Ganglion inghinal drept palpabil
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Ganglionul din zona inghinala despre care vorbiti nu ar trebui sa va ingrijoreze, totusi el... citește

Cele mai
APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Sarea, cu bune şi cu rele pentru sănătatea noastră

Sarea era, cândva, foarte greu de procurat, iar valoarea ei era atât de mare încât nimeni nu-şi îngăduia să o risipească, de unde şi vorba „dacă se varsă sare, iese ceartă”.

Ca să nu mai amintim de basmul cu fata împăratului, care îi mărturiseşte acestuia că îl iubeşte precum „sarea în bucate
”.

Tot ea însă este un adevărat drog, mulţi oameni pur şi simplu nefiind în stare să îşi ţină sub control pofta de sărat.

Pe lângă beneficiile sale preţioase, merită menţionat că sarea este unul dintre cei mai eficienţi şi răspândiţi conservanţi. Până la invenţia frigiderului, sarea ajuta la conservarea alimentelor, iar bătrânii o foloseau ca leac pentru diverse afecţiuni.
În zilele noastre, se păstrează încă tradiţia celebrelor băi calde cu sare pentru a combate răceala.

Ce este sarea, de fapt?

În teorie, sarea este o substanţă cristalină formată prin combinarea a două elemente chimice - Natriu şi Clor (NaCl).

Practica arată că sarea naturală nu a fost, nu este şi nu va fi niciodată acelaşi lucru cu Clorura de Sodiu, o substanţă obţinută prin denaturarea sării grunjoase.

De ce spunem asta?

 

Pentru că de mii de ani sarea a fost utilizată doar sub forma unor cristale mari, care se zdrobeau şi se pisau manual, folosindu-se mai apoi în preparatele culinare.

Sarea gemă vs Sarea de masă

Între o sare grunjoasă (gemă) şi una fină, albă ca spuma laptelui, ce ai alege? Categoric a doua variantă este cea aleasă de mulţi, însă îţi vom spune de ce trebuie să nu te laşi înşelat de aparenţe.

Sarea grunjoasă, nerafinată este cea care se extrage direct din zăcăminte şi care, pe lângă clorura de sodiu, conţine alte 80 de micro şi macroelemente, printre care magneziul, calciul şi iodul, care îi conferă proprietăţi unice şi un gust inconfundabil. Aspectul nu este unul tocmai plăcut, însă calităţile sale te vor face să îl depăşeşti.

În schimb, sarea de masă, fină şi extrafină, care se găseşte pe rafturile tuturor supermarketurilor, se prezintă sub forma unui praf de culoare albă, super-prelucrat  şi procesat chimic. Acest tip de sare este obţinut în urma unui proces de recristalizare artificială a sării geme şi măcinare până la granulaţia dorită. Procesul sărăceşte însă sarea de toate mineralele şi oligomineralele. În plus, pentru a evita întărirea sării, mulţi producători folosesc un antiaglomerant numit E535 (ferocianură de sodiu) şi E536 (ferocianură de potasiu). Aceste cianhidre, la temperaturi mari de 80 de grade Celsius (n.n. - când gătim tocăniţe sau ciorbe) se descompun şi se transformă, împreună cu potasiul eliberat, în…cianură!

Sarea: avantaje şi dezavantaje

Consumată în cantităţi moderate, sarea ajută la reglarea presiunii sanguine, contribuie la eficienţa transmisiei nervoase şi a contracţiei musculare. În cazul în care suferi de balonare, constipaţie sau lipsa poftei de mâncare, poţi s-o adaugi, în cantităţi mici, în paharul cu apă.

De asemenea, băile calde cu apă sărată dau rezultate în cazul bolilor articulare, reumatismului şi ameliorează afecţiuni specifice sezonului rece (răceala, gripa sau guturaiul). Simptomele cistitei şi anexitei pot fi, de asemenea, ameliorate, cu ajutorul băilor de şezut cu apă sărată (5 linguri de sare grunjoasă la un litru de apă).

Şi aerul salin este benefic pentru sănătate, în acest sens fiind recomandate curele litorale şi cele de ocnă, indicate în afecţiuni precum astm bronşic, bronşită, emfizem pulmonar, rinită, sinuzită cronică, infecţii respiratorii repetate, hipotiroidie.

Atenţie: curele cu aer salin sunt contraindicate în boli ca hipertiroidie, tuberculoză pulmonară, epilepsie, hipertensiune gravă, infarct recent, angină pectorală cu crize frecvente, cancer pulmonar şi claustrofobie.

Atunci când există un deficit de sare în organism, pot apărea simptome precum diaree, greaţă, tulburări de memorie, stare de oboseală intensă şi prelungită, însoţită de slăbiciune fizică şi dificultăţi în concentrare.

Cu toate acestea, majoritatea dintre noi consumă mai multă sare decât are nevoie organismul. Efectele nocive se traduc în hipertensiune, afecţiuni cardiovasculare, îngreunarea procesului de vindecare a bolilor, retenţie de apă în organism, care favorizează depunerea kilogramelor, şi împiedicarea absorbţiei de calciu, care afectează sistemul osos şi creşte riscul de osteoporoză.

