Două alimente perfecte pentru slăbire: urda și cartofii fierți

Dieta cu urdă și cartofi fierți poate fi o soluție în procesul de slăbire datorită raportului optim dintre calorii și nutrienți.

Urda ţine de foame şi creşte masa musculară

Urda doar 8% grăsime saturată și proteine de calitate superioară. Pentru că are o densitate nutrițională mare, urda oferă rapid senzația de sațietate care se menține câteva ore bune.

Urda este recomandată la micul dejun, dar și la gustările de la orele 10.00 și 17.00, când glicemia scade în mod natural. Urda este recomandată și persoanelor care fac mișcare. „Urda e bogată în aminoacizi ramificați care cresc masa musculara”, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Urda oferă și protecție ficatului, mai ales în cazul persoanelor care țin diete și au joburi stresante. Protecția se realizează prin conținutul de aminoacizi esențiali cu sulf pe care îi conține urda. Urda se mai poate consuma la aceeași masă cu ardei gras, castravete și roșii. În nici un caz însă nu se asociază în decursul unei mese cu pește sau orice fel de specialitate din carne.

Explicația? Stomacul nostru nu e capabil să digere în același timp tipurile diferite de proteine pe care le conțin urda și carnea. În această combinație, kilogramele în plus dispar mai greu. Urda poate consuma cu puțină sare  sau cu mărar, pentru a ameliora gustul fad.

Cartoful fiert intensifică arderile

Până nu demult, cartoful era interzis în orice cură de slabire. Însă dacă se consuma fiert, răcit, cu tot cu coajă,  accelerează metabolismul.

Rețeta ideală pentru prepararea cartofilor este foarte simplă. Cartofii se spală foarte bine, apoi se pun la fiert sau la cuptor cu tot cu coajă. După prepararea termică, se lasă la răcit și se consumă doar când au ajuns la temperatura camerei. Explicația? Daca se lasă la răcit, în ei se va genera o specie deosebită de amidon, cunoscută azi ca amidon rezistent.

„Acest amidon se comportă ca o fibră alimentară”, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Amidonul rezistent oferă senzația de sațietate mult timp. „În plus, potentează arderea grăsimilor stimulând creșterea metabolismului bazal cu 20-30%.”

100 de grame de cartofi fierți și răciți au doar 80 de calorii, spre deosebire de aceeași cantitate de cartofi prăjiți care au 400 de calorii. Un aspect important este consumul cartofilor cu tot cu coajă.

„Aproximativ 50% din nutrienți se află în coajă. În aceasta se găsesc și multe fibre alimentare, dar și antioxidanți puternici”, adaugă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Datorită cantității mari de fibre, senzația de sațietate este asigurată mai mult timp.

Cartofii fierți și răciți se mănâncă împreună cu legume fierte, gratinate sau cu salate proaspete. Cartofii nu se combină cu peștele sau carnea. Explicația? Amidonul nu poate fi digerat de aceleași enzime și în aceleași condiții de PH ca proteinele din carne. De asemenea,  cartofii nu trebuie combinați cu alte amidonoase precum pastele, orezul sau pâinea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult