De ce se deshidrateaza copiii?

Cand pierdeti 5% din lichidele corpului, apare senzatia de sete acuta. Nu trebuie sa o asteptati ca sa beti apa. Consumati lichide in mod constant, chiar si atunci cand nu va este sete.
  • Publicat:
  • Actualizat:
De ce se deshidrateaza copiii?
De ce se deshidrateaza copiii?

Cand pierdeti 5% din lichidele corpului, apare senzatia de sete acuta. Nu trebuie sa o asteptati ca sa beti apa. Consumati lichide in mod constant, chiar si atunci cand nu va este sete. Usor de zis, greu de facut, mai ales cand vine vorba despre copii care nu prea iubesc… apa. Celor mai multi nu li se pare ca ar avea un gust suficient de atragator ca sa fie… luata in seama.

Corpul absoarbe lichid din sange sau din alte tesuturi ale organismului. Cand apare deshidratarea, organismul nu mai asigura necesarul de lichide pentru ca sangele sa circule normal. Este o situatie foarte grava in special in cazul nou-nascutilor si al copiilor.

Acestia se deshidrateaza mult mai usor deoarece o mai mare parte (decat la adult) din organismul lor e constituita din apa. In plus, organismele tinere au o rata metabolica crescuta fata de adulti, deci au nevoie de aport constant si crescut de apa.

In al treilea rand, rinichii copilului nu conserva apa la fel de eficient ca rinichiul unui adult. Iar a patra problema la sugari si copii o constituie infectiile. Acestia nu au un sistem imun perfect dezvoltat ceea ce creste riscul aparitiei infectiilor insotite de febra, dar si al diareei sau al varsaturilor. Toate aceste trei procese sunt mari consumatoare de apa, deci duc la deshidratare uneori severa.

Cum se face hidratarea corecta?

In cazul nou-nascutilor alaptati, aflati ca acest proces le asigura si cantitatea necesara de apa. Prima oara, glandele mamare secreta un lapte apos care se constituie de fapt intr-un lichid de rehidratare. Ulterior laptele reprezinta hrana propriu-zisa.

De aceea, alaptarea se face de la un singur san, urmand ca dupa 2-3 ore sa fie folosit celalalt san. In cazul bebelusilor care primesc hrana artificiala, daca e cald, acestia au nevoie de apa. Daca vorbim de un copil mai mare, asigurati-i un litru de apa pe zi.

Dupa 4 ani, aceasta cantitate creste in functie de statura copilului. Regula este ca, la 3-4 ore, sa-l duceti la toaleta sa urineze (copiii uita sa urineze la timp) si tot atunci sa ii dati un pahar mic cu apa. In felul acesta, ii creati doua reflexe benefice.

De ce febra consumă apă?

Dacă un copilaş are febră, diaree, vărsături necesită tratament prompt, astfel încât simptomele să fie eliminate cât mai rapid. Toate consumă apă în exces. Dintre acestea, febra apare cel mai des pe toată perioada copilăriei. Temperatura corpului uman este controlată de creier, de porţiunea numită hipotalamus. Atunci când în organism apare o infecţie, creierul comandă organismului să îşi crească temperatura, astfel încât microorganismele să fie mai uşor de eliminat. În acest mod, apare febra. E nevoie de medicaţie antipiretică cât mai rapid.

Ibuprofenul are cea mai rapidă acţiune pentru a reduce febra la copii. Însă când efectul medicamentului a trecut, febra creşte din nou. Medicamentele care intervin în reducerea febrei se dau la intervalul orar prescris de producător. Cu alte cuvinte, nu îi daţi copilului ori de câte ori are un episod febril, ci la intervale de timp calculate, astfel încât să nu ajungeţi la supradozaj. Febra apare până când microorganismele sunt eliminate din corp doar de către organism sau de către organism cu ajutorul produselor farmaceutice (antibiotice). Când se administrează medicamente, copilul începe să transpire. Transpiraţia este un indiciu că febra scade.

Ce lichide sunt indicate în febră?

În timpul episoadelor febrile, organismul pierde apă şi săruri prin transpiraţie, dar şi pentru că lupta dintre sistemul imunitar şi agenţii patogeni este mare consumatoare de apă. Aşa că daţi-i micuţului cât mai des lichide. Sunt indispensabile apa, ceaiul călduţ, compotul de fructe, sucurile proaspete de fructe care au şi săruri minerale sau sucul de roşii conservat, supa de legume sau de pui. O importanţă deosebită o are supa făcută din pui crescut în condiţii ecologice. Grăsimea puiului este excelentă pentru sistemul imunitar suprasolicitat în cazul unui copilaş cu febră.

Vezi si video: Sunteti obosite in a doua parte a zilei? Deshidratarea si alimentatia gresita sunt de vina!

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Sindrom Asperger’s sau timiditate?
Sindrom Asperger’s sau timiditate?
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân