Tot ce ar trebui să ştii despre îngrijirea pielii bebeluşilor

Ne naştem cu o piele complet nepregătită pentru mediul înconjurător. Este motivul pentru care bebeluşii nu se expun la soare absolut deloc până la vârsta de 1 an. Până la 3 ani, cel mai mare organ al nostru devine bine adaptat mediului extern. Însă, pe toată perioada copilăriei, îngrijirea pielii trebuie să fie maximă.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Tot ce ar trebui să ştii despre îngrijirea pielii bebeluşilor
Cuprins
  1.  
  2.  

Ne naştem cu o piele complet nepregătită pentru mediul înconjurător. Este motivul pentru care bebeluşii nu se expun la soare absolut deloc până la vârsta de 1 an. Până la 3 ani, cel mai mare organ al nostru devine bine adaptat mediului extern. Însă, pe toată perioada copilăriei, îngrijirea pielii trebuie să fie maximă.

Un nou-născut are un pH al pielii neutru, iar în timp acesta devine acid, astfel încât epiderma să se apere singură de microorganisme. Este motivul pentru care, în primele luni de viaţă, bebeluşii sunt predispuşi la infecţii ale pielii. O altă caracteristică a nou-născutului este faptul că îi lipseşte aproape complet filtrul hidrolipidic, cel care împiedică uscăciunea extremă a tegumentelor, dar şi care apără de agenţii mediului înconjurător.

Fără acest filtru, pielea micuţului se va usca uşor, aşadar are nevoie de hidratare şi emoliere permanentă. Pielea capătă treptat caracteristicile ei normale pentru viaţa extrauterină. În tot acest timp, bebeluşul se spală obligatoriu zilnic, cu apă şi săpun destinat acestei categorii de vârstă, apoi se masează cu ulei de măsline.

O emulsie pentru nou-născut costă cât o sticlă de ulei extravirgin de aceeaşi cantitate. Ideal ar fi să alegeţi produsul natural, chiar dacă miroase a… salată. Grăsimile din uleiul de măsline sunt asemănătoare grăsimilor din pielea umană, deci vor prezenta cea mai mică probabilitate să determine iritaţii ale pielii sugarului. Ideal ar fi ca şi mai târziu, în toată perioada copilăriei, să îngrjiţi pielea micuţului cu acest tip de ulei.

Dacă nu îi place mirosul, puteţi combina substanţa grasă cu uleiuri esenţiale de lavandă, portocală sau muşeţel.

Cât mai puţin timp în scutece

Să trecem în revistă şi cele mai frecvente probleme cutanate ale sugarului, dar şi ale copilului mic. Iritaţia provocată de scutec apare la aproape toţi bebeluşii sau copiii mici. Iată cele trei cauze majore. Le strângeţi scutecul prea tare, în condiţiile în care acesta se lasă cât mai larg şi va fi susţinut de un body. Al doilea motiv îl reprezintă numărul mic de schimburi în special vara.

Urina nu se lasă restantă câteva ore pentru că dezvoltă agenţi patogeni care vor ascensiona şi pe tractul urinar, dar vor afecta şi pielea. Acelaşi lucru e valabil şi în cazul materiilor fecale. Şi al treilea motiv e reprezentat de materialele scutecului care pot fi greu de suportat. În acest caz, schimbaţi marca scutecului până când găsiţi una cât mai potrivită pentru copil.

Dar cel mai bine ar fi ca în perioada în care nu doarme, copilul să stea fără scutec sau, în cazul sugarilor, să stea cu funduleţul pe un scutec sub formă de lenjerie, pe care îl puteţi găsi în orice supermarket. Eczema atopică este o altă afecţiune frecventă care apare sub forma unei iritaţii care produce inclusiv mâncărimi. Este comună în rândul copiilor cu istoric familial de astm, alergii sau dermatită atopică.

Tratarea ei constă în folosirea unor detergenţi, săpunuri şi a altor produse de îngrijire pentru piele hipersensibilă, precum şi aplicarea loţiunilor speciale. De asemenea, este important să identificaţi declanşatorul eczemei (vreun material care intră în contact cu pielea copilului) pentru a nu-l mai folosi. Copilul atopic va avea pielea uscată tot timpul vieţii. Este o diferenţă între dermatita atopică şi pielea uscată a oricărui copil mic, dar diferenţa o poate face doar dermatologul.

Mituri în îngrijirea pielii copilului

În primii ani de viaţă, evitaţi şerveţelele umede destinate igienei intime, pentru că produc cele mai multe iritaţii. Pielea din zona genitală a copilului se spală la duş şi, în rest, se curăţă cu un prosop umed sau cu vată umezită cu apă, apoi i se aplică ori ulei de măsline, ori o cremă naturală bazată pe ceară, uleiuri esenţiale şi extracte de muşeţel sau cătină.

