Placenta accreta sau cat de periculos este sa nasti prin cezariana!

Incepand cu cea de-a doua operatie de cezariana suferita, orice femeie se supune unui risc crescut de complicatii. Placenta accreta este una dintre problemele cele mai frecvente.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Placenta accreta sau cat de periculos este sa nasti prin cezariana!
Placenta accreta sau cat de periculos este sa nasti prin cezariana!

Femeile care opteaza sa aduca pe lume cel putin doi copii prin cezariana isi pun sanatatea in pericol. Printre complicatiile ce pot sa apara se numara placenta accreta, afectiune care pericliteaza viata viitoarei mamici.

Pentru ca operatia de cezariana a devenit o optiune tot mai des intalnita in randul femeilor moderne, care nu vor sa mai auda de „chinurile facerii” si nici ca nasterea sa le ia prin surprindere, obstetricienii trag un semnal de alarma asupra riscurilor pe care aceasta interventie le comporta.

Incepand cu cea de-a doua operatie de cezariana suferita, orice femeie se supune unui risc crescut de complicatii. Placenta accreta este una dintre problemele cele mai frecvente cu care se pot confrunta. Afectiunea reprezinta o anomalie a placentei care se fixeaxa exact pe locul unde s-a facut taietura anterioara.

Placenta este puntea de legatura prin care are loc schimbul de fluide intre mama si fat. Aceasta este atasata de mucoasa uterina prin niste vilozitati coriale. Atunci cand vilozitatile se prind de peretele uterin in zona unei taieturi vechi de cezariana, exista riscul ca ele sa se implanteze prea adanc, invadeaza tesutul, ajungand la miometru (muschiul peretelui uterin).

Cezariana: pe cat de comoda, pe atat de periculoasa!

Problema care se pune in cazul acestor femei este ca, la nastere, placenta nu se poate desprinde de la sine de peretele uterin, iar medicul poate declansa hemoragii grave in incercarea de a o desprinde. Jumatate dintre femei sunt salvate prin transfuzii, iar uneori singura solutie este histerectomia.

Placenta accreta apare in unele situatii si la femeile avand un endometru prea subtire, care au o varsta inaintata, au avut sarcini multiple sau au suferit chiuretaje. In cazuri extrem de rare, anomalia poate aparea si la femei aflate la prima nastere, care nu au cicatrici uterine.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân