Sex la menstruatie
Dr. Andreas Vythoulkas Medic specialist obstetrica-ginecologie

Este foarte putin probabil sa se intample o sarcina in aceste conditii. Daca insa urmatoarea... citește

Cele mai
APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Pate de ficat “umflat” cu sare, nitriţi, arome, zahăr şi coloranţi - Ştii ce cumperi?

Autor: Paula Rotaru ● Vizualizări: 12823

Pateul de ficat, fie că vorbim de cel de porc, pui, gâscă, raţă, curcan sau cel vegetal, este nelipsit din meniul românilor, mai ales că suntem tot timpul pe fugă, nu mai avem timp să gătim şi foamea trebuie, cum altfel, potolită pe loc cu o shaorma sau o pâine făcută sandviş ori unsă cu pate din belşug. Aceste obiceiuri nesănătoase îngroaşă din păcate rândurile obezilor din ţara noastră, care este plasată în momentul de faţă pe locul al treilea al incidenţei obezităţii din Europa.
 

Ce conţin pateurile de ficat din comerţ

Potrivit unui studiu derulat de către Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, majoritatea conservelor de pate de ficat conţin aditivi, grăsimi, sare din belşug şi aproximativ un sfert din cantitate ficat de pasăre sau porc.

Numărul acestor aditivi variază de la producător la producător, recordul fiind deţinut de un brand care foloseşte nici mai mult nici mai puţin de 10 E-uri la prepararea pateului de porc.
Pe eticheta acestui produs stau “la loc de cinste” E452 (polifosfaţi), E407 (caragenan), E412 (gumă guar), E415 (gumă xantan), E300 (acid ascorbic), E621 (glutamat monosodic), E250 (nitrit de sodiu), E120 (carmin), E316 (erisorbat de sodiu) şi E330 (acid citric).

Efectele negative ale consumului de pate de ficat din comerţ

Potrivit specialiştilor în nutriţie, pe lista celor mai periculoase E-uri se înscriu şi E621, E250 - cauzează migrene, crampe şi au potenţial cancerigen –, E120 - aditiv care poate provoca reacţii alergice – şi E412 – substanţă folosită ca agent de îngroşare, ale cărui efecte negative constau în dereglări hormonale, tulburări ale ficatului, afecţiuni digestive şi creşterea nivelului de colesterol rău.

Pe lângă această “bogăţie” de E-uri, pateul respectiv mai conţine apă din belşug, şorici, slănină, sare, zahăr, lapte semidegresat, amidon de grâu, sirop de glucoză şi ultimul, dar nu cel din urmă ingredient, 25% ficat de porc.

Prin urmare, citiţi cu atenţie etichetele, deoarece în majoritatea variantelor de pate (porc, pui, gâscă, raţă) veţi da de astfel de ingrediente cu efecte negative asupra stării de sănătate.

FLAVIA MANOLE, nutriţionist, ne spune care sunt cele mai periculoase ingrediente din conservele de pate de ficat şi care sunt reacţiile adverse cu care ne putem confrunta.

  • Monoglutamatul de sodiu este unul dintre ingredientele care ar trebui să vă determine să lăsaţi conserva pe raft şi să vă îndreptaţi atenţia spre alte alimente, mai puţin procesate, cu valoare nutritivă ce poate aduce un beneficiu organismului. Consumul frecvent de produse alimentare cu monoglutamat de sodiu, potenţiatorul de aromă care le conferă alimentelor un gust delicios, care creează dependenţă, poate duce la apariţia "sindromului bucătăriei chinezeşti", care se manifestă prin apariţia durerilor de cap, ameţeli, palpitaţii şi diferite probleme neurospihice.
     
  • De asemenea, coloranţii sunt de nelipsit din pateuri, de oricare tip ar fi acestea (de ficat sau vegetal). Luând exemplul carminului, putem sublinia faptul că acest colorant des întâlnit este asociat cu frecvenţa din ce în ce mai crescută a cazurilor de alergii, rinite şi erupţii cutanate.
     
  • Prezenţa polifosfaţilor din pateul de ficat are, de asemenea, efecte negative asupra stării de sănătate. Consumate pe termen lung, produsele alimentare care au în compoziţie astfel de ingrediente pot interacţiona cu absorbţia calciului în oase iar în timp poate apărea osteoporoza. De asemenea, aceşti compuşi pot bloca asimilarea magneziului şi a fierului în organism, afectând grav sistemul muscular.
     
  • Conservarea pateului de ficat presupune folosirea nitritului de sodiu, care prelungeşte termenul de valabilitate al produsului şi îl face să arate proaspăt şi gustos tot timpul. Acest conservant însă s-a demonstrat că poate avea efecte cancerigene, favorizând în special apariţia cancerului de colon.
     
  • După consumarea pateului de ficat, multe persoane se plâng de aciditate gastrică iar cauza este, potrivit experţilor, folosirea acidului citric, care se regăseşte în stare naturală şi în lămâi, portocale sau grepfrut. Consumat în exces, acesta poate avea astfel de reacţii adverse.
     
  • Slănina, şoriciul şi amidonul de porumb – adunate la un loc, aceste ingrediente constituie adevărate bombe cu ceas pentru greutatea corporală. Încărcătura calorică extrem de ridicată, cauzată de prezenţa grăsimilor de origine animală, fac din pateul de ficat un aliment nerecomandat în regimul alimentar, mai cu seamă în dietele de slăbire.

