Sange menstrual cu cheaguri
Dr. Andreas Vythoulkas Medic specialist obstetrica-ginecologie

Buna ziua, pastilele anticonceptionale pot da astfel de dereglari, fie la inceputul utilizarii... citește

Cele mai
APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Caută în:

Cum stimulezi creativitatea copilului tău?

În general, copiii sunt creativi prin însăşi structura lor. Uneori însă creativitatea lor poate fi inhibată printr-un comportament prea autoritar sau din contra, hiper-protectiv al adulţilor cu care ei intră în contact.

Creativitatea este o coordonată esenţială a personalităţii. Inteligenţa, diverse aptitudini speciale, unele trăsături motivaţionale şi de caracter constituie principalii factori ai creativităţii şi se pot vedea în special, prin modul în care copilul face faţă unor situaţii noi.

Orientarea spre demersul personal, independent, spre experienţa proprie, reprezintă primul pas spre o conduită creatoare deoarece în acest mod copilul este obligat să observe, să sesizeze problema, să facă ipoteze, să compare, să adopte decizii, să comunice etc.

Un alt factor important în dezvoltarea creativităţii este jocul. Prin joc, copiii îşi dezvoltă foarte mult gândirea şi limbajul, creând totodată diferite situaţii (reale sau imaginare), scenarii de viaţă, împrumutând şi jucând diferite roluri în funcţie de contextul nou creat, în funcţie de starea sufletească în care se află.

Dezvoltarea creativităţii copiilor şi mai ales manifestarea acestei creativităţi, este corelată cu dezvoltarea altor procese cognitive, în special gândirea şi atenţia.
Vor exista deci,anumite particulatităţi ale dezvoltării creativităţiii în funcţie de vârsta copilului sau adolescentului.

Copii între 3 - 6 ani

Între 3-6 ani, auzul este cel mai bine dezvoltat, copilul identificând uşor orice sunet sau zgomot şi raportându-le corect la sursă. Preşcolarul învaţă să cânte şi poate reproduce linii melodice simple. În general, îi place mult să cânte şi stadiul acesta este favorabil dezvoltării auzului muzical. Cuvântul poate acţiona şi asupra restructurării reprezentărilor.

Dacă de exemplu, li s-a propus copiilor să deseneze un animal, şi în acelaşi timp li s-a povestit ceva din viaţa acelui animal, imaginea rezultată a fost mult îmbunătăţită, iar dacă în descrierea animalului s-au folosit epitete, acesta a fost redat mai expresiv.

Această particularitate, alături de altele, se exprimă şi în desenele libere ale preşcolarilor caracterizate prin următoarele:

  • nu organizează elementele desenului pe o temă dată, putând apare şi altele care nu au nici o legătură cu ce şi-a propus să facă,
  • ceea ce desenează este dispus unul lângă altul pe o linie orizontală, existând şi situaţii în care copilul desenează separat elementele unei structuri (pălăria plasată mult deasupra capului),
  • nu respectă proporţiile astfel încât oamenii pot fi la fel de mari sau mai mari decât casele,
  • nu respectă perspectiva, toate sunt puse pe acelaşi plan.

Copii între 7 - 9 ani

În perioada 7-9 ani, au loc anumite transformării la nivelul percepţiei şi gândirii, ce se vor vedea şi în plan creativ. Astfel, dacă un copil de vârstă preşcolară este încă întru totul deschis faţă de tot ceea ce se petrece în jurul lui şi care se impregnează prin imitaţie, expresia unui copil de 7 ani este sensibil diferită.

Gura este închisă, între lumea interioara şi cea exterioară există acum un perete, un prag între spaţiul interior al copilului şi lumea care îl înconjoară. Lumea lui personală este o zona închisă, înconjurată de ziduri, unde se simte la el acasă, un fel de “bază de operaţii” de unde pleacă in recunoaştere în lume şi unde rezolvă zguduirile pe care i le produce aceasta.

În primii ani ai celei de a doua perioade de şapte ani, viaţa în “gânduri-imagini” este foarte intensă; imaginile se asambleaza pentru a forma o lume închisă care nu va fi pusă in discuţie, exprimată decât la pubertate.

