Cu micuţii în vacanţă: sfaturi utile pentru orice părinte!

În cazul în care doreşti să pleci în vacanţă cu tânara ta familie şi vrei să ai un concediu reuşit, nu uita de ponturile şi sfaturile pe care ţi le dă ECC România, Centrul European al Consumatorilor. Pentru a te asigura că toată lumea se simte bine!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cu micuţii în vacanţă: sfaturi utile pentru orice părinte!

În cazul în care doreşti să pleci în vacanţă cu tânara ta familie şi vrei să ai un concediu reuşit, nu uita de ponturile şi sfaturile pe care ţi le dă ECC România, Centrul European al Consumatorilor.  Pentru a te asigura că toată lumea se simte bine!

Călătoria cu o familie tânără sau când eşti însărcinată poate fi o experienţă descurajatoare, dar cu puţină planificare şi o atitudine flexibilă, poţi reuşi să nu ai parte de o tortură pentru tine sau pentru cei din jurul tău. În continuare, îţi oferim câteva sfaturi pe care să le iei în considerare când călătoreşti cu copii în cărucioare, şi cum să călătoreşti în siguranţă dacă eşti mamă în devenire.

Primul zbor al copilului

Copiii născuţi fără complicaţii pot călători de la 7 zile, deşi unele companii aeriene nu dau voie cu copii mai mici de 2 săptămâni. Noile mămici au de aşteptat între 2 şi 10 zile pentru a zbura, în funcţie de companiile aeriene sau de felul în care a fost adus pe lume copilul – cele care au născut prin cezariană au de aşteptat mai mult. Copiii între 6 luni şi 2 ani pot sta în braţele adulţilor sau într-un scaun de maşină aşezat pe un scaun al avionului.

Cei care nu au scaunul lor personal li se poate imputa un procentaj din costul biletului sau o taxă de zbor. Copiii care au 2 ani sau peste, trebuie să ocupe scaunul lor şi să platească acelaşi preţ ca adulţii, deşi unele companii aeriene continuă să acorde o reducere copiiilor până în 12 ani. Câteodată există o limită a numărului de copii pe care companiile aeriene îi acceptă, în cazul acesta trebuie să rezervi din timp biletele.

Şedere plăcută!

În mod normal, companiile aeriene vor pune pasagerii la un loc cu copiii mici în locurile cu paravan (locuri aflate în spatele toaletelor sau coridoarelor care sunt greu de compartimentat), unde pătuţurile de călătorie pot fi puse pe locurile din faţa scaunelor. Acestea sunt de obicei disponibile la zborurile lungi şi pot fi ajustate în funcţie de greutate, înălţime sau vârstă. Copiii până la 6 luni trebuie să stea în braţele adulţilor la decolare şi aterizare.

Politicile companiilor aeriene referitoare la călătoria cu copiii mici variază. Unele cer adulţilor să ţină în braţe copiii sub 2 ani la decolare şi aterizare chiar dacă au propriul scaun pentru restul călătoriei.

Pentru bebeluşii de până la 3 ani, unele companii aeriene furnizează scaune booster şi centuri de siguranţă pentru copii, în timp ce altele îţi cer să aduci un scaun de maşină sau un dispozitiv restrictiv dacă vrei să-ţi stea copilul independent. Între timp, o altă companie aeriană, nu îţi va da voie să iei scaunul pentru maşina la bord, ceea ce înseamnă că nu ai altă alternativă decât să ţii bebeluşul (de până la 2 ani) în braţe pentru toată durata zborului.

Oportunitatea scaunului de maşină va depinde de tipul avionului cu care călătoreşti. Înainte să faci rezervarea, ar trebui să verifici dacă scaunul de maşină încape între braţele scaunelor, deoarece nu e aşa plăcut să ţii în braţe un copil dacă este un zbor lung. Toate scaunele de maşină trebuie să fie cu faţa spre înainte. În cazul în care călătoriţi cu copiii, încercaţi să faceţi rost de locuri în primul rând de scaune, pentru a vă asigura că nu se lovesc de scaunul din faţa lor.

