Motive pentru care trebuie sa spui DA painii!

Painea in sine nu ingrasa, ci asocierea ei nepotrivita cu anumite alimente.
  • Publicat:
Motive pentru care trebuie sa spui DA painii!
Motive pentru care trebuie sa spui DA painii!

S-a tot zis ca ingrasa, romanii o mananca in fel si fel de combinatii si in cantitati inimaginabile : in prezent suntem printre cei mai mari consumatori de paine din Europa, dupa Bulgaria. In realitate, painea este foarte sanatoasa, doar ca trebuie sa stim cat si cum sa o mancam!

La prima intrebare, raspunsul este foarte simplu: painea trebuie sa fie consumata la fiecare masa, in cantitati mici – acesta este un mic secret pentru pentru rezultate uriase. Haideti sa le vedem!

Te ajuta sa iti controlezi greutatea

Painea ingrasa? Nu, nu si iar nu! Painea in sine nu ingrasa, ci asocierea ei nepotrivita cu anumite alimente. Ba mai mult, painea este recomandata in curele de slabire, datorita continutului sau scazut de lipide, zahar si grasimi.

In schimb ceea ce aduce painea in organism este combinatie sanatoasa de glucide complexe, proteine si fibre. Asta inseamna ca daca mananci paine, ai energie, creierul iti functioneaza la parametrii normali, si la fel se intampla si cu sistemul nervos central.

De asemenea, painea iti confera acea senzatie da satietate, care te ajuta sa eviti rontaitul dintre mese, atat de daunator functionarii corecte a organismului.

Favorizeaza tranzitul intestinal
Din ce in ce mai multa lume sufera de constipatie. Ei bine, afla ca ea poate fi ameliorata si prin sporirea consumului de fibre alimentare solubile si insolubile. Iar painea, dupa cum am mai zis, este o excelenta sursa de fibre. Ea contine atat fibre solubile, care ajuta la absorbtia glucidelor si a lipidelor, cat si fibre insolubile, care faciliteaza tranzitul intestinal.

Contribuie la aportul energetic

Sportivii stiu bine, este important sa manance paine inaintea unui efort intens. Painea contine in medie 50% de amidon, ceea ce inseamna o contributie importanta de glucide complexe. Acestea produc energie (4 kilocalorii/gram) ce este stocata in organism la nivelul ficatului si al muschilor, sub forma de glicogen.

Este aliata creierului si a functiilor cognitive
Dupa cum am mai spus, painea, prin aportul sau de glucide, iti aduce energie. Iar creierul, pentru a functiona cum trebuie, foloseste o mare cantitate de energie: numai in stare de repaus, el consuma aproximativ 20% din totalul de care dispunem.

Din acest motiv performantele cerebrale nu sunt tocmai bune in situatia de „cod galben” (cand glicemia e scazuta iar urina si culoarea pielii sunt mai galbene decat de obicei). Din acest motiv, sa mananci paine la micul dejun este esential!

Citeste si Mananca inteligent pentru un creier sanatos
Dieta pentru frumusete

Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult
Ciocolata e sanatoasa. Savureaz-o zilnic!
Ciocolata e sanatoasa. Savureaz-o zilnic!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”