Ce fac cand imi cere inghetata?

Specialistii de la protectia consumatorului ne indica sa alegem inghetata pe baza de lapte si nu cea pe baza de apa.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce fac cand imi cere inghetata?
Ce fac cand imi cere inghetata?

Inghetata – iata atractia numarul unu a verii in materie de deserturi. Copiii au voie sa o consume o data la cateva zile, dar apoi amigdalele trebuie monitorizate atent de parinti. Ideal ar fi sa ii faceti acasa acest delicios desert, mai ales ca exista retete extrem de simple.

Recent, cercetatorii britanici au difuzat informatia conform careia bolul cu ce­reale din meniul copilului are mai mult zahar decat o inghetata, mai ales daca cerea­lele au diverse glazuri. Corect! Inghetata con­tine vitamina A si vitaminele din grupa B, dar si calciu si fosfor.

Pe de alta parte, poate avea un continut ridicat de grasime care ii confera gustul fin si zahar din belsug. La contactul cu gatul sensibil al copilului poate sa determine inflamarea amigdalelor, iar la contactul cu dintii poate sa fisureze smaltul ceea ce con­duce la carii dentare. Insa nu acestea sunt cele mai periculoase aspecte legate de mi­nu­natul desert.

Exista pe piata sortimente de inghetata care contin din plin aditivi si sta­bilizatori, iar metabolismul copilului nu este pregatit inca sa ii elimine. Specialistii de la protectia consumatorului ne indica sa alegem inghetata pe baza de lapte si nu cea pe baza de apa.

De asemenea, sa optam pentru cele colorate in rosu, galben sau maro pentru ca aceste culori se pot obtine din coloranti na­turali si mai degraba pentru o inghetata la cornet decat pentru una pe bat.

Copiii tre­buie sa evite inghetata de la dozatoare sau cea in culori puternice. Cea mai buna in­ghetata insa se face in casa, mai ales ca o puteti combina cu fructe dulci. Iata o reteta usoara si sanatoasa care se face din 3 pahare de iaurt, 2-3 linguri de miere, un pahar de fructe proapete, o lingurita de suc proaspat de lamaie si un pahar de smantana.

Se amesteca cu mixerul iaurtul, fructele, sucul de lamaie. Il alt vas se bate smantana, apoi se toarna peste amestecul initial. Se toarna in cupe si se lasa la congelator 3 ore.

200 de tipuri de inghetata se gasesc in Romania, si provin de la aproximativ 20 de producatori

Citeste si Protejeaza-ti copilul de obezitate!

Foto: SHUTTERSTOCK, HEPTA

Urmărește CSID.ro pe Google News
Computerul dauneaza copiilor
Computerul dauneaza copiilor
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”