Fructele şi legumele, arme eficiente contra depresiei

Fructele şi legumele, consumate în cantităţi mari, reprezintă arme eficiente contra depresiei, fiind asociate cu starea de bună dispoziţie şi cu un risc mai mic de apariţie a demenţei.
  • Publicat:
Fructele şi legumele, arme eficiente contra depresiei

 

Fructele şi legumele, consumate în cantităţi mari, reprezintă arme eficiente contra depresiei, fiind asociate cu starea de bună dispoziţie şi cu un risc mai mic de apariţie a demenţei.
 
Deşi se ştie de multă vreme că prin consumarea a cel puţin cinci porţii de fructe şi legume pe zi organismul luptă eficient contra multor boli, puţine studii ştiinţifice au tratat relaţia dintre alimentaţie, buna dispoziţie şi sănătatea mintală.
 
Rezultatul unui studiu recent este surprinzător: pentru a avea o stare de bună dispoziţie şi o bună sănătate mintală, sunt recomandate nu cinci porţii de fructe şi legume pe zi, ci mai degrabă şapte sau chiar opt porţii, informează lefigaro.fr.

Acest studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Warwick, a fost efectuat pe un eşantion de 80.000 de persoane alese la întâmplare. Analiza mai multor studii realizate în Marea Britanie a necesitat mai multe metode matematice şi statistice pentru a interpreta răspunsurile oferite de participanţi la un chestionar foarte detaliat despre obiceiurile alimentare, starea lor de sănătate, senzaţia de bună dispoziţie sau, eventual, de depresie.

În ceea ce priveşte senzaţia de bună dispoziţie şi sănătatea mintală, cercetătorii au remarcat o legătură puternică a acestor doi factori cu cantitatea consumată de fructe şi legume, indiferent de prezenţa sau de absenţa celorlalţi factori demografici, sociali şi economici. „Efectul statistic generat de consumul ridicat de fructe şi legume a reprezentat o surpriză”, a declarat medicul Sarah Steward Brown de la Universitatea Warwick, coordonatoarea studiului.

„Regimul alimentar este foarte puţin luat în calcul de studiile despre starea de bună dispoziţie”, a adăugat ea. Profesorul Pascale Barberger-Gateau de la unitatea Inserm 897 afirmă la rândul său că „mai multe studii au arătat deja că un consum de fructe şi legume în cantităţi importante este asociat cu un risc mai mic de apariţie a demenţei la persoanele în vârstă”.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”