Pregăteşte-ţi cămara pentru iarnă: Sfaturi pentru conservarea legumelor şi fructelor

Aveţi la dispoziţie câteva luni fabuloase de vară şi de toamnă să acumulaţi toată bogăţia naturii pentru lunile reci. Este ieftin şi aveţi controlul total al ingredientelor. Necesită însă puţină muncă!
  • Publicat:
Pregăteşte-ţi cămara pentru iarnă: Sfaturi pentru conservarea legumelor şi fructelor

Aveţi la dispoziţie câteva luni fabuloase de vară şi de toamnă să acumulaţi toată bogăţia naturii pentru lunile reci.

Este ieftin şi aveţi controlul total al ingredientelor.

Necesită însă puţină muncă!

Auziţi în fiecare zi că trebuie să consumaţi fructe şi legume proaspete.

 

Perfect adevărat, dacă sunt în sezon. Ce faceţi însă iarna? Este cert, supermarketurile gem de toate legumele şi fructele proaspete. Doar că dacă mâncaţi o vânătă în ianuarie, trebuie să ştiţi că înglobează mai mulţi conservanţi decât puteţi număra.

Ca să aveţi un dovlecel frumos şi proaspăt în decembrie, înseamnă să mâncaţi o ciorbă de E-uri. Iar pentru o pară proaspătă în mijlocul lui februarie, producătorii din întreaga lume folosesc peste 40 de substanţe chimice diferite ca să facă realizabilă această performanţă. Şi atunci care sunt alternativele sănătoase?

Vara faceţi provizii pentru iarnă şi le conservaţi în patru moduri optime: congelare rapidă, murături la sare, gemuri de fructe fără zahăr şi delicatese uscate la soare.  Haideţi să le luăm la rând!

Congelarea face toţi banii

Indiferent de leguma congelată, aceasta trebuie să fie perfect sănătoasă, spălată şi tăiată în cuburi mici ca să optimizaţi spaţiul de păstrare. Legumele se pun în pungi mici, atât cât estimaţi că veţi consuma o singură dată şi se congelează rapid. După ce închideţi pungile, le spargeţi puţin, astfel încât să iasă aerul, şi le presaţi, ca să vă intre o cantitate cât mai mare în congelator.

Aceasta dacă nu aveţi aparat de vidat, care rezolvă optim problema. În cazul fructelor, cel mai bine se congelează şi ulterior se decongelează vişinele şi fructele de pădure. Decongelate, au acelaşi gust minunat ca şi vara. Avantajul congelării e multiplu. În primul rând, toate substanţele active din legume şi fructe se menţin în proporţie de 80%.

În al doilea rând, dacă puneţi la congelator legume şi fructe de origine controlată, culese în plin sezon, aveţi un material biologic care nu a fost supus proceselor chimice. Aşadar, vă veţi bucura toată iarna de minerale, vitamine, enzime. Cu alte cuvinte, exact de ceea ce are nevoie corpul uman. În plus, vorbim despre legumele şi fructele pe care trebuie să le oferiţi din plin copiilor în defavoarea celor cumpărate din supermarket care, de fapt, sunt nişte conserve chimice, în ciuda aspectului excelent.

Varză şi castraveţi muraţi, la rece

Cu siguranţă aţi savurat murături în sare tradiţionale. Această metodă de conservare dezvoltă probiotice în mod natural, aşadar vorbim despre componente care întăresc sistemul imunitar şi protejează colonul. Dar în privinţa acestor conserve excelente se fac trei greşeli de către cele mai multe gospodine. Prima înseamnă să turnaţi apă fiartă peste legume. În felul acesta, veţi distruge vitaminele pe care le conţin.

A doua greşeală este să folosiţi sare grunjoasă din comerţ care conţine antiaglomeranţi. Sunt extrem de nocivi pentru organismul uman şi nu ar trebui ingeraţi de către copii, spre exemplu. A treia greşeală este ambalajul în care se fac murăturile. Dacă le puneţi în bidoane de plastic, acestea vor descărca substanţe extrem de nocive în produsul alimentar. Iată aşadar două reţete perfecte din punct de vedere nutriţional.

Castraveţii proaspeţi sau varza proaspătă se taie în felii subţiri, ca să încapă o cantitate cât mai mare. Se pun în borcane de 5 sau 10 litri din sticlă (cel mai sigur material dovedit până acum pentru sănătatea umană). Rugaţi pe cineva cu putere mai mare să preseze legumele astfel încât cantitatea să fie mulţumitoare într-un singur recipient. Câţi litri are borcanul, atâtea linguri de sare veţi pune.

Este obligatoriu să alegeţi sare de mină neprocesată sau sare de mare uscată la soare, fără antiaglomerant. Aceasta se toarnă pur şi simplu în borcan. Apoi adăugaţi apă rece, curată. La final, stabilizaţi compoziţia cu câteva crenguţe de vişin. Se constituie drept un foarte bun conservant. În murături de mai puneţi boabe de muştar, de piper, seminţe de mărar. Aveţi parte astfel de un produs curat, nutritiv, excelent în sezonul gripelor.

Gemuri fără zahăr

Gemul de prune fără zahăr ţine cel mai bine pe tot parcursul iernii. Iar reţeta este mai simplă decât orice. Se aleg prune proaspete, foarte coapte, ca să aibă mult zahăr. Se stropesc bine cu zeama unei lămâi care se constituie drept conservant. Apoi se pun într-un vas de yena cu capac, la cuptor. Se lasă la foc mic până capătă consistenţă de magiun, deci până se duce apa.

Amestecul se pune în borcane de sticlă care apoi se mai ţin la cuptor cu tot cu compoziţie, pentru sterilizare. Acest produs, fără zahăr, este potrivit inclusiv pentru bebeluşi, de la 6 luni, de când începe diversificarea şi este un dulce excelent pe tot parcursul iernii. Are o cantitate enormă de potasiu, pe care nu o găsiţi în multe produse, un element esenţial pentru sănătate. {i mai bine mâncaţi o lingură de magiun decât orice alt fruct exotic pe tot parcursul iernii.

Să uscăm la soare!

Să spunem că aveţi parte de mult soare pe balcon sau pe un petec de curte. De ce să nu vă bucuraţi de el? Luaţi roşii cherry în sezon, româneşti, mici şi pline de sâmburi. Cuvântul de origine este cât mai mici. Le înţepaţi cu un ac (ca să se scurgă zeama uşor şi să nu se strice şi le lăsaţi pe o bucată de lemn în soarele arzător până devin un fel de stafide.

În acelaşi timp, puneţi la uscat un mănunchi mare de busuioc proaspăt. După ce roşiile s-au stafidit perfect, le puneţi în borcane sterilizate în prealabil la cuptor, apoi le mai lăsaţi 15-20 de minute la foc mic. Le scoateţi, le lăsaţi la răcit, adăugaţi într-un borcan o linguriţă de busuioc uscat şi mărunţit. Umpleţi apoi borcanul cu ulei de măsline. Este o conservă care ţine toată iarna dacă este păstrată la rece.

Aşadar, până în anotimpul rece, borcanele se ţin în frigider. În sezonul rece, le puneţi afară sau într-un beci. Tot la soare se usucă cu brio ciupercile de pădure. Le puneţi pe o sfoară, cu ajutorul unui ac şi le lăsaţi la ultraviolete. Şi merele pot fi uscate în acelaşi mod. Şi în iarnă veţi savura nişte… bomboane cu gust delicios.


Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”