Nu folosiţi pentru această zonă produse chimice pentru că eventualele iritaţii pot ascensiona pe tractul urinar şi astfel pot apărea infecţii nu doar cutanate. Nu folosiţi apoi pudra, aşa cum făceau bunicii sau chiar părinţii. Inhalarea pudrei de talc sau de amidon de porumb poate afecta sănătatea plămânilor micuţului.

Şerveţelele umede aplicate pe o piele ultrasensibilă determină usturimi şi, ulterior, iritaţii. Şi alte produse produc iritaţii. Este vorba de săpunuri antibacteriene, dedicate adulţilor. Ele sunt prea aspre cu pielea unui copil, de orice vârstă. Nici spuma de baie nu este indicată pentru bebe şi copilul mic, pentru că are tendinţa de a usca pielea şi de a o predispune mai uşor la iritaţii.

Atenţie la detergenţi!
De la naştere, alegeţi o marcă de detergent pentru nou-născut şi, dacă nu apar iritaţii ale pielii, cumpăraţi aceeaşi marcă pe toată perioada copilăriei. Evitaţi balsamul de rufe, cu potenţial înalt alergen. Dacă folosiţi maşina de spălat, încheiaţi ciclul de curăţare cu o clătire suplimentară. În felul acesta, agenţii alergeni din detergent vor fi în cantitate infimă în contact cu pielea copilului.

La vârste mici, detergentul de rufe produce cele mai multe alergii cutanate. Dacă observaţi o reacţie alergică pe tot corpul copilului, înainte de a-i administra medicamentele recomandate, schimbaţi detergentul. Sau dacă aţi schimbat detergentul obişnuit al copilului cu o altă marcă înainte de apariţia reacţiei cutanate, reveniţi la alegerea iniţială.

Nu folosiţi pentru copii deodorante sau parfumuri. Acestea au un înalt potenţial alergen. De altfel, parfumurile sunt cei mai toxici agenţi pentru piele. Este motivul pentru care e recomandat, la modul ideal, să nu puneţi parfum în contact direct cu pielea, ci mai degrabă pe suprafaţa părului, la orice vârstă.

Dar până la dezvoltarea din adolescenţă, copilul va avea un miros plăcut, curat, dacă este doar spălat. Pielea de pe suprafaţa capului are nevoie şi ea de îngrijiri speciale. Folosiţi un şampon cu extracte de plante pentru spălarea copilului. Micuţului i se spală inclusiv părul ori de câte ori face duş.

Nu se spală o dată pe săptămână sau la mai mult timp pe motiv că e copil, dimpotrivă. Igienizarea se referă la toată suprafaţa corporală. O atenţie deosebită o acordaţi clătirii părului. Chiar dacă cel mic va plânge dacă îi intră apă în ochi sau în nas, clătiţi-l foarte bine. În caz contrar, substanţele de spălare rămân pe suprafaţa scalpului şi determină iritaţii uneori grave. La vârstă mică, părul nu ar trebui să fie lung, astfel încât să se usuce rapid.

O altă zonă cutanată care are nevoie de atenţie este urechea. Acestea se spală cu apă şi săpun, apoi se şterg cu un beţişor, dar doar pavilionul, nu intraţi pe canalul auditiv. Şi curăţaţi-i tegumentele cu grijă şi la locul de sudare al urechii pe cutia craniană. Este o suprafaţă predispusă la infecţii aproape tot timpul.

De asemenea, după duş, uitaţi-vă cu atenţie la toate pliurile pielii, care se curăţă suplimentar cu un prosopel umezit cu apă caldă, chiar dacă tocmai aţi făcut copilului baie sau duş. Aici se strâng cele mai multe impurităţi.

Soarele face ravagii doar în copilărie
Şi, firesc, protecţia solară ar trebui să fie maximă. De ce? În copilărie, razele soarelui intră semnificativ în straturile pielii şi pot distruge ADN-ul celular (creierul celulelor), cauza principală a cancerelor cutanate la vârsta adultă. Acum e nevoie de protecţie maximă.

La vârsta adultă, cremele de protecţie solară doar împiedică apariţia arsurilor, nu mai au importanţă în protecţia împotriva cancerelor pielii. De aceea, în prezent cei mai mulţi medici dermatologi consideră cremele de protecţie solară pentru copii nu doar accesorii cosmetice, ci medicamente indispensabile.

Nu uitaţi că, şi dacă razele solare sunt blânde, dar copilul a luat medicaţie cu paracetamol sau ibuprofen, atât de des utilizată în caz de febră sau durere, el va fi fotosensibilizat. Cu alte cuvinte, va atrage şi mai tare radiaţiile ultraviolete şi va fi predispus la distrugeri celulare.

 

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”