Din cauza consumului excesiv de sare, ţara noastră se situează pe primele locuri în Europa la numărul de cazuri de boli cardiovasculare, cu peste 3 milioane de pacienţi în clinicile de cardiologie.

Nu uita că sarea provoacă dependenţă

Oamenii de ştiinţă au demonstrat că atunci când organismul tânjeşte după sare aceeaşi zonă a creierului este stimulată ca şi în cazul consumului de cocaină sau de opiu. Pentru a releva acest lucru, savanţii au folosit şoareci pe care i-au privat de sare, hrănindu-i cu diuretice şi mâncare necondimentată. După trei zile au analizat partea de la baza creierului, numită hipotalamus, iar rezultatele au arătat că aceleaşi gene activate de apetitul pentru sare au fost afectate şi în cazul dependenţei de droguri.

Sarea de bucătărie intervine în procesul complex al foamei, fiind un adevărat  drog. Mulţi oameni nu pot, pur şi simplu, să mănânce nesărat. Obişnuinţa papilelor gustative cu clorura de sodiu este atât de mare încât restricţionarea acesteia poate deveni o problemă. La multe persoane, trecerea de la un regim hipersodat la unul hiposodat, de obicei recomandat de către medic, creează probleme psihologice deosebite, cura de "dezintoxicare" având tendinţa să fie sortită eşecului. Problema care se pune în aceste situaţii nu se referă strict la schimbarea alimentaţiei, ci mai degrabă de schimbarea comportamentului alimentar.

O linguriţă de sare pe zi!

Sarea se găseşte în mod natural în diverse produse care fac parte din dieta noastră zilnică. Cu toate acestea, sarea este folosită în mod intenţionat pentru îmbunătăţirea gustului şi prelungirea termenului de valabilitate.

“Cantitatea de sare recomandată zilnic este de aproximativ 2 grame, adică o linguriţă. În cazul persoanelor cu vârste peste 50 de ani sau pentru cei care suferă deja de hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă congestivă, boală cronică de rinichi, diabet zaharat sau osteoporoză, aportul de sare ar trebui să se limiteze la doar 1,5 grame/zi.” spune Flavia Manole, nutriţionist şi membră a Asociaţiei Dieteticienilor din România (www.flaviamanole.ro).

Alimente sărate de evitat

Sarea se ascunde în numeroase alimente pe care le consumăm zilnic, fără ca măcar să ne dăm seama. “Printre alimentele cu cel mai mare conţinut de sare se numără mezelurile, murăturile, conservele, măslinele, carnea afumată, peştele marinat, cerealele, pâinea, ketchup-ul, sosul de soia, maioneza, diverse mixuri de condimente de tip vegeta, chips-urile, alunele, popcornul, supele la plic şi diverse brânzeturi” spune nutriţionistul Flavia Manole.

Citeşte eticheta înainte de a cumpăra!

De multe ori se întâmplă ca eticheta unui aliment să dezvăluie nu cantitatea de sare, ci aceea de sodiu, lucru care ar putea să-l nedumerească pe cumpărător.

Pentru a afla conţinutul real de sare din alimentul respectiv, trebuie să înmulţim cantitatea de sodiu de două ori şi jumătate.
Un exemplu concret: un borcan cu pastă de măsline de 175 de grame are trecut pe etichetă un conţinut de 1590 mg de sodiu pe suta de grame, adică 1,59 grame. Înmulţind 1,59 cu 2,5 va rezulta o cantitate de sare de 3, 97 grame, cu mult peste cantitatea recomandată. Deci, consumul a puţin peste jumătate din acel borcan va însuma o cantitate de sare cât pentru două zile. Şi asta fără a mai pune la socoteală alte alimente consumate în ziua respectivă.

Arome şi condimente în loc de sare

“Pentru a limita surplusul de sare consumat adesea în zilele noastre, ar trebui să ne readaptăm şi să încercăm asezonarea mâncărurilor cu diferite ierburi aromatice, în funcţie de preferinţele fiecăruia. Folosirea mărarului, pătrunjelului, cimbrului sau busuiocului în stare proaspătă în diverse preparate culinare poate avea rezultate spectaculoase în ce priveşte gustul şi aroma mâncării. Toate aceste plante sunt minunate nu doar pentru gustul lor bun, aroma proaspătă şi intensă, dar sunt şi o sursă excelentă de antioxidanţi, minerale şi vitamine. ”concluzionează Flavia Manole.

Salatele, sosurile şi mâncărurile cu sau fără carne pot deveni adevărate delicatese, dacă foloseşti în loc de sare coajă rasă de portocale, lămâie sau lime, care conferă o aromă aparte.

De asemenea, evită să consumi carne şi alimente procesate ambalate şi alege o bucată de carne proaspătă, unde deţii controlul asupra cantităţii de sare. O altă sugestie este prepararea acasă a supelor şi sosurilor din ingrediente proaspete, cu sare după gust.

