Delicioase, dar periculoase

Nu mâncaţi dulciuri seara! Iată recomandarea dentiştilor dintr-un motiv foarte simplu. Zahărul este hrana microorganismelor care formează placa dentară. Dar prăjiturile nu sunt singurii inamici ai integrităţii dinţilor şi măselelor.
  • Publicat:
Delicioase, dar periculoase

Nu mâncaţi dulciuri seara! Iată recomandarea dentiştilor dintr-un  motiv foarte simplu. Zahărul este hrana microorganismelor care formează placa dentară. Dar prăjiturile nu sunt singurii inamici ai integrităţii dinţilor şi măselelor.

În timpul nopţii, orice urmă de produs dulce care rămâne restantă după periajul dentar alimentează placa bacteriană cu energia de care are nevoie pentru a prolifera. Aşadar, nu este absurd faptul că în cursul serii se evită produsele dulci.

Dacă însă v-am spus o poveste ştiută de cei mai mulţi, iată câteva informaţii care privesc sănătatea dentară şi la care puţini se gândesc. Nu includeţi în dieta voastră prea des piureurile – din orice aliment – şi mezeluri.

Ambele înseamnă alimente moi, care nu necesită mestecarea. Iar masticaţia are o importanţă covârşitoare asupra dezvoltării sistemului masticator, dar şi asupra menţinerii funcţionalităţii acestuia.

Spre exemplu, când mestecaţi un aliment tare, acesta exercită o acţiune benefică asupra sănătăţii dinţilor, de fapt asupra densităţii minerale osoase. O caracteristică a hranei moderne este că alimentele au devenit prea moi, prea păstoase.

Aşadar, dacă aveţi preponderent în dietă supe, creme, mezeluri, prăjituri sau orice alt aliment moale, forţele de presiune din interiorul cavităţii bucale sunt mici, ceea ce nu conduce la consolidarea internă a dinţilor. Simultan, produceţi salivă în cantităţi insuficiente faţă de nevoile dentare.

Astfel cavitatea bucală nu se mai curăţă prin mijloacele naturale cu care a fost înzestrată. Prin aceste două fenomene apărute ca urmare a consumului de hrană cu care n-am fost obişnuiţi milioane de ani, atât densitatea mineral osoasă a dintelui scade, cât şi inserţia lui în gingie.

Cu alte cuvinte, creşte riscul apariţiei bolii parodontale sau, popular, parodontoza. Aşadar, măcar o dată pe zi mâncaţi un aliment dificil de mestecat, vital atât pentru sănătatea dentară, cât şi pentru întreg metabolismul.

 


 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân