Efectele negative cauzate de zahărul ascuns în „alimentele sănătoase”

Febra zahărului: Un actor s-a îngrăşat cu 8,5 kilograme, deşi a ţinut o dietă hipolipidică.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Efectele negative cauzate de zahărul ascuns în

Un actor australian care a dorit să demaşte efectele negative ale zahărului ascuns în alimente considerate sănătoase s-a îngrăşat cu 8,5 kilograme după ce a ţinut o dietă de 60 de zile săracă în grăsimi, care a inclus iaurt, cereale, batoane de musli şi sucuri din fructe, informează Reuters, citata de Mediafax.

Documentarul realizat de actorul Damon Gameau, „That Sugar Film”, prezintă efectele generate de consumul zilnic mediu de zahăr al adulţilor australieni – echivalentul a 40 de linguri – asupra corpului uman.

„Bănuiesc că nu veţi fi şocaţi să aflaţi că australianul mediu consumă 40 de linguri de zahăr pe zi”, a spus actorul.

Site-ul filmului explică şi felul în care Damon Gameau a identificat acea cifră care corespunde celor „40 de linguri de zahăr”, după ce a efectuat o vizită la Australian Bureau of Agriculture Resource Economics.

Zahărul este acum ascuns în atât de multe alimente încât este dificil să obţii o măsurătoare zilnică exactă. Ca urmare, există o sumedenie de cifre oficiale care sunt aruncate simultan în spaţiul public„, spune actorul australian.

Documentarul „That Sugar Film”, în care au apariţii speciale şi actorii Hugh Jackman şi Stephen Fry, a avut premiera în cinematografele din Australia în această lună şi va fi proiectat în Marea Britanie în luna martie.

Într-un experiment realizat sub supravegherea medicilor, actorul devenit regizor Damon Gameau şi-a crescut doza zilnică de zahăr din alimentaţie, menţinându-şi rutina de exerciţii fizice, evitând însă băuturile carbogazoase, ciocolata şi îngheţata, considerate „eroi-negativi” în toate campaniile contra obezităţii.

Filmul îl arată pe Damon Gameau îngrăşându-se considerabil, la fel cum s-a întâmplat şi cu Morgan Spurlock în documentarul său din 2004 „Super Size Me”, nominalizat la Oscar, în care cineastul american a ţinut o dietă bazată exclusiv pe preparate comercializate de compania McDonald’s.

Un bol de cereale cu iaurt şi un pahar de suc de mere au asigurat jumătate din necesarul zilnic de zahăr pentru Damon Gameau, punând în acelaşi timp sub semnul întrebării obişnuinţele alimentare actuale, mai ales în ceea ce priveşte micul dejun.

Acest lucru m-a făcut să mă gândesc mai ales la copiii din ziua de azi, care cred că mănâncă un mic dejun sănătos în fiecare dimineaţă. Glicemiile lor sar pur şi simplu în sus şi apoi în jos ca un yo-yo, a spus Damon Gameau.

Medicii care au supravegheat filmările de la acest documentar au spus că experimentul cu zahăr l-a făcut pe actor să se expună în faţa unui risc crescut de steatoză hepatică, întrucât grăsimea sa corporală a crescut în acea perioadă cu peste 7%.

Filmul îl prezintă pe Gameau vizitând şi o comunitate aborigenă din deşertul australian, într-un teritoriu ocupat de populaţia indigenă de multe decenii. Dieta occidentală a început să devină un risc real pentru acea comunitate, în care în ultimii ani au început să apară decese cauzate de boli hepatice şi de diabet.

„Glicemiile lor au ajuns la niveluri astronomice”, a spus Damon Gameau. „Acest lucru nu mai poate continua, altfel vor dispărea de pe faţa pământului, iar ei reprezintă cea mai veche cultură din lume”, a mai spus acesta.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a emis în 2014 un nou set de recomandări, potrivit cărora adulţii din lumea întreagă ar trebui să consume echivalentul a cel mult şase linguri de zahăr pe zi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”