De ce iubim ciocolata neagra

“A piece of dark chocolate a day keeps the doctor away” – un patratel de ciocolata neagra zilnic tine doctorul departe
  • Publicat:
De ce iubim ciocolata neagra
De ce iubim ciocolata neagra
„A piece of dark chocolate a day keeps the doctor away” – un patratel de ciocolata neagra zilnic tine doctorul departe. Acesta este indemnul specialistilor care sustin ca o cantitate moderata de ciocolata neagra consumata cu regularitate poate regla valorile tensiunii arteriale.

„Mananca inteligent pentru un creier sanatos”, „Top alimente pro orgasm”, „Ciocolata neagra previne excesele din perioada Sarbatorilor”, „Ciocolata neagra, buna pentru cardiaci„, „6 grame de ciocolata neagra pe zi pentru o inima sanatoasa”, „Ciocolata neagra scade colesterolul rau”, „Mentine-ti creierul in forma ca la 20 de ani”, „Alimente care stimuleaza dorinta sexuala” – acestea sunt doar cateva dintre titlurile articolelor despre beneficiile ciocolatei bogata in continutul de cacao selectate de pe www.csid.ro.

Toate aceste efecte benefice apar datorita continutului mare de antioxidanti prezenti in boabele de cacao. Si ciocolata neagra are un numar ridicat de calorii (untul de cacao este bogat caloric) insa nu se recomanda cantitati mari zilnic, fiind indicata si in dietele de slabit. Deci informatii despre cea mai buna dintre ciocolate avem din belsug. Si cu toate acestea, o consumam cu regularitate?

Un mic experiment

Sa recunoastem, in multe dintre vizitele noastre la supermarket dam la o parte ciocolata cu 80% cacao atunci cand dulciuri concentrate asezate strategic pe rafturi ne fac cu ochiul. Romanii in general nu sunt fani inraiti ai gustului amarui, respectiv ai ciocolatei negre (un sondaj efectuat acum cativa ani releva apetitul crescut pentru ciocolata cu lapte al conationalilor nostri) si nici ai ceaiului verde din aceleasi considerente.

Insa acest lucru poate fi schimbat, mai ales ca acest sortiment de ciocolata se consuma in doze mici, ca de altfel toate dulciurile. Iti propunem un experiment pentru o luna pentru a verifica daca macar trei dintre titlurile de mai sus sunt adevarate. Cumpara o tableta de ciocolata neagra cu peste 70% cacao si consuma zilnic cate 2 bucatele. De preferat, la ora 11.00 si la ora 16.00, atunci cand glicemia scade in mod natural si apare acea pofta de ceva dulce.

O ciocolata ar trebui sa iti ajunga circa 10 zile. Ce ar trebui sa observi: daca pofta de dulciuri scade, daca simti cum nivelul de energie creste si starea de bunadispozitie se instaleaza. Daca ciocolata neagra nu ti se pare potrivita ca desert, gandeste-te la ea ca la un medicament. De asemenea, este bine sa stiti ca beneficiile ciocolatei despre care se vorbeste in presa se refera la ciocolata neagra, ale carei retete nu trebuie sa aiba zaharul ca primul ingredient, ci cacaoa si ca efectele pozitive apar in timp, in cazul celor care au un stil de viata sanatos.

 
Alege ciocolata cu peste 70% cacao!
 
In perioada Sarbatorilor, vanzarile la ciocolata cresc spectaculos in toata lumea. Pentru ca Pastele este un alt prilej de a oferi ciocolata celor dragi, alege sortimentele cu un continut bogat de cacao. Iata cateva dintre beneficii.

Un studiu efectuat pe 28 de persoane carora li s-au facut analize de sange inainte si dupa a relevat faptul ca dupa ce acestia au consumat zilnic, timp de 7 zile, cate 30 g ciocolata neagra: nivelul colesterolului rau (LDL) a scazut cu 6%, colesterolul bun (HDL) a crescut cu 9%, iar valoarea markerului inflamatiilor din organism a scazut. Atentie, pentru a nu afecta pe termen lung silueta, renunta la alte deserturi vinovate in favoarea ciocolatei negre. 

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”