Sănătate cu verdeţuri de sezon

În topul “delicatesurilor de sezon” preferate de români, ştevia, loboda şi urzicile împart an de an podiumul.
  • Publicat:
Sănătate cu verdeţuri de sezon

După o iarnă lungă, în care ne-am bombardat organismul cu alimente grele sau pline de conservanţi, a venit timpul detoxifierii. Ştevie, dragavei, urzici, lobodă, spanac, ceapă verde, ridichi de lună, lăptuci, rubarbă, toate au proprietăţi remineralizante, antioxidante, sunt pline de fibre şi vitamine. Nu rataţi momentul trufandalelor, profitaţi la maximum de beneficiile naturii, iar sănătatea voastră va avea numai de câştigat!

În topul “delicatesurilor de sezon” preferate de români, ştevia, loboda şi urzicile împart an de an podiumul. Celebrele ciorbe, salate şi piureuri nu lipsesc din meniul naţional de primăvară nu doar datorită preţurilor scăzute, dar şi pentru că le cunoaştem cu toţii virtuţile. O cură de urzici primăvara purifică sângele, fiind de mare ajutor persoanelor suferinde de anemie.

Ştevia şi fratele ei, dragaveiul (ştevie creaţă), au proprietăţi miraculoase asupra funcţiei hepatice, iar studii recente ale World Health Organization au demonstrat că ameliorează suferinţa bolnavilor de diabet şi hipertensiune arterială.

La rândul ei, loboda are aproape la fel de multă vitamina K precum spanacul şi vitamina C în cantităţi similare citricelor. Dacă vă gândiţi la fier şi muşchii lui Popeye Marinarul când vine vorba despre spanac, aflaţi că, de fapt, principala lui virtute este conţinutul de calciu!

Reţineţi că toate frunzele de primăvară colorate în verde închis sunt uneori mai bogate în calciu decât lactatele!

Ridichile de lună au proprietăţi digestive, diuretice, astringente, tonice, sunt un bun drenor hepatic şi renal.

Lăptuca sau salata de grădină este plină de minerale şi vitamine, iar ceapa verde are, la rândul ei, proprietăţi purificatoare, anticoagulante, antibacteriene şi expectorante.

Să nu uităm însă de fructe! Chiar dacă în luna aprilie nu se găsesc din belşug la noi, de peste mări şi ţări vin proaspete lămâile, avocado, mango, papaya. Şi, în fine, să nu uităm de rubarbă sau recent, o plantă de grădină, din ale cărei cozi groase se prepară deserturi şi cocteiluri absolut delicioase!


Citeşte şi: Alimente minune ce nu ar trebui sa lipseasca din dieta zilnica

Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult
Un fruct exotic, sănătate curată?
Un fruct exotic, sănătate curată?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”