Alimente… in congelator! Reguli de congelare si decongelare

Ai un congelator spatios si nu prea stii ce sa faci cu el? Pentru ca toamna este sezonul in care ne facem provizii de alimente, a venit momentul sa faci putina ordine prin congelator. Probabil vei descoperi tot felul de alimente "dubioase", vechi de cine
  • Publicat:
Alimente... in congelator! Reguli de congelare si decongelare
Alimente proaspete... in congelator!

In congelatorul tau se poate pastra foarte bine o gama larga de alimente, de la carne, legume, fructe, verdeata, diverse preparate culinare si chiar paste fainoase (foi de placinta, blat pentru pizza, etc). Dar pentru ca si congelarea este o “arta”, exista cateva reguli pe care sa le respecti, in asa fel incat sa nu iti pui sanatatea in pericol.

Pentru inceput, trebuie sa faci putina ordine in congelator. Incepe prin a scoate alimentele pe care le ai in congelator. Analizeaza-le cu atentie si pastreaza numai ce poate fi consumat, evaluand dupa felul in care arata si dupa miros.

Arunca alimentele foarte vechi! Daca nu iti amintesti cu ce ocazie ai pus ceva in congelator.. inseamna ca este foarte vechi! Dezgheata congelatorul si curata-l cu o carpa curata si foarte, dar foarte putin detergent! De preferant sunt detergentii fara parfum. Operatiunea de curatare trebuie facuta cat mai repede posibil pentru ca alimentele scoase sa nu se dezghete.

Ca sa nu ai parte de surprize neplacute cand te hotarasti sa folosesti un aliment congelat, iata care sunt principalele lucruri de care sa tii cont:

– evita pierderea apei din unele alimente;
– evita transferul de mirosuri de la un aliment la altul;
– foloseste cat mai util spatiul de congelare;
– evita deteriorarea alimentelor.

Cheia congelarii reusite se afla in metoda de impachetare a alimentelor si depozitarea corecta in congelator. Iata cateva reguli importante:

  1. Incearca sa scoti aerul din pachetele pe care le pregatesti pentru congelare. Aseaza alimentele in pungi sau caserole potrivite dimensiunilor lor.
  2. Infasoara bine carnea in folie de plastic inainte de a o pune in punga in care va fi congelata. Nu pune carnea in congelator in ambalajul in care ai cumparat-o.
  3. Ca sa te asiguri ca alimentele tale ingheata cat mai repede posibil pentru a evita dezvoltarea bacteriilor, foloseste recipiente de dimensiuni mici. Aceste cantitati mici iti vor fi de folos si la decongelare, pentru ca vei putea decongela exact cat ai nevoie, avand in vedere faptul ca alimentele decongelate nu trebuie recongelate.
  4. Scrie pe fiecare pachet ce contine si data la care l-ai pus in congelator, chiar daca crezi ca il vei folosi intr-o saptamana sau doua.
  5. Pune pachetele de alimente in cea mai rece parte a congelatorului, cel putin pana se congeleaza in totalitate.
  6. Dezghetarea la temperatura camerei este recomandata numai in cazul foilor de placinta sau blaturilor pentru pizza.
  7. Celelalte tipuri de alimente trebuie dezghetate in frigider sau in cuptorul cu microunde, daca dispune de functia de decongelare. Incearca sa folosesti alimentele in maximum doua sau trei luni de la congelare.


Mai jos sunt cateva dintre lucrurile pe care ar trebui le stii despre congelare:

  • congelarea alimentelor inactiveaza bacteriile, dar nu le distruge! Cand un aliment este decongelat, bacteriile pot redeveni active si se pot inmulti in anumite conditii.
  • apa isi mareste volumul cand ingheata. Din aceasta cauza, nivelul ridicat de apa din fructe determina spargerea peretilor celulelor acestora. De aceea, anumite alimente decongelate sunt mai moi.
  • cand are loc o pana de curent, trebuie sa tii usa frigiderului inchisa, incercand sa il folosesti cat mai putin posibil. Un congelator plin poate impiedica alimentele sa se dezghete timp de o zi sau doua, daca usa este inchisa.
  • majoritatea legumelor pot fi gatite fara a fi decongelate.
  • odata dezghetate, alimentele nu se recongeleaza!


Articol exclusiv online (Georgiana Dorobantu)

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mituri si adevaruri despre apa plata
Mituri si adevaruri despre apa plata
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân