Bebe are nevoie de alimente delicioase!

Momentul diversificării nu ar trebui să fie însoţit de griji suplimentare pentru mămici. Însă câteva informaţii despre alimentaţia bebeluşului sunt esenţiale atât pentru reglarea digestiei, cât şi pentru confortul celei mai importante fiinţe din lume.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Bebe are nevoie de alimente delicioase!

Momentul diversificării nu ar trebui să fie însoţit de griji suplimentare pentru mămici. Însă câteva informaţii despre alimentaţia bebeluşului sunt esenţiale atât pentru reglarea digestiei, cât şi pentru confortul celei mai importante fiinţe din lume.

Diversificarea poate începe de la 4 luni şi jumătate. Studiile actuale arată că, în această privinţă, “mai bine mai târziu decât prea devreme” reprezintă o indicaţie justificată. Sistemele metabolice ale bebeluşului sunt pregătite pentru aport de hrană solidă în apropierea vârstei de 5 luni. Aşadar, nu vă grăbiţi, ci oferiţi-i până atunci celui mic exclusiv lapte matern, dacă aveţi posibilitatea, sau formule adaptate de lapte.

Dacă alăptaţi, veţi constata că bebeluşul are probleme cu eliminarea scaunului începând din a 2-a lună de viaţă. Este o constatare a celor mai multe mămici din lume care, probabil, aşteaptă diversificarea şi pentru reglarea scaunului bebeluşului. Iar pentru a scăpa de disconfort, după vârsta de 4 luni şi jumătate, copilaşul va putea să mânânce legume crude sau preparate la abur.

Începeţi cu rădăcinoasele reprezentate de ţelină, morcov, păstârnac, pătrunjel. Acestea se pasează şi se oferă copilului în sucul propriu şi cu un strop de ulei presat la rece. Fibrele mari pe care le conţin vor normaliza scaunele sugarului. După câteva zile, introduceţi în crema de legume şi dovlecelul, o legumă-minune pentru tranzitul intestinal.

De la această vârstă, copilul poate mânca şi mere, pere, banane pisate, dar şi suc de portocală. Abia din luna a 5-a de viaţă, îi puteţi oferi şi alte meniuri. Este vorba de carne de pui şi de vită, tăiată fin şi integrată într-un piure de legume, dar nu cartof. Tot din luna a 5-a, sugarul poate consuma şi cereale non-glutenice, care înseamnă orez integral, mălai şi hrişcă.

Preparaţi terci din cereale şi combinaţi-le doar cu fructe sau suc de fructe, pentru ca gustul să fie delicios, iar combinaţia corectă. Rezumând, în luna a 5-a începeţi dimineaţa cu lapte, continuaţi cu o gustare de fructe şi o lingură de cereale, apoi o masă de carne cu legume, iar după-amiaza e potrivit un piure de cartofi cu puţin ulei presat la rece.

Seara se încheie cu o porţie de lapte. Din luna a 6-a, sugarul poate şi trebuie să mănânce gălbenuş de ou şi iaurt, un alt aliment-minune pentru tranzitul intestinal. Gălbenuşul de ou e mai greu de acceptat, dar folosiţi un truc. Odată fiert, gălbenuşul se paseză cu o furculiţă, apoi îl frecaţi cu jumătate de linguriţă de ulei presat la rece şi cu un strop de suc de lămâie.

Rezultă un fel de maioneză adaptată pentru sugar şi suficient de gustoasă ca să fie acceptată fără probleme.

 

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”