Nu-ti lasa copilul sa moara in tacere!

Sindromul mortii subite la sugar (SMSS) reprezinta moartea micutului fara o cauza aparenta, inainte de varsta de un an.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Nu-ti lasa copilul sa moara in tacere!
Nu-ti lasa copilul sa moara in tacere!

Sindromul mortii subite la sugar (SMSS) reprezinta moartea micutului fara o cauza aparenta, inainte ca acesta sa implineasca varsta de un an. Cunoscut si ca ”moartea in patut” sau ”moartea subita neexplicata a copilului”, SMSS este cea mai comuna cauza de deces in randul sugarilor, iar cei mai expusi sunt micutii cu varsta intre doua si patru luni.

De obicei, decesul survine in timpul somnului, copilul fiind gasit mort de catre parinti. Diagnosticul de SMSS este pus dupa o serie de analize complete la finele carora moartea ramane neexplicata. Cel mai mare risc il prezinta copiii nascuti prematur si cei expusi fumului de tigara. In plus, somnul pe burtica, supraincalzirea in timpul somnului (din pricina asternuturilor in exces, unei saltele prea moi, paturilor pufoase, jucariilor de plus) sau prezenta unui animal de casa cu blana pufoasa par a fi alti factori importanti de risc asociati SMSS.

Pentru parinti, acesta este un soc imens, din care cu greu isi pot reveni. Pana in prezent nu se cunosc cauzele care determina aparitia SMSS, insa exista cateva modalitati prin care acestia pot reduce riscul de moarte subita la copil.

Ce ar trebui sa faci?

1. Nu fuma in casa si nu permite altor persoane sa fumeze in preajma lui.

2. Nu culca copilul pe burtica sau in orice alta pozitie din care s-au putea roti si ajunge pe burtica. Aceasta pozitie faciliteaza supraincalzirea si sufocarea in timpul somnului. Copilul trebuie sa doarma numai pe spate.

3. Alege pentru patutul lui numai saltele cu suprafata tare, perfect plata. Suprafetele moi, asternuturile in exces si pufoase, pot sa provoace asfixiere. Se recomanda sa fie acoperit cu o singura patura, care nu ar trebui sa ajunga mai sus de zona pieptului.

4. Indeparteaza animalele de casa cu blana pufoasa si nu lasa in patutul copilului animale de plus. Sugarii nu isi pot controla foarte bine miscarile capului si se pot sufoca cu usurinta.

5. Hraneste-l la san pentru o perioada cat mai mare de timp. Studiile arata ca in cazul micutilor hraniti cu lapte matern, riscurile de moarte subita sunt de cinci ori mai mici decat in cazul celor hraniti cu lapte de alta natura.

6. Lasa-i suzeta in gurita atunci cand doarme. Un studiu publicat in revista British Medical Journal a scos la iveala faptul ca folosirea suzetei in timpul somnului reduce cu 90% riscurile de SMSS.

Citeste si Afla totul despre alaptare!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”