Ghidul părinților la cumpărături de jucării. Sfaturi pentru a cumpăra jucării care nu le pun copiilor siguranța în pericol

Ca totul să fie în regulă şi copiii să se poată bucura de darurile Moşului, iată ce trebuie să ştiţi atunci când cumpăraţi jucării!
  • Publicat:
Ghidul părinților la cumpărături de jucării. Sfaturi pentru a cumpăra jucării care nu le pun copiilor siguranța în pericol
Sursa foto: Shutterstock

Jucăriile se numără printre cele mai căutate produse în perioada aceasta, iar oferta este impresionantă. Iată câteva sfaturi de care trebuie să ţineţi cont în momentul în care achiziţionaţi jucării pentru copii, astfel încât sănătatea lor să nu fie pusă în pericol. 

Asiguraţi-vă că aţi citit etichetele de pe jucării

Fiţi conştienţi de vârsta copilului şi de recomandările de siguranţă făcute de către producător! Nu cumpăraţi jucării care nu au marcajul CE pe produsul propriu-zis sau pe ambalaj.

Cu toate că marcajul CE nu este un mod de diferenţiere a produselor de către consumatori, el este un angajament din partea producătorului că produsul respectă cerinţele aplicabile în materie de securitate impuse la nivel de UE, ele fiind cele mai stricte din lume. Marcajul CE arată că în procesul de fabricaţie au fost respectate standardele europene armonizate.

Cerinţele esenţiale de securitate vizează:

  • proprietăţile fizice şi mecanice (eliminarea pericolului rănirii, înghiţirii, inhalării etc.)
  • inflamabilitatea (materialele nu trebuie să fie inflamabile sau să ardă încet etc.)
  • proprietăţile chimice (să nu conţină substanţe chimice periculoase etc.)
  • proprietăţile electrice
  • igiena
  • radioactivitatea

În plus faţă de aceste cerinţe, Comisia Europeană a decis, de-a lungul anilor, interzicerea utilizării în procesul de fabricaţie a unor substanţe periculoase pentru sănătate (ftalaţi, dimetilformamidă, toluen, stiren etc.).

Alegeţi jucăriile adecvate vârstei copilului şi abilităţilor lui

Jucăriile care nu sunt destinate unui copil de o anumită categorie de vârstă pot prezenta riscuri pentru siguranţa sa. Asiguraţi-vă că aţi citit şi urmat recomandările privind vârsta, în special simbolul 0-3 sau formularea „nu sunt potrivite pentru copiii sub 36 de luni” însoţită de o indicaţie de pericol.

Acest simbol şi formularea reprezintă un avertisment, nu o recomandare.

Nu cumpăraţi jucării cu piese mici pentru copiii sub vârsta de 3 ani, aceştia având tendinţa de a băga în gură jucăriile, iar piesele de mici dimensiuni prezintă un risc de sufocare. Asiguraţi-vă că ochii, nasul (la jucăriile din pluş) şi alte piese de mici dimensiuni sunt bine securizate.

Achiziţionarea de jucării sigure pentru copii este extrem de importantă, mai ales în cazul în care copiii au vârste diferite. Asiguraţi-vă că jucăriile nu au sfori sau alte materiale cu ajutorul cărora copilul se poate strangula şi sufoca.

Jucăriile nu trebuie să aibă colţuri ascuţite sau tăioase. Jucăriile care au piese mai mici de 7 cm x 7 cm sunt un real pericol pentru copiii mai mici de 4 ani, deoarece pot fi înghiţite.

Jucăriile care funcționează cu baterii trebuie să fie ţinute în locuri sigure şi oferite spre joacă copiilor doar sub supravegherea adulţilor. Nu folosiţi baterii diferite faţă de cele menţionate în prospectul jucăriei şi citiţi cu mare atenţie instrucţiunile de folosire înainte de a oferi copilului jucăria.

Atenție la ambalaje, există riscul de sufocare

Întotdeauna cumpăraţi jucării de la comercianţii cu amănuntul cunoscuţi şi de la puncte de vânzare online de încredere. Comercianţii cu amănuntul cunoscuţi au grijă de produsele pe care le vând şi de obicei acceptă să primească înapoi produsele necorespunzătoare.

Atenţie, există şi comercianţi care nu ţin seama de cerinţele de siguranţă ale produselor pe care le vând şi pot să ofere spre vânzare jucării contrafăcute. O atenţie deosebită trebuie acordată jucăriilor achiziţionate online, jucăriilor primite de copii sub formă de cadouri şi jucăriilor cumpărate la mâna a doua.

Examinarea periodică a jucăriilor pentru eliminarea acelora care sunt stricate/uzate şi pot cauza un prejudiciu sau un risc pentru sănătatea şi siguranţa copilului. Aruncaţi jucăriile stricate.

Scoateţi şi aruncaţi toate ambalajele, inclusiv pungile de plastic, carton, hârtie şi bucăţi de plastic (dar se păstrează întotdeauna instrucţiunile!). Copiii mai mici nu trebuie lăsaţi să se joace cu materialele din plastic de la ambalaje, putând exista riscul de sufocare. Aveţi grijă, de asemenea, să reciclaţi bateriile în condiţii de siguranţă.

Învăţaţi-vă copiii să aranjeze frumos jucăriile, pentru a evita accidentele. Nu lăsaţi jucăriile pe scări sau pe podea în zonele aglomerate ale casei.

Aceste sfaturi se aplică tot anul, nu numai în preajma sărbătorilor de iarnă!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”