Lumea copilăriei este o stranie “irealitate foarte reală”.Toate elementele care au venit din exterior, încorporate în etapa anterioară, găsesc aici un loc, dar ele sunt clasate, combinate şi mai ales evaluate într-un mod nou, specific vârstei.
Activitatea lăuntrică se desfăşoară prin formarea imaginilor, a reprezentărilor. Aceste imagini nu sunt încă precise; sunt schimbătoare, mobile şi active precum actorii dintr-o piesă de teatru.
Totul ar putea da naştere unei sensibilităţi poetice, care să permită o vieţuire mai profundă decât aceea la care se poate ajunge prin raţiunea obişnuită. Copilul poate fi încurajat să scrie, să compună poezii, cântece, sau scurte povestiri.
Sau, de exemplu, i se mai poate spune ca, după ce a învăţat la istorie/ geografie să deseneze evenimentele sau peisajele ce l-au impresionat mai mult.

Se va evita astfel reproducerea pe de rost a celor văzute şi auzite şi se realizează o legătură intre materia respectivă de învăţământ şi suflet.
Sunt împletite astfel forţele creatoare ale sentimentului, gândirii şi voinţei. Ca adult, va fi în stare de mai mult decât să îndeplinească punctele de vedere ce i se propun.

Copii între 9 - 12 ani

De la 9 la 12 ani, are loc o importantă transformare afectivă. Pare că s-a produs o transformare totală a vieţii sale afective, ca şi cum s-ar fi pierdut ocrotirea lumii de imagini proiectată în afara copilului, ca şi când, vazând dintr-odată latura cea mai rea şi întunecată a acesteia, ar resimţi lumea exterioară ca un mediu ostil.

Lunga perioadă a imaginaţiei libere, care îl învăluise cu atâta căldură, este într-adevăr pe cale să se sfârşească. Sentimentul devine mai obiectiv; la început mai în treacăt, apoi din ce in ce mai des, copilul face experienţa însingurării sale.

Contrastul dintre Eu şi lume, între interior şi exterior, devine o realitate a vieţii, de aceea şi creaţiile copilului pot purta o anumită amprentă uşor depresivă.

Este bine să fie încurajat să ţină un jurnal, să amenajeze o mică grădină, sa creeze diferite modele pe carton, pânză sau sticlă, colorânt sau folosind frunze, pietre, stickere...etc. În acest fel, nota de tristeţe va fi înlocuită cu expunerea la frumos, la culoare, va fi atenuată de bucuria creaţiei. Este necesar să facă acum ceva şi "cu mâinile", în plan fizic, să nu se rămână numai în planul imaginaţiei sau sentimentelor.

Copii de peste 13 ani

După vârsta de 13 ani, elementul artistic devine mai important decât relatarea evenimentelor şi efuziunea sentimentelor. Se pot concepe, poeme scurte, o proză ritmică şi eseuri care descriu natura, vagi sentimente religioase şi iubita/iubitul din depărtare.

Dezvoltarea creativitătii îmbracă acum multe aspecte, în multe direcţii, inclusiv în cele ce respectă dorinţa de carieră, de dezvoltare personală.

Indiferent de varsta, lăsaţi-i libertate, implicaţi-l în rezolvarea unor probleme, dar şi jucaţi-vă cu el, încurajaţi-l să deseneze, să cânte, să scrie poezii sau... romane. Copiii au aceste impulsuri nativ, dar uneori nu au cu cine să le manifeste, pentru că noi adulţii, am devenit... foarte ocupaţi.

de Anca Kosina, Psihoterapeut şi Psiholog clinician în cadrul Centrului Medical Provita

Foto: 123rf. com

Citește și:
Cum alegi ce activităţi extraşcolare îi sunt importante copilului tău?
Cum îţi ajuti copilul să-şi facă noi prieteni la şcoală?
Copilul tău este intimidat de alţi elevi la şcoală? Cum îl ajuţi?
Greşeli frecvente în educaţia copiilor şcolari şi preşcolari


Exclusiv Online - 08.09.2017
Citește pe one.ro
Cu cine a înlocuit-o Vincent Cassel pe Monica Bellucci Cu cine a înlocuit-o Vincent Cassel pe Monica Bellucci
Ileana Badiu, despre durerea provocată de divorţ: "Sunt o femeie care... Ileana Badiu, despre durerea provocată de divorţ: "Sunt o femeie care...
Fecioară Fecioară 23 august - 21 septembrie

Afectiunile cronice tind să exacerbeze, în perioada de mijloc a acestei luni; nu ignoraţi semnalele pe care vi le transmite propriul organism. Expertiza voastră în domeniul în care vă desfăşuraţi...citește mai departe

×

One.ro
La 13 ani, fiica lui Ingrid este o fashionista convinsă. Are propriul ei stilist La 13 ani, fiica lui Ingrid este o fashionista...
Cu cine a înlocuit-o Vincent Cassel pe...
Cum arăta acum "paradisul fiscal al României"!
Zf.ro
Cei mai bogaţi fotbalişti ai planetei şi averile lor: Deşi Neymar a fost cel mai scump transfer din istorie, nu este cel mai bogat jucător. Surpriza clasamentului Cei mai bogaţi fotbalişti ai planetei...
BusinessMagazin.ro
Cum a ajuns o ţară care era de 12 ori mai bogată decât China să fie MĂCINATĂ de SĂRĂCIE şi CONFLICTE Cum a ajuns o ţară care era de 12 ori...
O chelneriţă a servit ani de zile un bărbat...
E una dintre cele mai bogate actriţe din...
Descopera.ro
Aşa le PLACE cel mai mult femeilor. Poziţiile SEXUALE pe care niciun bărbat nu trebuie să le rateze Aşa le PLACE cel mai mult femeilor. Poziţiile...
Cel mai mare EXPERIMENT sexual. Pare incredibil,...
Ar putea reprezenta SFÂRŞITUL OMENIRII....
Mediafax.ro
Discurs cu SCÂNTEI la ONU | Declaraţia care poate porni al treilea Război Mondial: Acest om al RACHETELOR este într-o misiune sinucigaşă Discurs cu SCÂNTEI la ONU | Declaraţia...
"IRMA în Timişoara" IMAGINI needitate...
BĂTAIE în politică, partea a doua | Numărul...
Gandul.info
Un german a văzut această imagine din România la Discovery. La câteva minute a făcut însă o DESCOPERIRE ŞOCANTĂ. Guvernul S-A ALERTAT imediat Un german a văzut această imagine din...
SUMA FABULOASĂ pe care o câştigă o tânără...
Ouăle contaminate cu insecticid au ajuns...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
VESTE TRISTĂ despre Shakira! Nimeni nu se aştepta la aşa ceva VESTE TRISTĂ despre Shakira! Nimeni nu...
BREAKING NEWS | Decizie CAPITALĂ luată...
IMAGINI-ŞOC de pe litoral! Era o BOMBĂ...
ApropoTv.ro
Cum arată vila în care stă Marian Vanghelie. E situată pe malul lacului Snagov. Priveliştea e de vis! - FOTO Cum arată vila în care stă Marian Vanghelie....
Drama Oanei Sârbu! “2 ani m-am luptat...
Cum arată fiica regretatului Dem Rădulescu?...
Go4it.ro
Mai mult ca sigur ţi-ai instalat acest program popular pe computer. Ai face bine să îl DEZINSTALEZI imediat, deoarece a fost compromis de hackeri. Atacul este masiv: 4 milioane de PC-uri au fost deja infectate Mai mult ca sigur ţi-ai instalat acest...
ProMotor.ro
Atenţie şoferi. Ce se întâmplă dacă pui AVARIILE ca să mulţumeşti, în trafic Atenţie şoferi. Ce se întâmplă dacă...
Cele două FETE făceau un LIVE pe Instagram....
Această BLONDĂ a pornit smart phone-ul...
ULTIMA ORĂ
Oraşul din România care e aproape de FALIMENT. Gestul DISPERAT al primarului. „Totul a început acum 11 ani”

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.