Detox după naştere. Iată cum se face!

Trebuie să scapi cumva de toxinele acumulate în timpul sarcinii provenite de la alimente sau medicamente ori hormoni. În urma unui detox după sarcină te vei simţi mult mai bine.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Detox după naştere. Iată cum se face!

Trebuie să scapi cumva de toxinele acumulate în timpul sarcinii provenite de la alimente sau medicamente ori hormoni. În urma unui detox după sarcină te vei simţi mult mai bine. Ai grijă, însă, dacă alăptezi sau nu, pentru că riscul este ca toxinele eliminate de tine să ajungă, prin lapte, la bebeluş.

Poţi sau nu să urmezi o cură de detox imediat după ce ai născut? Este o întrebare la care am căutat răspunsurile adecvate la un medic ce are competenţe în nutriţie, s-a specializat în Anglia în tehnica hidrocolonoterapiei (pe care o practică la Del Mar medical SPA) şi realizează programele de detox la Iconic Health by Camelia Şucu.

De ce detox după sarcină?

Cristina Mirică mi-a spus încă de la început că, în sarcină, sub impulsul hormonilor, mănânci şi multe alimente pe care nu ar trebui să le mănânci. Într-adevăr, puţine sunt femeile care ţin diete stricte. Multe se apucă în primele luni iar apoi uită. Mi-amintesc că şi eu în prima sarcină am mâncat alimente pe care, în mod normal, nu le-aş fi consumat în veci.

Alimente care conţin pesticide, zahăr şi conservanţi. Există şi situaţii când ai avut un aport crescut de medicamente, hormoni sau alte substanţe agresive pentru organism, de ale căror urme ai vrea să scapi cât mai repede. Ori capacitatea corpului de a elimina toxinele în ritmul în care le ingerăm este limitată, mai ales dacă procesului nu-i sunt asociate nişte terapii complementare, adjuvante, de genul hidrocolonoterapie, împachetări sau drenaje limfatice.

“Mai mult, se spune că metabolismul se relaxează în timpul sarcinii, iar sistemul digestiv nu mai funcţionează normal. Prin urmare, mâncarea nu se digeră bine, apare constipaţia şi există un potenţial mai mare de a reţine toxinele în corp. În plus, nu mai facem la fel de multă mişcare, iar sportul are rolul de a facilita eliminarea toxinelor”, explică medicul Cristina Mirică.  

Beneficiile detoxifierii organismului

O dietă detox este o modalitate eficientă de a-ţi energiza funcţia ficatului şi a rinichilor, cele două organe cu rol de detoxifiere a organismului. “Detoxifierea este recomandată şi pentru depresia post partum. Pentru că este crescut aportul de enzime, minerale şi vitamine, creşte cantitatea de serotonină, contracarând depresia”, spune Cristina Mirică. O cantitate crescută de toxine în corp poate duce la o schimbare a metabolismului, la o îmbătrânire prematură şi chiar la boli grave (practic la intoxicarea organismului).

Mai mult, toxinele acumulate în sarcină pot “ajuta” la creşterea stratului adipos, pentru că acolo se depozitează. Un efect secundar al detoxului post sarcină este şi acela de eliminare a kilogramelor în plus şi a stratului de grăsime aferent. Medicul Cristina Mirică atrage atenţia, însă că detoxul trebuie făcut diferit în funcţie de cum este hrănit bebeluşul. “Dacă mama nu alăptează, nu există riscuri.

Dar dacă alăptează, trebuie avut în vedere că aceste toxine vor eliminate pe toate căile – prin piele, colon, rinichi, iar o parte chiar şi prin lapte. Ştim foarte bine că mama trebuie să fie foarte atentă ce mănâncă, pentru că substanţele absorbite pot ajunge şi în lapte. La fel şi toxinele. Or am fi în situaţia în care mama scapă de toxine, iar acestea ajung la bebeluş prin intermediul laptelui.”

Detox pentru mame care alăptează

Cele mai multe diete detox sunt restrictive din punct de vedere caloric, or o mamă are nevoi de un minimum de 1800 de calorii zilnic pentru a putea alăpta.

Plus că e nevoie şi de alimente solide pentru a-şi menţine energia la cote înalte. Un aport zilnic de fructe şi legume proaspete, shake-uri sau sucuri proaspete îi vor oferi mămicii nutrienţi de calitate şi o vor ajuta să elimine toxinele. Un mijloc bun de detox este eliminarea mâncărurilor ambalate (măcar două, trei zile pe săptămână), a celor cu conservanţi, zahărul şi cofeina.

“Poate să mănânce o zi pe săptămână, chiar şi două – miercurea şi vinerea – fără proteină animală. Postul a fost conceput chiar şi pentru femeile care alăptează, având, desigur, grijă să acopere toată paleta de proteine vegetale. După ce nasc, multe femei au probleme cu tranzitul şi atunci le poate fi benefică o zi de post.”

Detox pentru celelalte mămici

În acest caz nu există restricţii nici de aport caloric, nici de detoxifiere exclusive cu sucuri. Poate ţine şi ea postul care o va ajuta la îmbunătăţirea digestiei. În plus, poate face şi terapiile asociate pentru a elimina toxinele cât mai rapid. Dacă a născut natural, mămica poate face hidrocolonoterapie la două luni de la naştere. Dacă a născut prin cezariană va trebui, însă, să aştepte opt luni până la realizarea procedurii.

Ajutoare în cura detox

Chiar dacă alăptezi sau nu, poţi elimina toxinele, introducând în alimentaţia ta anumite fructe şi legume ce conţin nutrienţi de calitate ce vor ajuta ca toxinele să fie eliminate mai uşor. Sfecla, broccoli, lămâia, avocado, sparanghelul, grepfrutul, cocăzele negre, căpşunile, anghinarea, varza, kale, lemongrass, algele sau iarba de grâu pot fi alegerile tale atunci când faci un suc proaspăt, o supă delicioasă sau o salată.

Poţi miza şi pe usturoi, ghimbir sau turmeric, dar şi pe ceaiul verde, cel de anghinare, de păpădie, urzică, ceaiul negru, mentă, soc, frunze de dud sau coada calului. Nu uita să elimini alcoolul, băuturile cu cofeină, cele răcoritoare carbogazoase, dulciurile rafinate şi să bei cât mai multă apă. Aceasta este foarte importantă în eliminarea toxinelor acumulate în organism. Un aport hidric de doi, trei litri zilnic te va ajuta să scapi mai rapid de mult blamatele toxine. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cum protejezi pielea copiilor vara
Cum protejezi pielea copiilor vara
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”