Sange menstrual cu cheaguri
Dr. Andreas Vythoulkas Medic specialist obstetrica-ginecologie

Buna ziua, pastilele anticonceptionale pot da astfel de dereglari, fie la inceputul utilizarii... citește

Cele mai
APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Gust dulce fără calorii prin îndulcitorii hipocalorici, pentru cei care iubesc dulcele

Dulciurile sunt printre produsele preferate de copii şi adulţi deopotrivă, iar un răsfăţul cu ciocolată, suc sau îngheţată este permis ocazional. Problemele apar atunci când dulciurile sunt consumate în exces sau la persoanele cu probleme de sănătate precum diabetul.

Pentru cei care vor să-şi menţină silueta, dar mai ales pentru pacienţii cu diabet, industria alimentară propune soluţii prietenoase cu sănătatea şi silueta. Este vorba despre îndulcitori ale căror plusuri şi minusuri sunt evidenţiate de medicul Simona Carniciu, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Îndulcitorii hipocalorici sunt de mai multe tipuri, iar printre cei mai cunoscuţi se numără aspartamul, fructoza sucraloza şi stevia. Aceştia înlocuiesc cu succes zahărul şi scad mult valoarea calorică a produselor alimentare în care sunt adăugaţi.
Această performanţă se datorează puterii lor mari de îndulcire ceea ce face ca să fie parte integrantă din multe dulciuri şi băuturi, fără a le schimba gustul: aspartamul îndulceşte de 200 de ori mai mult decât zahărul, sucraloza de 600 de ori, acesulfamul de potasiu de 200 ori, alitamul de 2000 de ori, iar stevia (produs natural) de 40 până la 300 de ori.

Cât de siguri sunt îndulcitorii?

“Aceşti îndulcitori enumeraţi mai sus prezintă un mare avantaj şi anume că pot fi folosiţi în condiţii de siguranţă de către pacientii diabetici, indicele lor glicemic fiind foarte scăzut sau chiar nul. Indicele glicemic reprezintă un indicator al puterii de creştere a glicemiei de către diverse alimente. Cu cât este mai crescut, cu atât glicemia post-ingestie creşte mai mult, iar acest lucru se poate resfrânge asupra microvascularizaţiei, care poate fi afectată chiar de la vârste mici, inclusiv la pacienţii nediabetici. De aceea este important să nu consumam alimente cu indice glicemic foarte mare, în cantităţi foarte mari, la o singură masă.
La pacienţii diabetici, oferirea gustului dulce fără adaos de calorii reprezintă un pas important în menţinerea unui stil de viaţă echilibrat şi, mai ales, a unei calităţi optime a vieţii” este de părere medicul Simona Carniciu, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Cum sunt percepuţi îndulcitorii din punctul de vedere al gustului?

În multe situaţii, o masă copioasă se încheie cu un desert, iar acesta este atât preferatul copiilor, dar şi al adulţilor. De multe ori, de la o linguriţă până la o porţie generoasă nu e decât un pas, însă medicii atrag atenţia asupra faptului că zahărul trebuie consumat cu măsură pentru a evita problemele de greutate şi implicit pe cele de sănătate care derivă din excesul ponderal: diabetul, bolile cardiovasculare şi multe altele.

Îndulcitorii sunt o alternativă la zahăr, iar studiile nu au arătat o creştere a apetitului sau a preferinţei pentru gustul dulce. “Dimpotrivă, se poate observa chiar o scădere a apetitului, în special în contextul adoptării unui stil de viaţă sănătos.

Zaharina, cel mai vechi îndulcitor sintetic, lasă în gură, după consum, un gust uşor amărui, dar ceilalţi îndulcitori, nu lasă deloc un gust neplăcut, datorită cantităţii mici folosite per porţie în procesul de fabricaţie” spune dr. Simona Carniciu.

Care sunt tendinţele mondiale în privinţa folosirii îndulcitorilor?

În ultimii 10 ani, ca urmare a conştienzării consumului excesiv de zahăr, au apărut noi strategii naţionale şi internaţionale, care vizează scăderea consumului de zahăr şi înlocuirea excesului cu îndulcitori hipocalorici, artificiali sau naturali, ca stevia.
“Ideal este ca aceste strategii să se îndrepte către creşterea consumului de alimente sănătoase, ca fructele şi legumele. Însă comportamentul uman şi necesitatea de a ne satisface gustul dulce fac ca marile companii producătoare de diverse alimente ce conţin zahar, să se orienteze şi către folosirea înducitorilor.

Zaharul este folosit pentru a spori savoarea alimentelor şi băuturilor, în conserve, sosuri, murături, mustar, ketchup, sucuri carbogazoase, mezeluri etc. Consumate frecvent, aceste alimente duc inevitabil la o creştere a cantităţii de zahar ingerate fără a conştientiza mereu acest fapt. Aceasta mai ales că, în multe dintre acestea, nu este menţionat care este raportul dintre zahărul adăugat şi zaharurile conţinute deja în alimentele respective procesate” completează specialistul în diabet şi boli de nutriţie.


Îndulcitorii: riscuri vs beneficii

Multi timp, asupra unora dintre îndulcitori au planat multe suspiciuni, însă nu există studii şi cercetări ample care să le ateste vreun prejudiciu major pe care l-ar putea aduce sănătăţii.

Specialiştii menţionează însă următoare aspecte legate de anumiţi îndulcitori:

1. Zaharina. Deşi nu sunt date care să confirme riscul de cancer, s-au iscat numeroase controverse în ultima perioadă pe acest subiect. Acest îndulcitor clasic nu este recomandat în sarcină, pentru că poate traversa placenta cu riscuri posibile asupra fătului.
2. Aspartamul. Este contraindicat la pacienţii cu fenil-cetonurie.
3. Sucraloza. Unele studii au arătat ca adminstrarea ei poate amplifica creşterea glicemică în cursul testului de toleranţă orală la glucoză.

Înlocuirea zahărului adaugat este de preferat în anumite alimente, de exemplu în băuturile carbogazoase. Însă există o limitare în privinţa altor tipuri de alimente, deoarece zahărul are rol funcţional, iar acest efect nu poate fi atins prin folosirea îndulcitorilor. Pentru că multe studii au avut în vedere siguranţa folosirii îndulcitorilor, pot spune că toate dovezi duc la o singură concluzie: aceea că beneficiul acestora depăşeşte riscul” concluzionează Simona Carniciu, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Exclusiv Online - 13.07.2017
Taguri: zahar, indulcitori,
Citește pe one.ro
Locul miraculos din România! Funcţiile organismului se regenerează instant "Sunt radiaţii de origine necunoscută" Locul miraculos din România! Funcţiile organismului se regenerează...
Schimbare de look pentru o fostă prezentatoare TV. S-a tuns periuţă Schimbare de look pentru o fostă prezentatoare TV. S-a tuns periuţă
Balanţă Balanţă 22 septembrie - 22 octombrie

Se poate să înregistraţi o scădere a voinţei, a energiei comparativ cu luna trecută. Este important să profitaţi din plin de momentele favorabile şi să faceţi acumulări pentru perioadele cu...citește mai departe

 
×

CALCULATOR NUTRIŢIONAL
Află câte calorii conţine masa ta de astăzi!

Caută în lista de alimente »
One.ro
Ce salariu are Dani Oţil la TV. "E nesimţit de mare" Ce salariu are Dani Oţil la TV. "E nesimţit...
Locul miraculos din România! Funcţiile...
"Nu cred că mai pot îndura multe!" Shania...
Zf.ro
ADEVĂRUL pe care nimeni nu ţi-l spune despre ce înseamnă să porneşti un business. DETALIUL pe care mulţi nu îl ştiu şi pierd totul din această cauză ADEVĂRUL pe care nimeni nu ţi-l spune...
BusinessMagazin.ro
Cât se câştigă cu Uber în România? Un şofer a dezvăluit sumele Cât se câştigă cu Uber în România?...
Surpriza găsită într-o casă veche: o...
"Am sunat la ENEL în calitate de Primar...
Descopera.ro
Faceţi cu siguranţă asta destul de des în timpul SEXULUI, însă este total GREŞIT. Aţi putea încerca, însă, asta - VIDEO Faceţi cu siguranţă asta destul de des...
BREAKING NEWS! SUA, lovite din plin cu arme...
Dilema veche de sute de ani a bărbaţilor...
Mediafax.ro
TRAGEDIE în Italia: MOMENTUL în care un avion militar de tip Eurofighter s-a prăbuşit în mare, sub privirile a mii de oameni - VIDEO TRAGEDIE în Italia: MOMENTUL în care un...
Coreea de Nord acuză Statele Unite că...
TERIFIANT: O bucată MARE din aripa unui...
Gandul.info
Un german a văzut această imagine din România la Discovery. La câteva minute a făcut însă o DESCOPERIRE ŞOCANTĂ. Guvernul S-A ALERTAT imediat Un german a văzut această imagine din...
SUMA FABULOASĂ pe care o câştigă o tânără...
Ouăle contaminate cu insecticid au ajuns...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
O jurnalistă a devenit actriţă de filmele pentru adulţi! Ce propunere i-a făcut unui fost mare fotbalist O jurnalistă a devenit actriţă de filmele...
VESTE TRISTĂ despre Shakira! Nimeni nu...
BREAKING NEWS | Decizie CAPITALĂ luată...
ApropoTv.ro
Andreea Marin, fără haine şi acoperită de spumă. Ce apariţie! Andreea Marin, fără haine şi acoperită...
Andreea Raicu, mesaj emoţionant după ce...
Detalii despre nunta anului. Adrian Mutu,...
Go4it.ro
Riscul uriaş pe care şi l-a asumat Steve Jobs în 2007 la lansarea iPhone, aflat abia acum. Dacă nu mergea, Apple nu mai ajungea o companie de 770 de miliarde de dolari, ci FALIMENTA. „O lecţie pentru oamenii de business” Riscul uriaş pe care şi l-a asumat Steve...
ProMotor.ro
Acest şofer loveşte o femeie dar INSTANT KARMA îi dă replica în secunda doi - VIDEO Acest şofer loveşte o femeie dar INSTANT...
REACŢIA muncitorilor când au fost prinşi...
Sfaturi din folclorul auto care NU TREBUIE...

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.