Jucării ecologice, copii sănătoşi!

Conform unui studiu recent realizat de Organizaţia americană Ecology Center, una din trei jucării conţine niveluri importante de compuşi chimici dăunători (cantităţi mari de plumb, substanţe inflamabile şi arsenic).
  • Publicat:
  • Actualizat:
Jucării ecologice, copii sănătoşi!

Conform unui studiu recent realizat de Organizaţia americană Ecology Center, una din trei jucării conţine niveluri importante de compuşi chimici dăunători (cantităţi mari de plumb, substanţe inflamabile şi arsenic).

Pentru ca jucăriile să nu afecteze sănătatea micuţilor, cel mai sigur este să se opteze pentru jucăriile ecologice, care nu sunt fabricate din plastic sau din alte materiale sintetice.

Investigaţia arată că produsele cele mai contaminate sunt bijuteriile infantile, iar substanţele găsite în aceste produse sunt relaţionate cu problemele reproductive, cancerul, dificultăţile de dezvoltare şi învăţare sau problemele hormonale ale generaţiei viitoare. Cele mai bune jucării, în acest sens sunt cele obţinute din materiale reciclabile precum lemnul, pluta, hârtia sau cartonul.

De asemenea, picturile de pe jucării trebuie să fie realizate cu vopseluri vegetale şi să nu conţină metale grele şi dizolvanţi chimici. În acest mod, se protejează în primul rând sănătatea micuţilor şi totodată se reduce contaminarea atât pe timpul fabricaţiei, precum şi în momentul în care jucăria ajunge la gunoi. Cum ne dăm seama dacă o jucărie este ecologică?

Deşi piaţa arată un interes mare faţă de aceste produse, nu există încă un simbol recunoscut la nivel naţional sau internaţioanal care să certifice că jucăriile sunt ecologice. De aceea, la cumpărarea jucăriilor este indicat să se urmărească cu atenţie eticheta şi următoarele elemente:

·    Materialul din care este fabricată jucăria – trebuie să fie natural, ca lemnul certificat (FSC – Forest Stewardship Council sau PEFC – Pan European Forest Certification) şi necolorat, ca cernelurile vegetale sau ca bumbacul biologic. Materia primă nu trebuie să conţină substanţe toxice: acizi, clor sau solvent. De asemenea, trebuie evitat plasticul sau pvc-ul.
·    Ambalajul, trebuie să fie făcut din materiale reciclate şi reciclabile.
·    Conţinutul jucăriei. În primul rând, trebuie să ne gândim dacă copilul învaţă sau nu ceva cu această jucărie. Pe de altă parte, trebuie să fim atenţi dacă jucăria solicită energie. Bateriile nu sunt o variantă eco. Jucăriile ecologice se încarcă cu energie solară sau funcţionează pe bază de apă.
·    Ciclul de viaţă al jucăriei. Cu cât este mai rezistentă, cu atât va aduce mai puţine prejudicii mediului, pentru că nu se va transforma în reziduuri.
·    Eticheta prezentă pe jucării (conform normei ISO 14001) garantează respectarea exigenţelor relative la protecţia mediului.

Părinţii grijulii pot opta pentru jucăriile Napati, Keptin-jr, HappyMais la preţuri prietenoase.

Citeşte şi: Expoziţie cu obiecte din materiale reciclate realizate de copii în cadrul Green Village

Brangelina şi parcul eco de distracţii

Stella McCartney şi moda eco

 

 

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”