Cum se gătește sparanghelul: 3 rețete cu sparanghel delicioase

Sparanghelul este cu adevarat un aliment deosebit, care are efecte de anti-îmbatrânire. Află cum se găteşte sparanghelul!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum se gătește sparanghelul: 3 rețete cu sparanghel delicioase
Foto: freepik / Cum se gătește sparanghelul: 3 rețete cu sparanghel delicioase

Sparanghelul a început să fie cultivat în anii 3000 i.Hr., în estul Mediteranei. Metoda de preparare a sparanghelului se regăseşte în cea mai veche carte de bucate, De re coquinaria, scrisă de gastronomul Marcus Gavius Apicius.

De asemenea, împăratul Augustus Octavian Cezar este cunoscut pentru inventarea expresiei „velocius quam asparagi conquantur” (mai repede decat fierberea sparanghelului), asociată acţiunilor de scurta durată, iniţiate brusc, rapid.

În prezent, sparanghelul crește în soluri nisipoase, în Europa, Africa, Asia și America de Nord și de Sud. În Europa, sezonul de recoltare durează din aprilie până la finalul lunii iunie.

În prezent creşte în soluri nisipoase, în Europa, Africa, Asia şi America de Nord şi de Sud. În Europa, sezonul de recoltare dureaza din aprilie pâna la finalul lunii iunie.

Sparanghelul – beneficii şi preparare

Având efect de anti-îmbatrânire, anti-inflamator şi chiar afrodisiac, sparanghelul este cu adevarat un aliment deosebit.

Sparanghelul conţine numeroşi nutrienţi, unii dintre ei având proprietăţi anti-îmbatrânire şi protejând împotriva cancerului, pietrelor la rinichi şi durerilor articulare.

Provenind din familia Liliaceae (alături de ceapă, praz şi usturoi), sparanghelul are un număr scăzut de calorii şi nu conţine grăsimi. Este o sursă importantă de vitamina C, K acid folic, potasiu şi mangan.

Prepararea sparanghelului

Secretul preparării perfecte a sparanghelului este gătirea cu abur (5-8 minute) sau prăjirea uşoara (3-5 minute în tigaie), nu fierberea.
Astfel, sparanghelul va avea o textura mai fermă, dar îşi va păstra şi nutrienţii.

Culoare: sparanghelul poate fi gasit în trei culori

Verde: Acesta este sortimentul cel mai des întâlnit în supermarketuri. Sparanghelul cu lăstari subţiri, verzi închis, cu capetele închise este cel mai bun.

Violet: Acesta este un alt sortiment de sparanghel, cultivat pentru prima oară în regiunea Albenga, din Italia. Acesta are un gust mai dulce decât cel verde şi cel alb şi o textură mai fragedă.

Alb: Acest sortiment este considerat o delicatesă, în special în Germania. Diferenţa dintre sparanghelul alb şi cel verde este ca primul este cultivat într-un mediu întunecat.

Cum se gătește sparanghelul

Cum se alege

Caută tulpinile ferme, cu capetele verde închis sau purpurii şi cu lăstarii închişi. Partea inferioară tăiată nu ar trebui sa fie prea lemnoasă, deşi textura uşor lemnoasă ajută la prevenirea uscării.

Curăţare şi ruperea tulpinii lemnoase

Utilizaţi un curăţător de legume pentru a îndeparta părţile lemnoase din jumătatea inferioară a fiecărui lăstar. Apoi, rupe partea lemnoasă a tulpinii. Astfel, vei ramâne doar cu partea gustoasă, care se va prepara uniform.

Depozitare

Depozitarea atentă a sparanghelului proaspăt este foarte importantă. Pentru a păstra aromele şi textura intacte, înveleşte capetele în material textil sau în hârtie şi păstrează-ţe în frigider. Consumă-l în 48 de ore.

Rețete cu sparanghel: cum se gătește sparanghelul

Probabil te întrebi cum se gătește sparanghelul. Află că există câteva metode rapide pe care le putem integra în cele mai simple rețete.

Supă cremă de sparanghel

Supa cremă de sparanghel este o alegere ideală pentru prânz, mai ales dacă-ți dorești un preparat rapid.

Ingrediente:

  • 2 lingurițe de unt
  • 1 cățel de usturoi
  • 90g de sparanghel
  • sare Kosher
  • piper negru măcinat
  • supă de pui
  • smântână grasă

Mod de preparare: Se pune untul la topit într-o oală, la foc mediu. Se adaugă usturoiul și se gătește timp de 1 minut. Adaugă sparanghelul, asezonează-l cu sare și piper și lasă-l pe foc timp de 5 minute. Adaugă supa de pui și lasă conținutul să fiarbă. Acoperă oala cu un capac și lasă sparanghelul să se gătească timp de 10-15 minute. Mută compoziția într-un blender și fă piureul. Nu uita să adaugi smântâna grasă, sarea și piperul după gust și ierburile aromate după preferință.

Sparanghel la cuptor

Când vorbim de sparanghel gătit, cea mai simplă și rapidă metodă este la cuptor. În doar 20 de minute, masa ta este gata!

Ingrediente:

  • o legătură de sparanghel
  • 4 lingurițe de ulei de măsline
  • sare Kosher după gust
  • piper negru proaspăt măcinat

Mod de preparare: Lasă cuptorul la preîncălzit la 200 de grade Celsius. După ce speli bine sparanghelul, taie cozile și pune sparanghelul pe un șervețel pentru a absorbi excesul de apă. Stropește-l cu ulei de măsline, sare și piper, apoi pune-l în tava de cuptor și lasă-l să se rumenească.

Frittata cu sparanghel

Iată o rețetă cu sparanghel delicioasă., ideală pentru tine și familia ta. Rețeta este pentru patru porții.

Ingrediente:

  • 8 ouă mari
  • 1 albuș de ou
  • frunze de busuioc
  • sare kosher
  • piper proaspăt măcinat
  • 2 lingurițe de ulei de măsline
  • 260g sparanghel

Mod de preparare: Lasă cuptorul la preîncălzit la 200 grade Celsius. Bate ouăle și albușul într-un bol și amestecă alături de busuioc, sare și piper. Pune uleiul la încins într-o tigaie și lasă-l la foc mediu. Adaugă sparanghelul și lasă-l să se gătească timp de 2 minute, până se înmoaie. Trebuie să reduci focul, apoi să adaugi oul peste. Amestecă ocazional și lasă compoziția să se gătească timp de patru minute. Transferă frittata pe o farfurie și las-o la răcit timp de 10-15 minute.

Sursa: Electrolux, Delish.com, The Pioneer Woman, Bon Appetit

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”