Afectiunile sanilor nu tin cont de varsta

Nici de bani, nici de celebritate. Kylie Minogue si Anastacia, cele doua dive ale muzicii pop, au infruntat cancerul si au mari sanse de recuperare.
  • Publicat:
Afectiunile sanilor nu tin cont de varsta
Afectiunile sanilor nu tin cont de varsta

Nici de bani, nici de celebritate. Kylie Minogue si Anastacia, cele doua dive ale muzicii pop, au infruntat cancerul si au mari sanse de recuperare. Revolta, negare, deznadejde, chiar depresie – sunt sentimente pe care le-au trait ambele vedete la varste foarte tinere: Kylie la 36 si Anastacia la 29.

Ambele au trecut printr-o perioada de cosmar, poate cea mai grea din viata lor, dar s-au mobilizat exemplar pentru a invinge teribila maladie. Pentru ca si-au descoperit boala in stadiu incipient, sansele lor de recuperare au crescut spectaculos. Atat Kylie cat si Anastacia au trecut prin interventii chirurgicale prin care medicii au indepartat de la nivelul sanilor tesuturile afectate de cancer.

Ambele vedete au trecurt apoi la chimioterapie, tratament obligatoriu pentru ca celulele afectate de boala sa nu migreze spre zone sanatoase. Sustinute de familie si de fani, Kylie si Anastacia s-au retras cateva luni si sunt hotarate sa lupte cu toata energia pentru a scapa definitiv de  boala si pentru a-si pastra intacta frumusetea sanilor.

Datele de ultima ora sunt de natura sa linisteasca orice femeie ingrijorata de posibilele efecte ale terapiilor hormonale. Este adevarat ca exista unele studii care au facut legatura dintre administrarea de hormoni si cresterea riscului aparitiei cancerului de san.

Dar cei mai multi medici pledeaza pentru administrarea de hormoni avand in vedere avantajele acestei terapii. Exista studii care au aratat o crestere relativ mica a riscului de cancer mamar in cazul femeilor care folosesc tratamente hormonale la menopauza. Totusi, aceste tratamente sunt de mare folos in estomparea simptomelor neplacute, de aceea, decizia de a urma sau nu terapiile hormonale se ia de catre medic in colaborare cu pacienta.

Semnele suspecte

Multe femei se tem de secretiile mamare care apar in afara perioadei de dupa nastere. De multe ori, acestea sunt benigne, dar nu trebuie neglijate. Culoarea lor (alb, rosu, maroniu sau verde) poate indica originea scurgerilor anormale. Poate fi vorba de lapte, mai ales daca au trecut doar cateva luni de la incetarea alaptarii.

Secretiile pot ascunde o problema hormonala sau o infectie a canalelor galactofore. Tratamentul adecvat poate rezolva rapid problema. Oricare ar fi originea secretiilor anormale, medicii recomanda evitarea presarii mamelonului.

Chisturi benigne sau tumori maligne?

Autopalparea periodica a sanilor este obligatorie, mai ales ca astazi, cancerul mamar loveste la varste din ce in ce mai fragede. Totusi, nu orice umflatura suspecta este o tumora maligna. Chisturile sunt cele mai frecvente formatiuni care apar chiar din adolescenta. Le creste volumul in timpul menstruatiei si devin insesizabili dupa aceasta perioada a lunii. Vizita la medic este obligatorie pentru ca este singurul care poate stabili natura chisturilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Apa vie in lupta cu maladii grave
Apa vie in lupta cu maladii grave
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”