Iaurtul, aliatul siluetei perfecte după Sărbători

Un aliment care, conform specialiştilor, contribuie la buna funcţionare a organismului este iaurtul. Beneficiile iaurtului se datorează conţinutului de nutrienţi importanţi pentru sănătate, precum proteinele complete, calciul, potasiul, fosforul, zincul, bacteriile lactice vii şi vitaminele.
  • Publicat:
Iaurtul, aliatul siluetei perfecte după Sărbători

În România, tot mai multe persoane se confruntă cu probleme de sănătate provocate sau favorizate de alimentaţia nesănătoasă.

Bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, obezitatea, tulburările funcţionale digestive, osteoporoza, anemia sunt doar câteva din afecţiunile care sunt asociate şi cu alimentaţia excesivă sau carenţată.

În faţa acestei situaţii alarmante, medicii recomandă populaţiei adoptarea unui stil de viaţă sănătos, cu activitate fizică zilnică şi cu o dietă echilibrată care să cuprindă legume, fructe, lactate şi alimente ce conţin grăsimi nesaturate, evitând orice exces caloric.

Un aliment care, conform specialiştilor, contribuie la buna funcţionare a organismului este iaurtul.
Beneficiile iaurtului se datorează conţinutului de nutrienţi importanţi pentru sănătate, precum proteinele complete, calciul, potasiul, fosforul, zincul, bacteriile lactice vii şi vitaminele.

Dr. Cornelia Bala, de la UMF Cluj, subliniază motivele pentru care iaurtul este considerat un aliment esenţial pentru o viaţă sănătoasă:

”Laptele şi iaurtul se plasează pe locul doi în ierarhia alimentelor dense în nutrienţi benefici pentru sănătate, după fructe şi legume. Consumul de iaurt îmbunătăţeşte aspecte importante de sănătate şi contribuie la asigurarea unei alimentaţii echilibrate, în toate etapele vieţii. Pentru toate acestea, iaurtul este un aliment esenţial, ce trebuie consumat în fiecare zi şi la orice vârstă”.

În primul rând, iaurtul reprezintă un aliat important în menţinerea densităţii osoase. Conform unor studii, în România se înregistrează un aport insuficient de calciu, faţă de doza zilnică recomandată de 800mg/zi, fapt ce determină prevalenţa crescută a osteoporozei şi fracturilor osteoporotice. Astfel, pentru a compensa deficitul de calciu, specialiştii nutriţionişti recomandă un pahar de iaurt zilnic. Mai mult, consumul zilnic de iaurt, combinat cu exerciţiul fizic zilnic şi o alimentaţie echilibrată ajută la menţinerea unei bune densităţi osoase de-a lungul vieţii.

Una dintre marile probleme de sănătate ale lumii contemporane este obezitatea. Iaurtul poate fi asociat şi cu pierderea în greutate, mai ales în zona abdomenului, locul unde se acumulează cea mai mare parte din ţesutul adipos. De aceea, specialiştii recomandă consumul de lactate degresate sau cu puţină grăsime, ca parte a unei diete controlate din punct de vedere caloric. Iaurturile cu un conţinut redus de grăsimi sau fără grăsimi permit integrarea acestora în dieta adaptată nevoilor nutriţionale la orice vârstă şi în orice patologie, cu excepţia alergiilor la proteinele din lapte.

Consumul zilnic de lactate este benefic şi pentru echilibrul florei intestinale, care, la rândul ei, asigură buna funcţionare a sistemului digestiv.

De asemenea, consumul zilnic de iaurt înseamnă îmbunătăţirea digestiei lactozei, în cazul persoanelor cu toleranţă redusă la lactoză, reducerea generării de substanţe cu potenţial toxic în procesul de digestie, îmbunătăţirea tranzitului intestinal, reducerea incidenţei, duratei şi severităţii episoadelor de diaree, inclusiv după tratamente cu antiobiotice, şi nu în ultimul rând iaurtul este un adjuvant în tratarea unor afecţiuni precum bolile inflamatorii intestinale sau sindromul de colon iritabil.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”