A fi sau a nu fi vegetariana

Daca te bate gandul sa renunti la carne, sunt niste lucruri foarte importante pe care trebuie sa le stii inainte.
  • Publicat:
  • Actualizat:
A fi sau a nu fi vegetariana
A fi sau a nu fi vegetariana

Alegerea de a deveni vegetariana nu este una pe care sa o iei la intamplare. Nu este una pe care sa o adopti doar pentru a fi in pas cu moda. Nicidecum! Vegetarianismul este un mod de viata – unul in care bucataria are loc de cinste.

Riscurile alimentatiei vegetariene

Daca te bate gandul sa renunti la carne, sunt niste lucruri foarte importante pe care trebuie sa le stii inainte. Cum ar fi riscurile pe care ti le asumi. Vegetarianismul vine impreuna cu o serie de carente de diferiti nutrimenti daca nu inlocuiesti carnea cu alimentele adecvate.

Carenta de fier. Chiar daca se poate obtine din legume sau din suplimente nutritive, acest fier anorganic nu se absoarbe la fel de eficient ca fierul provenit din carne. Acesta din urma este de 5 ori mai bine absorbit.

Problemele ce pot interveni sunt lipsa de energie, anemie, boli cardiovasculare, lipsa de atentie, oboseala, irascibilitate, imunitate scazuta.
Carenta de zinc.

Ca si in cazul fierului, exista o diferenta de absorbtie. Lipsa zincului din organism afecteaza cresterea si dezvoltarea sexuala, sistemul de reproducere, imunitatea, duce la scaderea poftei de mancare, cresterea ritmului de imbatranire, caderea parului si deformarea unghiilor, imbolnavirea ficatului si creeaza dificultati in cicatrizarea ranilor.

Carenta de vitamina B12. Vitamina B12 se gaseste doar in alimentele de origine animala: carne, lapte, produse lactate, oua, precum si in fructele de mare: crabi, stridii, scoici.

In produsele vegetale, este practic lipsita. Absenta ei duce la o stare de oboseala generala, pierdere a apetitului, tulburari hematologice, neuropsihiatrice (moartea celulelor nevoase, depresie, paralizii), pierderi de memorie si creste riscul de pre-eclampsie si malformatie a fatului.

Carenta de calciu. Apare mai ales daca alimentatia vegetariana este foarte industrializata. Calciul este un mineral care, atunci cind lipseste din organism, poate provoca numeroase probleme de sanatate

Avantajele vegetarismului

Daca exista riscuri, exista bineinteles si avantaje… Multe inca!

1. Alimentatia vegetariana este bogata in fibre. Vei avea deci un aport important de antioxidanti, minerale si vitamine.

2.
Consumul de grasimi animale este si el limitat considerabil, ceea ce nu poate avea decat avantaje. Alimentatia vegetariana te protejeaza asadar de bolile cardiovasculare, de hipertensiune arteriala si de diabetul de tip 2.

3. Scade riscul dezvoltarii cancerului. Un studiu american facut pe 63.000 de persoane a scos la iveala ca incidenta cancerului asupra persoanelor vegetariene este cu 11% mai mica.

Aceasta constatare este valabila pentru cancerele de plamani, de ficat sau mamar si le exclude pe cele de prostata si de colon. Rezultatele studiului au fost puse mai ales pe seama faptului ca vegetarienii au un stil de viata mai sanatos, nu fumeaza, beau mai putin alcool si au mai multa activitate fizica decat carnivorii.

Alimentatia vegetariana, sanatoasa si bogata in tot ce trebuie

Carnea ne aduce esentialul de proteine si acizi aminati necesari pentru organismul nostru. Cerealele si legumele o inlocuiesc eficient doar daca sunt combinate intre ele. Asa ca, trebuie sa consumi, la aceeasi masa atat cereale (paste, orez) cat si legume (morcovi, mazare, suc de soia).

Pentru a remedia carenta de fier organic, trebuie sa-ti imbogatesti rezervele de vitamina C care ii permite fierului o asimilare mai eficienta. In acest scop, trebuie sa consumi mai multe fructe si legume crude in fiecare zi.

Tot fructele sunt o solutie si pentru aportul normal de grasimi in organism. Este vorba de cele oleaginoase precum nucile, alunele, migdalele, care aduc o cantitate importanta de proteine si de acizi grasi.

Asadar, inainte de a lua o decizie, ai grija sa nu pui sanatatea familiei tale in pericol pentru ca alimentatia vegetariana este una destul de delicata, mai ales pentru copii si adolescenti. Documenteaza-te bine inainte!

Citeste si Sfaturi pentru o masa fara carne
               
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cum poti taia ceapa fara sa plangi?
Cum poti taia ceapa fara sa plangi?
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân