Probioticele – povestea bacteriilor prietenoase

Unul dintre cele mai cunoscute probiotice, Bifidobacterium bifidus, este o bacterie, in timp ce Saccharomyces boulardii, un probiotic mai putin intalnit, este, de fapt, o ciuperca.
  • Publicat:
Probioticele – povestea bacteriilor prietenoase
Probioticele – povestea bacteriilor prietenoase

Miliarde de bacterii, ciuperci si virusuri, sute de specii si zeci de varietati, unele patogene, altele total inofensive – iata micul univers din interiorul intestinelor noastre. In „lupta” lor pentru suprematie, se nasc simptome suparatoare carora noi le cadem victime. Solutia? Apelul la „trupele” de probiotice!

Ce sunt probioticele?

Probioticele sunt microorganisme (bacterii sau ciuperci) similare cu cele care se gasesc in mod normal in organismul nostru, mai exact in intestine. Pentru ca nu sunt toate la fel, oamenii de stiinta le-au impartit in mai multe grupuri, cele mai raspandite fiind Lactobacillus si Bifidobacterium. Fiecare grup are speciile lui, fiecare specie avand, la randul ei, mai multe varietati.

De exemplu, unul dintre cele mai cunoscute probiotice, Bifidobacterium bifidus, este o bacterie, in timp ce Saccharomyces boulardii, un probiotic mai putin intalnit, este, de fapt, o ciuperca. De obicei se gasesc in iaurt, lapte fermentat sau nefermentat, unele produse din soia, insa sunt disponibile si sub forma de suplimente alimentare, incapsulate pentru o administrare mai usoara.

Probioticele – cand sunt recomandate?

Probioticele ne sunt recomandate cel mai adesea in caz de tulburari ale tranzitului intestinal ce rezulta in indigestie, balonare, flatulenta, constipatie, diaree. De asemenea, cand ne aflam sub tratament antibiotic, probioticele ajuta la restabilirea echilibrului florei intestinale, refacand populatia bacteriilor prietenoase distruse.

O alta categorie de persoane care se bucura de avantajele acestor mici vietati sunt cele ce sufera de intoleranta la lactoza si carora le lipsese o anumita enzima specializata in digestia lactozei. Si tot in sfera afectiunilor gastro-intestinale, mentionam infectia cu Helicobacter Pylori, bacterie ce se face vinovata de cele mai multe dintre cazurile de ulcer si inflamatie cronica a mucoasei stomacului.

Toate aceste situatii isi pot gasi rezolvarea intr-o dieta bogata in probiotice. Specialistii sustin ca mai exista o serie de alte afectiuni care nu au legatura directa cu intestinele, dar care raspund bine tratamentului probiotic: infectiile vaginale si ale tractului urinar, boala periodontala si unele infectii ale pielii. 

Atentie la riscuri!

Oricat de inofensive sau prietenoase ar fi cu organismul uman, probioticele au si o parte intunecata. Abuzul se manifesta, in special, la nivel digestiv, si se traduce pin balonare, gaze, rar pot sa apara infectii ce necesita tratament antibiotic, pot suprasolicita sistemul imunitar sau se interpun ritmului metabolic. Nu luati probiotice in cantitati mari fara sa cereti sfatul medicului!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân