Cum îţi ajuţi copilul să îşi facă o rutină de studiu

Ajută-ţi copilul să dezvolte o rutină de studiu care să i se potrivească şi învaţă-l cum să-şi stabilească obiective realiste pentru întregul an şcolar.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum îţi ajuţi copilul să îşi facă o rutină de studiu

Procesul de învăţare este unul care evoluează şi care necesită ajustări permanente. Vacanţa a fost binevenită pentru toţi copiii, dar, ca de fiecare dată, şcolarii revin mai greu la rutina necesară procesului de învăţământ. Reînceperea şcolii este un moment propice pentru a vorbi cu copilul tău despre aşteptările pe care le are în legătură cu şcoala.

Stabiliţi împreună obiective realiste

Discută cu cel mic în legătură cu obiectivele pe care vrea să le atingă în acest an şcolar, dar ai grijă ca acestea să fie realiste şi să satisfacă nevoile şi aşteptările lui, nu pe ale tale. Nu pica în capcana de a-i cere să devină elevul care tu nu ai fost vreodată şi nu încerca să îţi împlineşti prin el propriile eşecuri academice. Oricum, procesul se poate dovedi unul complicat, cu atât mai mult cu cât toţi copii au tendinţa de a menţiona obiective destul de vagi de genul: să învăţ bine. Este mult mai realist să îşi propună să citească o carte pe lună, să facă 2 exerciţii la matematică pe zi sau să înveţe 10 cuvinte dintr-o limbă străină, pe săptămână.

Asigură-te că are parte şi de timp liber

Să pui presiune pe un copil care are 5-6 ore pe zi de cursuri, apoi câteva ore de meditaţii, eventual să înveţe în particular o limbă străină şi un instrument muzical şi să mai facă şi un sport este nu doar inuman, ci şi nerealist. Pentru a te asigura de succesul lui academic trebuie să îl ajuţi la teme, dacă îţi cere asta şi să îi oferi timp pe care să şi-l petreacă aşa cum vrea. Cu atât mai mult cu cât joaca nu este niciodată o pierdere de vreme, pentru că, dezvoltându-şi latura ludică, un copil îşi dezvoltă creativitatea şi inteligenţa. În plus, jocul este o metodă excelentă de învăţare.

Acordă-i tot sprijinul de care are nevoie

Un copil nu are nevoie doar de mâncare, de haine şi de un loc unde să doarmă. Un copil are nevoie de înţelegere, de sprijin, de o atmosferă caldă acasă, fără conflicte şi fără presiune constantă pusă pe el. Asigură-te că îi acorzi suficientă atenţie, fără să stai mereu cu ochii în telefon, răspunde-i cinstit la întrebări, ai încredere în el şi nu folosi pedepse pentru a obţine lucruri de la el. Tratează-l cu respect şi fă-l să înţeleagă că are dragostea ta necondiţionată, chiar dacă nu ia numai note de zece sau mai face uneori boacăne şi rezultatele lui şcolare vor fi unele foarte bune, pentru că un copil relaxat este un copil dornic să facă lucruri constructive.

Foto: pixabay.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”