Copilul meu e agitat

Schimbarile de orice natura pot cauza astfel de reactii in randul micutilor.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Copilul meu e agitat
Copilul meu e agitat

Cel mic e tot timpul agitat? Sau, dimpotriva, doar de putina vreme a devenit de-a dreptul insuportabil? Voit sau nu, parintii sunt una dintre principalele cauze ale agitatiei micutilor. Dar sa nu-i impovaram cu toata vina.

Inclusiv schimbarile de orice natura pot cauza astfel de reactii in randul micutilor. Dar si anumite deficiente in alimentatie sau in asimilarea fierului in organism pot face un copilas agitat.

In primul rand, exista diferente intre agitatia din timpul zilei si cea nocturna. Daca cel mic este agitat noaptea, o prima cauza ar putea fi faptul ca a dormit prea mult ziua.

De asemenea, agitatia nocturna apare daca inainte de culcare a baut prea multe lichide sau daca a mancat copios. Una dintre cele mai frecvente cauze ale agitatiei nocturne este si anemia. Lipsa fierului produce irascibilitate, dar si insomnii sau agitatie.

Din fericire, aceasta deficienta poate fi observata si corectata de catre medic dupa analizele uzuale. Atentie! Si infectiile minore pot produce anemie.

Problema e ziua

Agitatia din timpul zilei este o cu totul alta poveste si, in general, are cauze psi­ho­logice mai degraba decat fiziologice. Copilul nu isi exprima supararile asa cum poate sa o faca un adult, motiv pentru care daca are o nevoie nerezol­va­ta, pri­ma manifestare este agitatia con­tinua.

Daca micutul este deja la gra­di­ni­ta si dintr-o data devine agitat, incercati sa aflati prin intrebari simple ce schim­ba­re s-a petre­cut in programul lui sau daca educatoarea, voit sau nu, l-a supus unui stres caruia nu poate sa ii faca fata.

Una dintre cele mai bune metode este sa ii puneti intrebari simple: „A ras de tine vreun copil?” Cand il vedeti ca face ochii mari si se uita mirat, atunci ati nimerit si actiunea care i-a pro­dus agitatie. Insa agitatia diurna poate fi produsa inclusiv de orice fel de schim­ba­re, spre exemplu reamenajarea locuintei.

Putin haos e normal

Insa o agitatie moderata este specifica dez­voltarii normale a creierului. Orice co­pil mai mic de 3 ani devine nervos si agi­tat inclusiv din neputinta, atunci cand in­cearca spre exemplu sa repozitioneze o jucarie sau sa intreprinda orice activitate care presupune o anumita dexteritate. In aceste cazuri, este potrivit sa fie incura­jat cu un ton cald.

In nici un caz nu faceti voi treaba micutului pentru ca astfel ii trans­mi­teti ca el nu e in stare si va fi si mai agitat.

Excludeti ADHD!

Intre 5-7% dintre copii au ADHD. Daca micutul sufera de aceasta afectiune, s-ar putea sa fie agitat zi-lumina. Aceasta tulburare are 3 mari simptome. In primul rand, hiperac­tivitatea. Copilasul nu poate sta intr-un loc chiar daca este rugat sau i se impune.

In al doilea rand, este im­pulsiv. Se baga peste jocurile celor­lalti brutal sau intrerupe conversatiile sau da raspunsuri la orice, chiar daca nu este intrebat. Din fericire, aceste simptome dispar o data cu inaintarea in varsta.

Al treilea persista insa toata viata: micutul nu isi poate concentra atentia si nu da nici o importanta detaliilor. De asemenea, trece de la o activitate la alta fara sa duca la bun sfarsit vreo actiune. Consilierea psihologica e primul ajutor in aceasta manifestare.

Citeste si Totul despre o vacanta reusita alaturi de copilul tau
                Invata sa ai un copil sanatos!

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân