Dieta pentru hipotensivi: ce şi cum mâncaţi pentru a stimula tensiunea

În vreme ce mulţi dintre noi sunt nevoiţi să fie atenţi la dietă pentru ca presiunea arterială să nu o "explodeze", în cazul altora treburile stau exact pe dos. Nu doar hipertensiunea impune un regim atent, ci şi hipotensiunea.
  • Publicat:
Dieta pentru hipotensivi: ce şi cum mâncaţi pentru a stimula tensiunea

În  vreme ce mulţi dintre noi sunt nevoiţi să fie atenţi la dietă pentru ca presiunea arterială să nu o „explodeze”, în cazul altora treburile stau exact pe dos. Nu doar hipertensiunea impune un regim atent, ci şi hipotensiunea.

Atunci când este neglijată, presiunea arterială mult prea scăzută generează oboseală cronică, stări de ameţeală, slăbiciune, greaţă, pierderea apetitului, vedere înceţoşată. Mai mult decât atât, în cazurile mai serioase, din pricina cantităţii insuficiente de sânge şi de oxigen care ajung la creier, rinichi şi inimă, pot să apară probleme şi mai grave. Mergeţi la medic şi urmaţi cu stricteţe tratamentul prescris, iar în completare aveţi grijă la dietă. Iată cum ar trebui să arate aceasta:

Apă – hidratarea este foarte importantă pentru o inimă sănătoasă. Lipsa apei contribuie la diminuarea cantităţii de fluide pompate în organism, ceea ce accentuează hipotensiunea. Este important să beţi cât mai multă apă zilnic şi nu aşteptaţi să vi se facă sete pentru că acesta este deja un simptom al deshidratării. Evitaţi alcoolul pentru că acesta duce la deshidratare.

Sare – chiar dacă ni se spune mereu să reducem sarea din alimentaţie pentru că nu este sănătoasă, hipotensivii trebuie să o adauge în plus. Aceasta intensifică presiunea din artere, restabilindu-se astfel echilibrul. Specialiştii de la Mayo Clinic recomandă o linguriţă de sos de soia la fiecare masă, pentru a creşte nivelul sodiului din organism. Puteţi, de asemenea, adăuga o cantitate mică de vegetale uscate (pentru supe) întrucât sunt bogate în sodiu. Vorbiţi cu medicul înainte, pentru a stabili ce cantitate de sare vă este indicată.

Fructe, legume – acestea curăţă organismul de toxine, îl ajută să metabolizele sodiul şi îl menţin hidratat. Consumaţi seara, înainte de culcare, un fruct – în felul acesta, corpul este hidratat peste noapte, însă fără riscul de a vă trezi în nevoia imperioasă de a urina.

Mese mici şi dese – nu vă îndopaţi până la refuz dintr-odată, pentru ca apoi să mai mâncaţi peste alte 7 ore. După o masă foarte bogată, sângele este trimis către intestine pentru a ajuta digestia. În aceste condiţii, tensiunea arterială poate să scadă şi mai mult. Iată de ce este indicat să mâncaţi puţin şi des. În plus, anumiţi carbohidraţi, cum ar fi cartofii, orezul alb, pastele şi pâinea, pentru că se digeră repede, ar trebui consumate cu moderaţie. Fructele, legumele şi cerealele integrale se digeră ceva mai greu, însă nu afectează întreg organismul.

Reduceţi grăsimile – în unele situaţii, cauza hipotensiuni ar putea fi insuficienţa cardiacă, caz în care trebuie să reduceţi consumul de sare, contrar recomandărilor făcute mai sus, la fel şi grăsimile. Persoanele diagnosticate cu insuficienţă cardică trebuie să urmeze cu stricteţe şi un tratament medicamentos pentru revitalizarea tensiunii şi să aibă mereu sub control nivelul colesterolului.

Citeşte şi: Ai probleme cu inima? Înainte de medicamente, alege să-ţi schimbi stilul de viaţă!

Atenţie! Puteţi avea HIPERTENSIUNE ARTERIALĂ fără să ştiţi!

5 lucruri de ştiut despre hipertensiune

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân