Pe ce parte dorm gravidele? Pregateste-te pentru venirea lui bebe!

Poate ca este de preferat sa dormi pe partea stanga, dar sunt si multe speculatii, unele de-a dreptul anecdotice! Pana la urma, important este sa nu iti produci disconfort, natura stie cel mai bine si le-a echilibrat pe toate demult.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Pe ce parte dorm gravidele? Pregateste-te pentru venirea lui bebe!
Pe ce parte dorm gravidele? Pregateste-te pentru venirea lui bebe!

Sarcina e o minune pe care multe dintre noi nu o intelegem. Cu atat mai putin barbatii! Cititoarele noastre se intreaba pe ce parte ar trebui sa doarma daca au burtica, ce analize ar trebui sa faca inainte de a ramane insarcinate si daca este in regula sa ia medicamente aniepileptice in aceasta perioada. Iar unul dintre cititori, a carui sotie a pierdut recent o sarcina, se intreaba dupa cat timp pot demara o noua incercare. Oana le raspunde tuturor.

Pe ce parte dorm gravidele?

„Sunt insarcinata in 5 luni si am citit ca trebuie sa dormim pe partea stanga. Este adevarat? Inainte dormeam pe burta, iar acum fiind insarcinata nu ma pot odihni decat pe partea dreapta. Am inteles ca las greutate pe vena prin care circula sangele de la mine la bebelus. Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns sau un sfat. Am incercat si sa tin o perna la spate ca sa nu ma sucesc pe dreapta in timpul somnului, dar nu am reusit.”

Da, poate ca este de preferat, dar sunt si multe speculatii, unele de-a dreptul anecdotice! Pana la urma, important este sa nu iti produci disconfort, natura stie cel mai bine si le-a echilibrat pe toate demult. Mii de ani femeile nu cunosteau acest truc, dar au nascut miliarde de bebelusii sanatosi si… oxigenati. Sarcina usoara!

Vrem un copil!

„Sotia mea a pierdut o sarcina la 6 saptamani. Dupa cat timp putem incerca din nou?”

Intrucat nu imi dati detalii cu privire la pierderea sarcinii, ce a cauzat-o si cum s-a intamplat, trebuie ca medicul sa va spuna perioada optima de procreere. Va spun asta fiindca poate sotia dumneavoastra a avut o infectie, de exemplu, si urmeaza un tratament anume, care ar putea influenta produsul de conceptie. De asemenea, mai sunt o serie de medicamente, carente de vitamine, minerale, afectiuni etc. ce influenteaza sarcina, ori fumatul, consumul de alcool. Deci, va rog sa discutati deschis cu sotia, sa va pregatiti amandoi mancand sanatos. In plus, ea trebuie sa faca investigatii privind eventuale infectii locale sau sistemice, sa ia acid folic, vitamine si sa abandoneze eventualele vicii.

Analize premergatoare sarcinii

„Ce analize as putea face pentru a-mi verifica fertilitatea si potenta pentru a ramane insarcinata?”

Un organism feminin tanar (18 – 35 ani) sanatos, integru, echilibrat hormonal, care prezinta ciclu regulat, fara infectii virale sau bacteriene cronice sau acute, sistemice ori localizate mai ales la nivelul aparatului genito-urinar este teoretic un organism fertil. Faceti o hemoleucograma de control si un consult clinic ginecologic pentru siguranta. Succes!

Medicamentele antiepileptice in sarcina

„Am 29 de ani si de 6 ani si jumatate iau tratament antiepileptic Lamictal 100 mg. Am inteles ca acest medicament este mai ”sigur” in sarcina decat alte antiepileptice si as vrea sa stiu daca copilul ar putea fi afectat si in ce masura de acest medicament. Mentionez ca de la inceputul tratamentului nu am mai facut nici o criza. Este mai bine sa renunt la tratament sau doza e suficient de mica pentru a nu afecta copilul?”

Imi pare rau, dar aici este o problema medicala mult prea specifica pentru a-mi da eu cu parerea, chiar daca sunt medic. Va recomand sa faceti exact ce prescrie doctorul in grija caruia va aflati in aceasta perioada. Doctorul ia decizia, monitorizandu-va reactiile, evolutia sarcinii si a fatului etc. Multa sanatate!

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”