Motivul pentru care nu e bine să mâncăm după ora 7 seara

Medicina chineză deţine secretul! Stresul de zi cu zi, tipic societăţilor moderne, dieta importată de peste ocean, bogată în alcool, prăjeli şi alimente de tip fast food au numai efecte negative asupra sănătăţii şi, în special, asupra funcţionării ficatului. Pentru a ne "spăla" de toate relele de peste zi, specialiştii recomandă să nu mai punem nimic în gură după ora 19.
  • Publicat:
Motivul pentru care nu e bine să mâncăm după ora 7 seara

Medicina chineză deţine secretul! Stresul de zi cu zi, tipic societăţilor moderne, dieta importată de peste ocean, bogată în alcool, prăjeli şi alimente de tip fast food au numai efecte negative asupra sănătăţii şi, în special, asupra funcţionării ficatului. Pentru a ne „spăla” de toate relele de peste zi, specialiştii recomandă să nu mai punem nimic în gură după ora 19.

Medicina tradiţională chineză a fost dintotdeauna o sursă inepuizabilă de terapii şi obiceiuri care îşi găsesc funcţionalitatea chiar şi în zilele noastre. Chinezii nu mănâncă nimic seara, după o anumită oră, iar explicaţia rezidă tot în vechile tratate de medicină.

Tradiţia lor spune că energia qi circulă în corpul nostru prin 12 canale principale, care mai sunt cunoscute drept meridiane. Fiecărui meridian îi corespunde un interval de 2 ore, timp în care energia în canalul respectiv atinge cota maximă.
Potrivit vechilor învăţături chinezeşti, digestia este controlată de elementul Pământ. Organele care aparţin acestui element sunt stomacul şi splina.

Pragul maxim de energie în meridianul stomacului este atins între orele 7 şi 9 dimineaţa, iar în canalul splinei , energia atinge cota maximă între orele 9 şi 11. Prin urmare,cel mai bine este să mâncăm întrre orele 7 şi 9 dimineaţa, întrucât energia alocată digestiei este maximă în acest interval. 12 ore mai târziu, energia din aceste meridiane atinge cel mai scăzut nivel, drept pentru care învăţaţii chinezi ne sfătuiesc să nu mai mâncăm după ora 19.

Dacă totuşi ne e foame, ideal ar fi să alegem alimente uşor de digerat, precum fructe, legume sau sucuri proaspete.

Digestia este în mod normal mai lentă seara, din cauza resurselor scăzute de energie. Dacă ne lăcomim la mese bogate în această parte a zilei, alimentele staţionează mai mult în stomac şi tind să fermenteze, ceea ce duce la formarea de gaze, creează senzaţia de balonare şi disconfort. Pentru a face faţă efortului, organismul sustrage energia de la alte organe, pentru a susţine digestia.

Peste noapte, între orele 23 şi 3 dimineaţa, canalele vezicii biliare şi cel al ficatului ating pragul maxim de energie. Aceste organe au rolul de a curăţa sângele şi de a ne asigura în felul acesta un somn odihnitor. Însă, când mâncăm la ore târzii, energia lor nu mai este centralizată asupra purificării organismului, consecinţele fiind indigestia, insomnia şi senzaţia de oboseală dimineaţa.
Mai mult decât atât, pentru că toxinele nu au fost eliminate complet din organism, există riscul să fie stocate la nivelul articulaţiilor, expunându-ne riscului de artrită.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”