Nou nascutii durdulii sau prea slabuti, risc de leucemie

Riscul de leucemie creste cu 1.18% cu fiecare 1000 de grame in plus la nastere, peste greunatea normala.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Nou nascutii durdulii sau prea slabuti, risc de leucemie
Nou nascutii durdulii sau prea slabuti, risc de leucemie

O posibila legatura intre greutatea mare la nastere si riscul de leucemie, in special leucemie acuta limfoblastica (LAL), a fost pusa pentru prima data in evidenta de oamenii de stiinta de la Scoala de Sanatate Publica Harvard, Statele Unite.

De asemenea, potrivit acelorasi cercetatori, un risc crescut de leucemie mieloida acuta (LMA) pare a fi in stransa legatura cu greutatea extrema la nastere (fie prea mare, fie prea mica).

Dupa ce au analizat 16.501 de cazuri de leucemie, 10.974 cazuri de LAL si 1832 cazuri de LMA, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca greutatea peste medie la nastere comporta un risc de 35% de leucemie, respectiv 23% risc de LAL si 40% – LMA.

Iar riscul de leucemie creste cu 1.18% la fiecare 1000 de grame in plus la nastere, peste greunatea normala. In schimb, copiii care se nasc cu o greutate sub medie, au un risc de 49% de LMA.

Mai mult decat atat, specialistii sugereaza ca exista dovezi de necontestat conform carora leucemia infantila se instaleaza inca din uter. Acestia spun ca „greutatea la nastere este un indicator al evenimentelor ce s-au derulat de-a lungul vietii intrauterine si care ar putea determina un risc – mai mic sau mai mare, de leucemie la copii”.

Greutatea normala a unui copil la nastere este cuprinsa intre 2800 g si 4000 g. Bebelusii nascuti sub 2500 g sunt subdezvoltati, iar cei care depasesc 4500 g sunt considerati supraponderali, copii uriasi.

 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”