Cum gestionezi criza de furie a copilului mic

Copiii nu ştiu să îţi exprime sentimentele în modul în care o fac adulţii, aşa că toate frustrările şi nemulţumirile ajung să se manifeste prin criza de furie, numită şi tantrum.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum gestionezi criza de furie a copilului mic

Tantrumurile (crizele de furie) sunt extrem de comune la copiii mici şi la preşcolari. Acesta este modul în care ei gestionează sentimentele pe care le au şi pe care nu ştiu altfel să le exprime. Am vorbit cu un psiholog şi am alcătuit o listă cu lucrurile pe care le poţi face ca să previi, pe cât posibil, aceste crize, dar i cum să le gestionezi atunci când apar.

Ce este un tantrum?

Tantrumurile apar în mai multe forme de manifestare şi pot implica explozii spectaculoase de furie, frustrare şi comportament haotic. Copilul poate plânge, ţipa, lovi, cădea, fugi de lângă tine. În unele cazuri îşi pot pierde respiraţia, poate vomita, sparge lucruri sau deveni foarte agresiv.

De ce apare un  tantrum

Tantrumurile sunt foarte comune la copiii cu vârste cuprinse între un an şi trei ani. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că abilităţile sociale şi emoţionale ale copiilor abia încep să se dezvolte la această vârstă şi, cel mai adesea, nu sunt capabili să îşi verbalizeze emoţiile, fie din cauza faptului că nu vorbesc încă, fie pentru că nu ştiu să exprime în cuvinte emoţiile puternice pe care le au. Aşadar, tantrumurile reprezintă una dintre modalităţile în care copiii îşi manifestă şi gestionează emoţiile şi încearcă să înţeleagă sau să schimbe lumea din jurul lor. Şi copiii mai mari au tantrumuri, pentru că, cel mai adesea, nu au învăţat modalităţi mai adecvate de a-şi exprima sau gestiona emoţiile, sau pentru că nu au învăţat încă autocontrolul.

Factori care fac mai probabilă apariţia unei crize de furie

Atât pentru copiii foarte mici, cât şi pentru cei mai mari, există câteva lucruri care cresc probabilitatea apariţiei unui tantrum. Acestea sunt:

  • Temperamentul – acesta influenţează viteza şi intensitatea cu care un copil reacţionează la evenimente frustrante. Copiii care se supără mai uşor au o probabilitate mai mare să facă o criză de furie
  • Stresul foame, superstimularea –  aceşti factori duc la probleme în modul în care copilul îşi exprimă şi gestionează emoţiile şi comportamentul
  • Situaţiile pe care un copil nu le poate gestiona  – spre exemplu, un copil mic va avea o problemă să accepte şi să înţeleagă de ce alt copil i-a luat o jucărie
  • Emoţiile puternice – frica, ruşinea, furia pot fi copleşitoare pentru un copil, de aici apărând incapacitatea de a controla ceea ce simte

Ce poţi face pentru a reduce probabilitatea de apariţie a unui tantrum

  • Redu nivelul de stres la care este supus copilul. Un copil flămând şi obosit este mult mai probabil să facă o criză de furie.
  • Încearcă să identifici ce simte copilul. Dacă reuşeşti asta, poţi intui când urmează o criză de furie şi îl poţi ajuta să îşi gestioneze emoţiile, sau să îi distragi atenţia.
  • Identifică factorii care pot declanşa un tantrum. Spre exemplu, copilul tău poate avea crize de furie atunci când mergeţi la cumpărături. Încearcă să schimbi puţin modul în care se întâmplă lucrurile: mergi la cumpărături după ce micuţul a dormit şi a mâncat, iar posibilitatea ca el să fie relaxat este mai mare.
  • Vorbeşte cu el despre emoţii. Când copilul se confruntă cu o emoţie puternică, încurajează-l să îţi descrie ce simte şi numeşte sentimentul pe care îl are, astfel, data viitoare va şti cu ce se confruntă şi va gestiona mai uşor sentimentul.

Ce să faci când copilul are un tantrum

Uneori, crizele de furie sunt inevitabile, aşa că îţi facem o listă cu lucruri utile:

  • Rămâi calmă (sau măcar simulează calmul). Dacă te enervezi nu faci decât să îngreunezi situaţia atât pentru copil cât şi pentru tine. Dacă vrei să comunici cu el, fă-o cu un ton calm şi cât poţi de rar.
  • Ajută-l să-şi identifice şi să-şi valideze emoţia care a declanşat criza. Spre exemplu: ştiu că este neplăcut că ai scăpat îngheţata pe jos. Acest gen de atitudine îi va da copilului ocazia să îşi reseteze emoţiile şi va împiedica lucrurile să scape de sub control.
  • Aşteaptă ca tantrumul să treacă. Stai lângă copilul tău, ca să ştie că eşti acolo orice ar fi, ai grijă să nu se rănească sau să rănească pe altcineva în timpul crizei şi nu încerca să îi distragi atenţia, odată ce tantrumul a început.
  • Fii stăpână pe situaţie. Dacă o criză de furie s-a declanşat din cauza faptului că cel mic vrea ceva şi tu nu i-ai dat, nu îi da  doar pentru că are un tantrum, asta nu va face decât să îl înveţe că în acest fel poate obţine orice. Aşteaptă întâi să se calmeze şi nu îl obliga să facă lucruri când se află în starea asta.
  • Fii calmă şi constantă în atitudine. Dacă uneori îi dai copilului ce vrea şi alteori nu atunci când are un tantrum, nu faci decât să agravezi criza.

Foto: 123rf.com

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
De ce mint copiii
De ce mint copiii
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”