest tip de hormon, nu este daunator.

Ce inseamna, de fapt, „organic”?
Ceea ce conteaza este ca alimentele organice se bucura de o apreciere mondiala din ce in ce mai mare, care se asteapta sa creasca din ce in ce mai mult in anii care urmeaza. Intre timp, standardele guvernamentale care privesc aprobarea alimentelor ca fiind organice sunt din ce in ce mai contestate de catre publicul larg. Dintre acestea, iata care sunt cateva dintre indicatiile actuale de pe produsele despre care vorbim:

* „100% organic” inseamna ca nu contine ingrediente sintetice, care sunt interzise prin lege.

* „organic” inseamna ca cel putin 95% din ingrediente au origine organica.

* „contine ingrediente organice” se refera la faptul ca cel putin 70% din ingrediente sunt organice, restul de 30% reprezentand alte substante aprobate prin lege.

* „natural” sau „in intregime natural” nu inseamna ca produsul respectiv este organic. Nu exista o definire clara a standardului, cu exceptia produselor din carne, care este posibil sa nu contina aromatizatori artificiali, coloranti si emulgatori. Cu toate astea, nu exista certitudini clare.

Agricultura organica:
– interzice folosirea ingineriei genetice;
– interzice folosirea iradierii pentru conservarea nenaturala a alimentelor;
– interzice folosirea ingrasamintelor artificiale.
 
Alimentele etichetate ca fiind ”organice” sunt:
– cultivate in sol netratat cu substante sau ingrasamant chimic de cel putin trei ani;
– contin cel putin 70% ingrediente organice.

Alimente organice versus alimente tratate cu diverse substante
Gustul este alterat aproape de tot la alimentele tratate cu substante chimice, lucru pe care de altfel il putem observa cu usurinta in ultimul timp. In ceea ce priveste calitatea si rolul alimentelor organice pentru sanatate, nu trebuie decat sa ne gandim la cate substante, aditivi, urme de pesticide contin celelalte, si alegerea nu va mai fi grea. Asadar, nu va lasati influentati de aspectul legumelor sau al fructelor – de obicei, cu cat sunt mai mari si mai colorate, cu atat sunt mai departe de a fi naturale, organice.

Daca alegeti sa cumparati alimente organice, nu uitati ca pana si faina alba, cerealele rafinate si zaharul organic nu sunt cea mai buna alegere de pe lista. Cumparati in schimb cereale integrale, paine facuta din cereale integrale si biscuiti.

Preturile acestor alimente va scadea in timp. Si chiar si la preturile de acum, tot este o alegere buna sa optati pentru consumul lor. In scurt timp, vor aparea in majoritatea magazinelor si hypermarketurilor standuri speciale, in care sa fie comercializate numai produse organice.

 
Articol exclusiv online

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”