Bagaje cu nemiluita

Aşa cum ştie orice părinte, cantitatea de catrafuse de care ai nevoie când călătoreşti cu un bebeluş sau copil este năucitoare. Marea majoritate a companiilor aeriene vor transporta gratis o ”trăsură” rabatabilă suplimentar la cantitatea normală de bagaje, pe care o poţi ţine până te urci în avion când este depozitată în cală şi vă este returnată după aterizare.

Sfaturi pentru ora ceaiului

Iată câteva lucruri pe care să le iei în considerare când iei copii în vacanţă în străinătate!

–     Fii conştient de faptul că în unele ţări mâncarea pentru copii poate conţine mai mult zahăr şi sare. Dacă vrei să prepari mâncare proaspătă în străinătate, un mixer de mână este folositor.

–     Părinţii cu experienţă ne-au relatat că pungile sterilizate sunt ideale dacă ştii că o să ai acces la un cuptor cu microunde.

–     Dacă în mod normal foloseşti laptele, îţi recomandăm varianta gata preparată, care de obicei este în cutii de carton. Dacă acest lucru nu este posibil, folosirea apei fierte şi răcite îmbuteliate este o bună alternativă. Folosirea pastilelor chimicale de purificare pentru sterilizarea apei nu este recomandată.

–     Alăptarea este cea mai indicată deoarece nu necesită sterilizarea echipamentului sau găsirea de apă curată şi astfel sunt mai puţine cazuri de diaree.

–     Programele companiilor aeriene pun în general la dispoziţie mâncare specială pentru copii, dar este de preferat să nu te bazezi pe acest lucru deoarece copilului tău i se poate face foame înainte ca personalul avionului să aducă mâncarea. Ia cu tine o porţie de mâncare sănătoasă.

–     Nu uita ca în avion nu ai voie să urci cu lichide la bord. Prin urmare poţi pregăti biberoane de maxim 100 ml, pe care trebuie să le pui în pungi de plastic, transparente şi resigilabile de 1 litru. Însă poţi lua cu tine 2,3 biberoane.

10 sfaturi principale de la părinţi experimentaţi

1. Scutece umede, băuturi, gustări şi haine de schimb sunt esenţiale într-o călătorie. Dacă este posibil, aşează-te pe un scaun uşor de accesat.

2. Asigură-te că bagajul de mână nu este mare, în ideea de a ţine mâinile libere şi sacrifica din lucrurile voastre pentru cele de care poate avea nevoie copilul vostru.

3. În avion, schimbarea presiunii cabinei, în timpul decolării şi aterizării, poate fi neconfortabilă. Poţi să scapi de disconfort prin alăptarea bebeluşilor sau dând copiiilor o suzetă sau o acadea.

4. Distracţiile raţionale precum cărţile şi creioanele pe parcursul călătoriei, produc o bucurie când se instalează plictiseala. Ia în bagajul de mână o jucărie în plus pentru a evita riscul pierderii jucăriei favorite. Jucăriile tăcute vor fi apreciate de ceilalţi pasageri.

5. Ataşează de bagajul cu haine al copilului o etichetă cu numărul zborului şi numele.

6. Încearcă pe cât posibil să menţii programul de somn şi de masă chiar dacă asta înseamnă să sacrifici alte activităţi.

7. Cazarea cu autoservire este mai flexibilă, poate include facilităţi de spălătorie ceea ce înseamnă că te poţi relaxa în timp ce copiii dorm.

8. Dacă ai copii foarte mici, ia cu tine un căruţ de spate/şold pentru copilaşi în locul unui cărucior cu roţi pentru ca mâinile tale să fie libere.

9. Copii sunt ”portabili”, deci călătoriţi cât mai mult înainte să apară al doilea copil când devine mai costisitor să călătoriţi.

10. Nu te speria din cauza poveştilor despre calamităţi sau alte istorii – este muncă grea călătoria asta, dar merită!

Autor: Laura Pascu

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân