Consumi bacon la micul dejun? Ar putea fi motivul pentru care te doare capul

Potrivit specialiştilor, micul dejun care are în componenţă bacon, cârnaţi şi alte produse din carne procesate ne poate da dureri de cap.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Consumi bacon la micul dejun? Ar putea fi motivul pentru care te doare capul


Medicii nutriţionişti afirmă la unison că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, deoarece ne conferă energie astfel încât să fim productivi la locul de muncă şi ne fereşte de kilogramele în plus, prin reducerea poftei de gustări nesănătoase.

Însă foarte important este şi ce consumăm la primele ore ale dimineţii.


Potrivit specialiştilor, micul dejun care are în componenţă bacon, cârnaţi şi alte produse din carne procesate ne poate da dureri de cap.

De vină pentru apariţia migrenelor ar fi conţinutul crescut de nitraţi din astfel de alimente, substanţe care au rolul de a le prelungi termenul de valabilitate, scrie dailymail.co.uk.

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină California au descoperit că persoanele care se confruntă frecvent cu migrene prezintă la nivelul gurii şi sistemului digestiv niveluri crescute din anumite bacterii responsabile cu procesarea nitraţilor. Mai exact, aceste bacterii transformă nitraţii în nitriţi, iar aceştia, la rândul lor, dau naştere oxidului nitric, o substanţă recunoscută pentru efectul protector asupra sistemului cardiovascular, dar şi pentru capacitatea de a declanşa migrene.

Patru din cinci persoane care iau medicamente ce conţin nitraţi au semnalat ca efect secundar durerile de cap.

Folosind informaţii publice disponibile în cadrul American Gut Project, cercetătorii au analizat nivelul de bacterii ce procesează nitraţii din 172 de mostre din salivă şi din aproape 2 000 de mostre de materii fecale.

Medicul Embriette Hyde, unul dintre autorii acestui studiu, publicat ulterior în jurnalul Msystems, a declarat: „Ştim cu siguranţă că bacteria care procesează nitraţii se găseşte în cavitatea orală şi că este benefică pentru menţinerea sănătăţii sistemului cardiovascular, dar suntem conştienţi, de asemenea, că există o legătură între aceasta şi apariţia migrenelor”.

Pe de altă parte, profesorul Antonio Gonzalez este de părere că sunt necesare cercetări suplimentare care să ateste cu certitudine că nitraţii sunt de vină pentru declanşarea durerilor de cap, dar recomandă să evităm consumul de alimente care conţin astfel de substanţe, cum ar fi ciocolata, vinul şi, mai ales, semipreparatele din carne, dacă observăm că au un efect negativ.

Echipa de specialişti speră ca în viitor să realizeze o apă de gură bogată în probiotice, care va contribui la menţinerea sănătăţii sistemului cardiovascular, prevenind în acelaşi timp apariţia efectelor negative ale bacteriilor care procesează nitraţii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Câte calorii are guma de mestecat
Câte calorii are guma de mestecat
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”