Trebuie să înţelegi foamea!

Multe dintre noi nu dau voie corpului să simtă cât de puţin senzaţia de foame, având în vedere că trecem mereu de la o gustare la alta. Cercetările arată că cei mai mulţi oameni supraponderali şi-au pierdut complet senzaţia de foame; mâncatul a devenit răspunsul lor la toate emoţiile, indiferent ce simt.
  • Publicat:
Trebuie să înţelegi foamea!
Multe dintre noi nu dau voie corpului să simtă cât de puţin senzaţia de foame, având în vedere că trecem mereu de la o gustare la alta.
 
Cercetările arată că cei mai mulţi oameni supraponderali şi-au pierdut complet senzaţia de foame; mâncatul a devenit răspunsul lor la toate emoţiile, indiferent ce simt.
 
Aşadar, încearcă măcar o dată pe zi să nu te apropii de mâncare până nu te simţi flămândă. Nu înfometată, dar să simţi că ţi-e foame cu adevărat, nu doar că ai chef să ciuguleşti ceva.
 

Dă-i stomacului tău ocazia să ceară “combustibil” – dar, te rog, nu te abţine complet de la mâncat, să o iei razna din cauza poftei. Iată de ce: oamenii de ştiinţă au descoperit că un anume hormon produs în stomac, cel care semnalizează creierului foamea, poate face ca orice mâncare să fie dorită. Poate că pe vremuri acesta era un avantaj pentru oameni, care se vedeau nevoiţi să scormonească după orice se putea mânca. Dar acum? E catastrofal!
 
Potrivit unui studiu publicat în Cell Metabolism, hormonul respectiv stimulează aceiaşi centri de recompensă din creier care au fost asociaţi cu comportamentul celor care au nevoie de droguri. Aha. Asta explică efortul. Plăcinta cu carne…Hotdog…Tortul cu frişcă…De ce aroma delicioasă, divină, a unui pui prăjit pare atât de atrăgătoare că ai putea devora jumătate din el odată, iar hormonul respectiv se linişteşte apoi? 
 
După cum spunea actriţa Beth McCollister: Mâncarea e ca sexul: când te abţii, chiar şi cele mai rele chestii par bune. Ştiind asta, trebuie sa îţi înţelegi foamea, să o observi, dar să o ţii sub control. 
 
Să recunoşti foamea adevărată, astfel încât să poţi distinge între ea şi alte motive pentru care vrei să mănânci. Dar nu lăsa foamea să preia controlul, altfel te vei repezi la orice îţi iese în cale!
 

Iată câteva trucuri pentru a combate foamea şi a-ţi păstra silueta:

 
Mai multă apă – Există dovezi care sugerează că un consum mai mare de apă duce la o accelerare a metabolismului (viteza cu care sunt arse caloriile). Un studiu al Franz-Volhard Clinical Research Centre din Berlin arată că subiecţii au avut un metabolism mai rapid cu până la 30 la sută după ce au băut cam 250 mililitri de apă. Consumul mai mare de apă, de până la 1,5 litri pe zi, duce la arderea a 17,400 de calorii în plus, în decursul unui an.
 
Mai multă supă – Aceasta este o modalitate uimitor de simplă de a mânca mai puţin şi de a obţine, în acelaşi timp, senzaţia de ceva cald. Potrivit unor studii făcute de cercetătorii de la Universitatea Penn State, supa suprimă foamea, deoarece conţine o combinaţie de lichide şi solide care o descurajează; pur şi simplu mănâncă-o înaintea unei mese principale şi vei reduce consumul de calorii cu până la 20%.
 
Mănâncă proaspăt şi simte energia – Dacă ideea ta de dietă echilibrată înseamnă câte un fursec în fiecare mână, e clar că trebuie să schimbi ceva. Dacă vrei să te simţi bine şi să arăţi incredibil, trebuie să mănânci bine, adică să ai o dietă variată, care să includă o grămadă de alimente proaspete.
 
Mănâncă în stil japonez – S-ar putea să ştii deja că japonezii au una dintre cele mai mici rate de obezitate din lume. Pe de o parte, dieta lor tradiţională bazată pe un consum redus de lactate e responsabilă pentru asta, dar ei şi gătesc în diverse feluri care presupun ca alimentele să rămână mai mult crude, lucru care face ca ele să îşi păstreze valoarea nutritivă într-o mai mare măsură. O altă explicaţie constă în faptul că japonezii au tendinţa de a consuma mult mai puţină carne decât occidentalii.
 
Alege alimente care ard grăsimi, nu unele bogate în grăsimi – Unele mâncăruri te fac să mănânci mai mult. Te tachinează şi îţi fac poftă, te privesc din pachetul deschis şi te invită să iei încă una. Astfel ademenită, nivelul de zahăr din sângele tău sare ca o minge de plajă, apoi cade la fel de brusc când ajungi la ultima prăjiturică, înainte să apuci să îţi desfaci cureaua. 
 
Alte alimente, din contră, satisfac. Ele conţin elemente inteligente, care pot stimula metabolismul şi îţi pot energiza ziua. Aceste alimente bogate în nutrienţi sunt considerate ca fiind “magice”, deoarece au capacitatea de a învinge foamea şi de a grăbi arderile.
 
 
Dacă ţi-e foame, spală-te pe dinţi – Funcţionează de fiecare dată! Dacă te speli pe dinţi după o masă, se pare că un nou gust în gură trimite creierului semnalul că eşti sătul. Încearcă acest “truc” şi atunci când simţi că “ţi-e foame” deşi abia ai mâncat. Te vei simţi sătulă şi îl vei face fericit şi pe dentistul tău! ☺
 
Sursa: Mimi Spencer, „101 trucuri pentru o siluetă perfectă”
Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”