Ce probleme de sănătate apar dacă ai fluctuaţii mari de greutate

Când îţi propui să slăbeşti, dietele extreme sunt foarte tentante, pentru că îţi promit că vei scăpa rapid de excesul ponderal. Poate reuşeşti să ajungi la greutatea dorită, dar oare cum îţi afectează aceste regimuri stricte sănătatea?
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce probleme de sănătate apar dacă ai fluctuaţii mari de greutate

Când îţi propui să slăbeşti, dietele extreme sunt foarte tentante, pentru că îţi promit că vei scăpa rapid de excesul ponderal.

Poate reuşeşti să ajungi la greutatea dorită, dar oare cum îţi afectează aceste regimuri stricte sănătatea?

La această întrebare răspunde cel mai nou studiu publicat în New England Journal of Medicine.

Potrivit acestui studiu, realizat pe 9.500 de voluntari de ambele sexe, cu vârste cuprinse între 35 şi 75 de ani, dietele extreme, care presupun restricţie calorică şi eliminarea multor categorii de alimente, pot avea efecte dezastruoase asupra sănătăţii.

Acest lucru este valabil în special în cazul persoanelor care slăbesc foarte mult şi apoi se îngraşă la loc într-un timp scurt, deoarece revin la obiceiurile alimentare nocive. 

Oamenii de ştiinţă au observat că persoanele care experimentează efectul yo-yo (slăbire şi îngrăşare la loc într-un timp scurt) prezintă un risc aproape dublu de a face diabet, infarct sau accident vascular cerebral. 

Aşadar, să slăbim, dar inteligent! Medicii recomandă să urmăm un regim alimentar echilibrat, din care să nu lipsească substanţele nutritive esenţiale. De asemenea, este important să ne menţinem obiceiurile alimentare sănătoase după ce ajungem la greutatea dorită, pentru a nu favoriza revenirea kilogramelor pe cântar. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”