Făcând un calcul simplu, reiese că dintr-o conservă de pate de ficat, doar un sfert este ficat (de altfel recomandat de experţii în nutriţie datorită faptului că este o sursă bună de vitamina B5, B12, C, ribloflavine, fier, fosfor etc.), restul de 75% fiind doar un cocteil de substanţe chimice, grăsime, sare şi zahăr.

Aceste produse sunt dezechilibrate din punct de vedere nutriţional, cea mai mare pondere a compoziţiei acestora fiind reprezentată de diferitele grăsimi care ne pot afecta buna funcţionare a ficatului, a sistemului cardiovascular şi chiar a pancreasului prin prezenţa zahărului, sub diferite forme cum este exemplul dextrozei sau siropului de glucoză, toate acestea având un indice glicemic ridicat, adaugă FLAVIA MANOLE, nutriţionist.

Nici pateurile vegetale - consumate în mod deosebit în perioada Postului - nu sunt scutite de adaosul de aditivi cu nemiluita, singura diferenţă constând în faptul că, în loc de grăsimi animale, sunt folosite cantităţi impresionante de ulei, condimente şi “extracte de condimente”, amidon din cartofi şi diverse amestecuri dubioase care leagă compoziţia ce ni se prezintă la raft ca „pate vegetal cu legume”.

Şi dacă nu vi se pare suficient că banalul pate de ficat este atât de îmbuibat cu ingrediente dubioase, mai adăugaţi şi nelipsita pâine albă în peisaj, la fel de nesănătoasă, cu extrem de multe calorii, fără principii nutritive.

Dacă vă e totuşi poftă de pate de ficat, am pregătit pentru voi o reţetă specială de pate de ficat de casă, fără E-uri, fără arome şi coloranţi, dar cu un gust de 1000 de ori mai bun.

Citește și:
Conservele de peşte: Avantaje şi Dezavantaje
Shaorma, bombă calorică sau aliat în cura de slăbire?
Covrigi la 1 leu - ţin de foame, dar ne îmbolnăvesc!


Exclusiv Online - 11.12.2014 Sursă foto: Shutterstock
Citește pe one.ro
Olivia Steer: "Sunt persoană privată. Am dreptul să mă informez. Să am convingeri şi să le exprim liber" Olivia Steer: "Sunt persoană privată. Am dreptul să mă informez. Să...
7 seriale noi perfecte pentru toamnă 7 seriale noi perfecte pentru toamnă
Balanţă Balanţă 22 septembrie - 22 octombrie

Cei născuţi în zodia Balanţei se vor găsi într-o perioadă pozitivă. Concentrează-te numai asupra a ceea ce te interesează cu adevărat şi lasă la o parte toate aspectele care nu te provoacă....citește mai departe

comments powered by Disqus

×

 
×

CALCULATOR NUTRIŢIONAL
Află câte calorii conţine masa ta de astăzi!

Caută în lista de alimente »
One.ro
De nerecunoscut! Charlize Theron s-a îngrăşat 16 kilograme De nerecunoscut! Charlize Theron s-a îngrăşat...
Prinţesa arabă care i-a revoltat pe musulmani!...
Kate Beckinsale este una dintre cele mai...
Zf.ro
BREAKING NEWS! Dezastru la cea mai mare bancă! Este pentru prima oară când se întâmplă asta BREAKING NEWS! Dezastru la cea mai mare...
S-a terminat! Fix când credea că o să...
Povestea unui restaurant românesc de la...
BusinessMagazin.ro
Cum arată casa în care se va muta Obama, după ce va părăsi Casa Albă - GALERIE FOTO Cum arată casa în care se va muta Obama,...
Cine va fi următorul preşedinte al SUA?...
Motivul pentru care un om de afaceri din...
Descopera.ro
În timp ce Ana se RELAXA pe canapea ceva s-a PRĂBUŞIT peste ea. ''Era URIAŞ'' În timp ce Ana se RELAXA pe canapea ceva...
De dragul ştiinţei, a făcut un EXPERIMENT...
PROBLEMA de matematică pe care doar o persoană...
Mediafax.ro
CATASTROFĂ! Sute de turişti, EVACUAŢI! CATASTROFĂ! Sute de turişti, EVACUAŢI!
Moment DIFICIL pentru Halep! Ce a păţit...
Românii ies ÎN STRADĂ! Mega PROTEST împotriva...
Gandul.info
SĂPTĂMÂNA NEAGRĂ a artiştilor din România: după Gyuri şi Papaiani, unul dintre CEI MAI ÎNDRĂGIŢI cântăreţi români A MURIT. ”Dumnezeu să-l odihnească!” SĂPTĂMÂNA NEAGRĂ a artiştilor din România:...
BREAKING NEWS: Fostul preşedinte A MURIT....
SEBASTIAN PAPAIANI A MURIT
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
Record absolut de viteză pentru România. Cu ce viteză conducea un tânăr de 18 ani pe Autostrada A3 Record absolut de viteză pentru România....
Cum a fost Astra ţinută în viaţă de...
Marius Şumudică a confirmat transferul...
ApropoTv.ro
Acum e supersexy, dar cum arăta Lora când a debutat! De nerecunoscut - FOTO Acum e supersexy, dar cum arăta Lora când...
Lili Sandu, divă întreţinută! Se răsfaţă...
Andra s-a îngrăşat: "Nu merg la sală...
Go4it.ro
Aceste două tinere se relaxau pe plajă când au fost abordate de un necunoscut, care le-a spus, în public, cel mai BIZAR lucru pe care l-au auzit vreodată. Reacţia fetelor e INCREDIBILĂ [VIDEO VIRAL] Aceste două tinere se relaxau pe plajă...
ULTIMA ORĂ
SHIMON PERES A MURIT

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.