A terminat cu brio un triatlon, deşi acum 3 luni nu ştia să înoate şi să meargă pe bicicletă

Dacă îţi place să faci mişcare şi te descurci la alergare, înot şi ciclism, poate că n-ar fi rău să iei în calcul participarea la un triatlon. Şi nici măcar nu trebuie să fii as, ci doar să te pregăteşti riguros şi să îţi doreşti să închei cursa.
  • Publicat:
A terminat cu brio un triatlon, deşi acum 3 luni nu ştia să înoate şi să meargă pe bicicletă

Dacă îţi place să faci mişcare şi te descurci la alergare, înot şi ciclism, poate că n-ar fi rău să iei în calcul participarea la un triatlon. Şi nici măcar nu trebuie să fii as, ci doar să te pregăteşti riguros şi să îţi doreşti să închei cursa. Doar aşa îţi poţi depăşi limitele şi poţi afla cum e să câştigi o medalie. Are toate argumentele ca să te convingă cât de cool este un triatlon Maria Cristina Banu, tânăra care acum trei luni nu ştia să înoate şi nici să meargă pe bicicletă, dar care a terminat cu brio o competiţie nu tocmai uşoară. Iată cum a reuşit!

CSÎD: Cum eşti după încheierea primului triatlon?
Maria Cristina Banu:
Sunt fericită şi motivată să mă pregătesc pentru următorul. A fost mai uşor decât mă aşteptam şi având în vedere că acum 3 luni nu ştiam nici să înot şi nici să merg pe bicicletă, sunt mulţumită de timpul obţinut. Am ieşit pe 8 la categoria de vârstă şi pe 12 la general. Anul viitor voi participa la mai multe triatloane şi obiectivul este podiumul la categoria de vârstă. 🙂

CSÎD: Ce a presupus pregătirea pentru competiţie?

Maria Cristina Banu: 1.Antrenamente – Ciprian Bălănescu, antrenorul meu, a fost foarte riguros cu programul de antrenament, care a fost structurat pe cele 3 probe: înot, bicicletă şi alergare. La început, a fost greu pentru că a trebuit să învăţ de la zero să înot şi să merg pe bicicletă. Dar cred că asta mi-a placut cel mai mult. Am simţit cumva că am recuperat lucruri pe care nu le-am făcut când eram copil şi că mă revanşez faţă de mine.

2. Alimentaţia – Este important să te hrăneşti bine atunci când te antrenezi mult. Mi-am structurat mesele astfel încât să îi ofer corpului nutrienţii necesari înainte, în timpul şi după antrenament.

3.Motivaţia continuă- Aici mi-a fost cel mai greu. Am avut momente când simţeam că nu voi reuşi mai ales să merg pe bicicletă. Mi-a luat destul de mult până să reuşesc să îmi menţin echilibrul pe 2 roţi, ca să nu mai zic că nu am mai avut atâtea julituri din copilărie. A contat foarte mult faptul că Ciprian a fost alături de mine şi mi-a dat încredere. Am mai avut un moment critic cu două săptămâni înainte de concurs, când mi-am pierdut bunica. A fost o perioadă foarte grea, în care am lipsit de la antrenamente, dar din nou Ciprian şi prietena mea Antoanela Manac (campioana naţională la triatlon) m-au susţinut şi datorită lor am mers mai departe.
 

CSÎD: Ce ţi s-a părut cel mai greu?
Maria Cristina Banu:
Înainte de cursă, cel mai greu a fost să învăţ să merg pe bicicletă. Înotul în apă deschisă mi s-a parut iarăşi greu, am făcut câteva antrenamente la mare înainte de cursă şi am prins nişte zile cu valuri mari. Recunosc că m-am cam speriat. În cursă nu mi s-a părut nimic greu, m-am bucurat de fiecare moment. Am avut câteva probleme cu bicicleta, care era un MTB nepotrivit pentru cursele de şosea, dar important este că am terminat proba.

CSÎD: Ce impact are asupra fizicului şi psihicului o astfel de competiţie?
Maria Cristina Banu: Sportul modelează corpul. Am reuşit să îmi modelez abdomenul (asta îmi doream cel mai mult) şi picioarele sunt foarte ferme. Sunt mândră de cum arăt. În ceea ce priveşte psihicul, pregătirea pentru un triatlon te ajută în primul rând să te cunoşti foarte bine. E o modalitate foarte bună de introspecţie.

Îţi dai seama de propriile limite şi le depăşeşti (şi chiar daca sună clişeic, nu este). Cel mai mare câştig l-am avut în ceea ce priveşte încrederea în mine! Faptul că în 3 luni am reuşit să mă antrenez şi să termin un triatlon mi-a arătat că pot face orice dacă îmi doresc! Aşa ca o povestioară cu tâlc: la primele două antrenamente de iniţiere bicicletă, nu reuşeam să stau în echilibru deloc. Mă uitam la roţi în loc să mă uit înainte, pentru că îmi era foarte frică să nu cad. Ciprian mi-a spus atunci: pe bicicletă, ca şi în viaţă, vei ajunge acolo unde priveşti! Te uiţi înainte, ajungi înainte, te uiţi în jos, cazi! Cu asta am spus totul!

CSÎD: Ce i-ai sfătui pe cei care vor să participe la triatlon?
Maria Cristina Banu:
În primul rând, să se înscrie. De aici pleacă totul. Când te-ai înscris, ţi-ai asumat faptul că vei participa! De asemenea, să îşi aleagă o cursa mai simplă pentru a evita riscurile. TriChallenge Mamaia este din punctul meu de vedere cea mai potrivită cursă pentru primul triatlon! Există chiar şi un clasament separat pentru cei care se înscriu la primul triatlon, deci au şanse destul de mari să iasă pe podium! În al doilea rând, să se antreneze şi să nu neglijeze nicio disciplină!

Ar fi bine dacă s-ar înscrie într-un club de triatlon sau s-ar antrena cu un prieten. Contează mult să ai susţinători pe parcursul antrenamentelor. În al treileal rând să se hrănească adecvat. Este foarte important acest aspect, pentru că antrenamentele pentru triatlon presupun un efort destul de mare, iar organismul trebuie susţinut. Tot în acest sens, înainte de a începe antrenamentele propriu-zise, ar fi bine să intre în sala de fitness şi să îşi lucreze puţin grupele musculare pentru a preveni accidentările. Nu în ultimul rând să se distreze şi să profite de această experienţă pentru a se cunoaşte foarte bine! Recomand din tot sufletul!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”