Modalităţi de a-i feri pe fraţi de bolile contagioase

Aveţi un copil de grădiniţă sau de şcoală primară şi în familie apare un bebeluş. Iată o situaţie care vă pune probleme. Dacă cel mare se îmbolnăveşte din comunitatea şcolară, cum îl protejaţi pe cel mic?
  • Publicat:
  • Actualizat:
Modalităţi de a-i feri pe fraţi de bolile contagioase

Aveţi un copil de grădiniţă sau de şcoală primară şi în familie apare un bebeluş. Iată o situaţie care vă pune probleme. Dacă cel mare se îmbolnăveşte din comunitatea şcolară, cum îl protejaţi pe cel mic?

Unii pediatrii recomandă izolarea copilului bolnav, deşi acest lucru e aproape imposibil într-o familie care locuieşte într-un apartament de bloc. Alţii susţin că, dacă e vorba de o formă uşoară a bolii contagioase, fratele cel mare poate fi lăsat să intre în contact cu cel mic. Însă de cele mai multe ori, bolile contagioase ale copilăriei sau gripa se transmit înainte să apară vreun simptom, aşa că aceste reguli se aplică rar.

Şi atunci cum să-i protejăm? Spre exemplu, în cazul varicelei (vărsatul de vânt) vaccinarea nu se face gratuit, dar imunizarea ar fi necesară pentru că această boală slăbeşte imunitatea copilului. Şi în cazul hepatitei A, vaccinarea se face contra cost. De asemenea, şi în această imunizare merită investit. În rest, dintre infecţiile comune, cea mai frecventă e gripa. În acest caz, îl puteţi proteja pe cel mic printr-o igienă strictă. Copilul mare trebuie învăţat să nu pună mâna sau gura pe mânuţele celui mic, fără să se spele în prealabil cu apă şi săpun. De asemenea, să nu strănute în faţa celui mic. Fraţii nu trebuie să aibă acelaşi prosop, aceeaşi pernă  şi în nici un caz aceeaşi periuţă sau pastă de dinţi.

Alimentaţie proastă egal boli transmisibile
În grădiniţe, există recomandarea ca, înainte cu 2-3 luni de începerea cursurilor, părinţii să îi dea copilului ceai de echinacea. Recomandarea e perfect îndreptăţită. Însă ceaiul de echinacea nu are importanţă decât în cadrul unui regim alimentar variat şi gândit astfel încât să întărească capacitatea proprie de apărare a organismului. În cazul în care copilul cel mic e sugar, cel mai important aliment pentru imunitate rămâne laptele matern.

De altfel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă laptele matern, alături de alte alimente, până la vârsta de 2 ani. Motivul e simplu. Sistemul imun al sugarului şi copilului de până la 24 de luni se află într-un proces de dezvoltare şi maturizare. Din această cauză, copiii mici sunt predispuşi la infectări dese. Ori tocmai de aceea, pe plan internaţional există recomandarea alăptatului de lungă durată. La copilul mai mare, sistemul imunitar poate fi performant dacă zilnic are în alimentaţie vitaminele A şi E – prezente în unt sau în lactate fermentate.

De asemenea, vitamina C este esenţială. E conţinută de orice fruct de sezon, dar cele mai bune sunt fructele de pădure, chiar dacă acestea au fost congelate şi astfel păstrate o perioadă lungă de timp. Mai e necesară o proteină de calitate, iar pe primul loc se află oul (nu prăjit, ci fiert sau fript într-o tigaie de teflon). Tot pentru sistemul imunitar sunt necesare zincul şi magneziul. La modul ideal ele pot fi luate din fructele de mare, dar şi peştele conţine o cantitate importantă din aceste elemente. Şi în felul acesta protejaţi ambii fraţi de pericolele exterioare date de microorganisme.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
10 mituri despre sarcină
10 mituri despre sarcină
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”