Alergii suspecte: „Bube cât bobul de fasole după ce am mâncat o înghețată”

O cititoare intreaba specialistul.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Alergii suspecte:
Alergii suspecte

Alergiile alimentare ne pot lua oricand prin surprindere, iar o cititoare a revistei „Ce se intampla, doctore?” a patit-o pe propria piele. Dupa ce a mancat o inghetata, s-a trezit cu o eruptie cutanata. Cum ar trebui sa procedam in astfel de situatii? Oana ne lamureste.

Ma numesc Mioara, am 39 de ani, si in urma cu 3 luni mi-am trimis fata sa cumpere o inghetata de la un magazin, iar dupa ce am mancat-o, la cateva zile, mi-au aparut niste bubite pe corp (destul de mari, cam cat bobul de fa­sole care ma ma­nan­ca si care nici acum nu mi-au dis­pa­rut). Am fost la medic am facut injectii
hidro­cortizon, dar nici un rezultat definitiv. Bubitele imi treceau doar in perioada cat isi facea efectul injectia in corp dupa imi apareau din nou. Am tinut si regimul pe care mi l-a prescris doctorul, dar nimic. Despre ce poate fi vorba?

Daca ati fost diagnosticata cu o alergie alimentara inteleg ca ati facut testele cutanate adecvate si dieta care v-a fost recomandata nu mai contine principalii alergeni. Daca eczemele persista si nu apare nici o ameliorare dupa o sapta­mana, se incearca un alt regim.

In aceasta perioada, se recomanda alimente pure si trebuie evitata mancarea la restaurant pentru ca si medicul si pacientul trebuie sa cunoasca exact compozitia alimen­te­lor, eventual pacientul trebuie sa isi noteze ab­solut tot ce consuma.

Apoi, cantitati mici din alimentele care trebuie testate se ingera in pre­zenta medicului si se ob­serva reactiile pacientului. Cea mai buna dovada pen­tru alergie o reprezinta agravarea sau recru­des­centa simp­to­melor dupa reintro­ducerea noului aliment.

Cel mai bun tratament il reprezinta in prima faza evitarea alimentului in cauza, iar in ceea ce pri­veste desensibilizarea orala trebuie ca schema sa fie controlata atent de medic, intrucat in alte cazuri nu s-a dovedit eficienta.

Trebuie sa va inarmati cu rabdare si sa intelegeti ca daca suferiti de alergie alimentara severa, aceasta nu trece peste noapte si doar cu o simpla dieta, ca medi­ca­mentele pe care vi le-a recomandat doctorul nu vindeca boala si ca sunt eficiente doar in criza pentru calmarea simptomelor.

In cazul in care ingerati accidental alimentul alergen trebuie sa colaborati cu medicul curant o perioada mai lunga. Multa sanatate!

Citeste si
Stiai ca exista alergia la sex?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Tii la dintii tai? Uita de vinul alb!
Tii la dintii tai? Uita de vinul alb!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”