4 reguli pentru alimentaţia unui copil inteligent

În cartea Ce mănâncă un copil isteţ, expertul în nutriţie Patrick Holford prezintă un plan de hrănire sănătoasă pentru a exploata la maximum intelectul şi sănătatea copiilor. Se remarcă cele 4 reguli de aur prin care hrana zilnică poate ajuta la dezvoltarea optimă a creierului, implicit inteligenţei copilului.
  • Publicat:
  • Actualizat:
4 reguli pentru alimentaţia unui copil inteligent

În cartea Ce mănâncă un copil isteţ, expertul în nutriţie Patrick Holford prezintă un plan de hrănire sănătoasă pentru a exploata la maximum intelectul şi sănătatea copiilor. Se remarcă cele 4 reguli de aur prin care hrana zilnică poate ajuta la dezvoltarea optimă a creierului, implicit inteligenţei copilului.

Iată cele 4 reguli atât de importante:

1.    Asigură-I aportul de grăsimi esenţiale


Sunt două tipuri de grăsimi esenţiale – omega 3 (prezente în untura de peşte) şi omega 6 – foarte importante pentru funcţionarea creierului. Sunt multe studii care demonstrează beneficiile evidente oferite de suplimentele alimentare cu aceste grăsimi. Însă, deşi nu există atâtea dovezi ştiinţifice,  şi introducerea peştelui gras în dieta copilului ajută la dezvoltarea cerebral. Patrick Holford recomandă în cartea sa consumul de peşte (somon, macrou, ton ) de două, trei ori pe săptămână, ca şi consumul de seminţe (o altă sursă de grăsimi esenţiale – seminţe de in, dovleac, ulei din seminţe de floarea soarelui sau susan).

2.    O dietă cu consum redus de zahăr şi indice glicemic scăzut

În viaţa de zi cu zi, consumul de dulciuri afectează viaţa copiilor. Dacă este prea crescut, se observă efectul de “urcare pe pereţi”. Dacă este prea scăzut, apar oboseală, iritabilitate, ameţeală, insomnia, agresivitate. Pentru a menţine nivelul de zahăr echilibrat, cel mai important ar fi să oferi copilului tău alimente cu indice glicemic scăzut (măsura efectului acţiunii unui aliment asupra zahărului din sânge).

Nutriţionistul Patrick Holford explică: zahărurile şi amidonul din alimentele cu indice glicemic ridicat (carbohidraţi rafinaţi – pâine albă, dulciuri, biscuiţi) se descompun şi se absorb rapid în sânge. Fapt ce duce la o creştere spectaculoasă a nivelului de glucoză din sânge. Micuţul tău va avea un puseu de energie, urmată de o prăbuşire a nivelului acesteia. Însă zaharurile şi amidonul din alimentele cu indice scăzut (carbohidraţi complecşi – cereale integrale, legume, fasole, linte sau carbohidraţi mai simpli – fructele) necesită o perioadă mai lungă de digerare. Rezultatul? Glucoza produsă se absoarbe încet în sânge, ceea ce înseamnă că e folosită mai degrabă pentru producerea de energie decât pentru a fi stocată, prevenind astfel schimbările bruşte de dispoziţie, comportament şi energie.

3.    Creşterea aportului de vitamine şi minerale


Patrick Holford numeşte vitaminele şi mineralele, acei eroi din spatele camerei, ai luminilor şi acţiunii, acei tehnicieni şi impresari care sunt atât de importanţi.  Aceştia joacă roluri cheie în a construi şi reconstrui creierul şi sistemul nervos şi de a contribui la funcţionarea întregului organism. Un rol cheie în buna funcţionare a creierului îl joacă vitaminele B. Poţi verifica dacă puiul tău are un nivel satisfăcător de vitamine B6, B12 sau acid folic, testând homocisteina. Dacă aceasta are un nivel ridicat, trebuie să suplimentezi doza de B-uri.

În cartea Ce mănâncă un copil isteţ, vei găsi un tabel cu simptomele carenţei de B-uri, dar şi care sunt alimentele sursă.
Calciul şi magneziul ajută la relaxarea celulelor nervoase şi a celor musculare. O carenţă a acestor minerale poate determina la copii nervozitate, iritabilitate şi agresivitate. Administrarea dozei optime, nici nu e greu de realizat: o lingură de seminţe pe zi, două porţii de legume verzi, plus 30 mg într-un multimineral. Iar cele mai bune surse de calciu sunt, în afara lactatelor, fructekle oleaginoase (migdale), fasole, linte, seminţe (susan).

4.    Atenţie la alergiile la alimente şi la sensibilităţile la produsele chimice


Unul din cinci adulţi şi copii şi, probabil, unul din trei copii cu probleme comportamentale au reacţii alergice la grâu, lapte, fermenţi şi ouă (poţi chiar face un test: elimină timp de o lună grâul şi lactatele din alimentaţia copilului tău şi vezi cum se simte). Se ştie de multă vreme, déjà, că alergiile pot cauza oboseală, process încetinit de gândire, iritabilitate, agitaţie, nervozitate, tristeţe, autism, hiperactivitate. Dacă te gândeşti că micuţul tău ar putea fi alergic, fă-I un test alergologic, fereşte-l de chimicale, optează pentru hrană organic, integral şi natural. Îi poţi îmbunătăţi digestia copilului, îmbogăţindu-i dieta cu multe fructe, legume şi seminţe.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”