Ciresele, mai tari ca aspirina!

  • Publicat:
Ciresele, mai tari ca aspirina!
Ciresele, mai tari ca aspirina!

Desi in ultimii ani, mercurul termometrelor "sare" de temperaturile obisnuite pentru un inceput de primavara si putem sa adoptam lejer piese de rezistenta din garderoba de vara inca din aprilie, multi dintre noi simtim ca a venit intr-adevar vara in momentul cand gustam primele cirese (romanesti).

Din productia autohtona sau nu (desi este foarte bine sa sprijinim agricultura din tara noastra) este extraordinar de important sa consumam cirese. Iata si de ce!

Ciresele sunt unele dintre cele mai iubite fructe de catre romani. Se estimeaza ca in tara noastra sunt peste 4 milioane de ciresi. Cu atat mai bine deoarece adaugarea cireselor in dieta alaturi de un stil de viata sanatos ne pot scuti de multe neplaceri legate de sanatate.

Ciresile rosii contin antocianine, antioxidanti puternici care reduc riscul aparitiei bolilor de inima. Si nu doar atat. Cercetatorii de la Universitatea din Michigan au demonstrat ca o dieta bogata in cirese reduce nivelurile crescute ale colesterolului si trigliceridelor din organism. Institutul pentru Sanatate Publica si Protectia Mediului din Olanda a demarat in 1985 un studiu privind imbunatatirea sanatatii prin dieta.

Cercetarea s-a desfasurat pe 805 barbati cu varste cuprinse intre 65 si 84 de ani care au consumat frecvent, timp de 5 ani, alimente bogate in flavonoide. Concluzia? Subiectii prezentau un risc mai scazut de a dezvolta boli ale arterei coronare.

Riscul relativ de a deceda din cauza bolilor de inima este cu 58% mai mic la barbatii care au in dieta frecvent alimente bogate in antioxidanti fata de cei care au consumat mai putine fructe si legume. Oamenii de stiinta cred de asemenea ca, daca mancam cu regularitate cirese, putem scadea riscul de a dezvolta cancer la colon, datorita antioxidantilor prezenti in cirese – antocianini si cianidini.

Un alt studiu desfasurat pe cobai a demonstrat ca acesti 2 antioxidanti impiedica formarea tumorilor la colon.

Eat red! Live green!

Iata doua indemnuri pe care daca le urmam avem doar de castigat pentru ca aceste fructe nu sunt doar gustoase, ci au fost inzestrate cu o pleiada de proprietati: contin 8 vitamine (B1, B2, B6, C, E, P, A, PP), 6 minerale (potasiu, fier, calciu, magneziu, fostor, sulf). De asemenea, mai contin zinc, cupru, mangan, zaharuri si acizi organici.

Desi proaspete le putem gasi doar 8 saptamani, putem consuma cirese de-a lungul intregului an, daca le congelam sau le uscam. Ca sa-ti faci o idee despre importanta includerii lor in dieta (in special in stare proaspata) arunca o privire peste cantitatile de antioxidanti pe care le contin.

100 g suc concentrat de cirese are 12.800 unitati, 100 g cirese uscate au 6.800 unitati, 100 g cirese congelate au 2.033 unitati, 100 g cirese conservate au 1.700 unitati. Antocianinele, pigmentii continuti si de cirese, au proprietati anti-inflamatorii, anti-imbatranire si anti-carcinogene.

Stopeaza evolutia infectiilor!

Prin simplul gest (extrem de placut…) de a consuma 20 de cirese pe zi luptam de 10 ori mai puternic asupra inflamatiilor din organism decat daca am lua o aspirina, ne spun specialistii americani. O alta cercetare efectuata de catre centrul Human Nutrition Research de la Universitatea din California a constat in administrarea a cate 2 portii de 280 de grame de cirese pe zi unor femei sanatoase cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani.

S-a constatat o reducere cu 15% a ni­velului aci­dului uric, a proteinei C-reactiva (indica inflamatii in organism) si a oxidului nitric. Cercetatorii au concluzionat: compusii din cirese pot inhiba procesele inflamatorii in organism. Oxidul nitric este implicat in osteoartrita si artrita reumatoidala.

Ne ajuta sa dormim bine

 

Ciresele sunt o sursa buna de melatonina, o substanta care ajuta la imbunatatirea ritmului circadian si a instalarii somnului. Compusii din cirese reduc durerile provocate de artrite si guta, reduc riscurile instalarii diabetului si ajuta in tratamentul pierderilor de memorie.

Numeroase studii au aratat ca fitonutrientii din cirese protejeaza neuronii din creier impotriva deteriorarii. Specialistii de la Universitatea din Boston au demonstrat ca putem mentine sanatatea creierului daca adaugam in dieta alimente bogate in antioxidanti, iar ciresele sunt campioane la acest capitol.

 

Bune si la slabit

 

Fiind sarace in calorii dar bogate din punct de vedere nutritiv, ciresele sunt recomandate si in curele de slabire. In sezon, este bine sa facem cure cu cirese sau sucul lor. Efectele? Depurative, energizante, remineralizante, laxative, antireumatismale.

Pentru curatarea organismului de toxine, se recomanda o cura de cirese 2 – 3 zile pe saptamana fara a manca altceva. Astfel se favorizeaza eliminarea toxinelor din organism. Ciresele acrisoare sunt o sursa excelenta de beta caroten. Contin de 19 ori mai mult betacaroten decat afinele si capsunile.

 

Foto: RED DOT, SHUTTERSTOCK

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Supele - sanatoase, bune si rapide
Supele - sanatoase, bune si rapide
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”