În plus, consumă cât mai multe fructe şi legume proaspete - banane, pepene galben, kiwi, prune, sfeclă roşie, roşii, cartofi dulci, spanac, morcovi, conopidă - nuci crude, peşte şi fructe de mare. Acestea sunt bogate în potasiu, un mineral care ajută la eliminarea sodiului din corp, asigurându-se astfel o detoxifiere eficientă şi o activitate normală a glandelor suprarenale.

Citește și:
Sarea în bucate omoară peste 18.000 de români anual!
Dr. Dan Gaiţă: "Aproape 80% din sarea pe care o mâncăm ne este pusă în farfurie de industrie"
Ceva gustos, dar fără sare? DA, se poate: înlocuiţi sarea cu condimente!


Articol din revistă - 15.10.2014 Sursă foto: Shutterstock
Citește pe one.ro
Cum arată proprietatea pe care Ion Ţiriac şi-a cumpărat-o recent. A costat 8 milioane de euro! Cum arată proprietatea pe care Ion Ţiriac şi-a cumpărat-o recent....
Pippa Middleton e însărcinată. Cum a reacţionat sora ei, Kate, la aflarea veştii Pippa Middleton e însărcinată. Cum a reacţionat sora ei, Kate, la...
Taur Taur 21 aprilie - 21 mai

Luna aceasta veţi socializa foarte mult, sunt şanse să ieşiţi în oraş alături de cunoştinţe noi şi fascinante. Chiar dacă luna trecută aţi rezistat impulsului de a vă face de cap cu banii,...citește mai departe

×

 
×

CALCULATOR NUTRIŢIONAL
Află câte calorii conţine masa ta de astăzi!

Caută în lista de alimente »
One.ro
"Bătrânelul" la care visează toate femeile din lume! Îl recunoşti? "Bătrânelul" la care visează toate femeile...
Cum arată proprietatea pe care Ion Ţiriac...
Cum arată vila lui Teo Trandafir din Pipera....
Zf.ro
Dezvăluiri fără precedent: De unde vin produsele de la Auchan. ADEVĂRUL de la raft Dezvăluiri fără precedent: De unde vin...
BusinessMagazin.ro
Cum arată casa celui mai bogat om din România. Locuinţa este absolut impresionantă - FOTO Cum arată casa celui mai bogat om din România....
„Nu e soţia mea, e fiica mea, Cleopatra”....
Descopera.ro
Milioane de bărbaţi au urmărit aceste IMAGINI XXX. Ce s-a întâmplat după este incredibil Milioane de bărbaţi au urmărit aceste...
Care este LUNGIMEA normală a penisului?...
Ce făceau aceste FETE pentru câţiva fulgi...
Mediafax.ro
A murit DJ Avicii. Artistul avea doar 28 de ani A murit DJ Avicii. Artistul avea doar 28...
Regina Elizabeth a II-a şi-a anunţat succesorul...
CNAIR a făcut anunţul. Ce se întâmplă...
Gandul.info
După măsurile anunţate de Guvernul PSD, Raed Arafat anunţă o DECIZIE-ŞOC. „Acesta poate fi MOMENTUL ZERO” După măsurile anunţate de Guvernul PSD,...
LOVITURĂ DE GRAŢIE pentru toţi românii...
PRIMA ŢARĂ din Europa care anunţă că...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
BREAKING NEWS | România ar putea rămâne fără un simbol! Hagi s-a confesat în presa din străinătate şi şi-a anunţat plecarea: "Oricine mă poate avea" BREAKING NEWS | România ar putea rămâne...
Fiul lui Mircea Lucescu face acuzaţii grave,...
Halep a rupt tăcerea! Simona nu a mai rezistat...
ApropoTv.ro
Dramele prin care a trecut Cristina Bălan: "Din cauza depresiei cântăream 100 de kilograme" Dramele prin care a trecut Cristina Bălan:...
Mihaela Rădulescu, într-o poză "greşită"...
Actriţa Meryem Uzerli a încercat să se...
Go4it.ro
DETALIUL care a făcut ca poza acestei tinere superbe de dinainte de balul de absolvire să se viralizeze. Nici măcar nu e vina ei. Reacţiile dure au apărut imediat: „Poate să şi-o bage în...” DETALIUL care a făcut ca poza acestei tinere...
ProMotor.ro
Bărbatul venise să rezolve un conflict cu un PUŞTI din curtea şcolii, însă nu ştia că băiatul are centura neagră la JIU-JITSU. Ce a urmat întrece imaginaţia [VIDEO] Bărbatul venise să rezolve un conflict...
Un concurent obraznic şi incomod pentru...
Maşina electrică pe care s-ar putea s-o...
ULTIMA ORĂ
În 1962, trei deţinuţi au evadat din celebra închisoare Alcatraz. După 50 de ani, poliţia a primit o scrisoare misterioasă

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.