Este necesar să mâncăm carne? Iată ce răspund oamenii de ştiinţă!

Timp de zeci de ani, cititorii revistei New Scientist şi-au manifestat curiozitatea cu privire la fenomenele din organismul uman, iar în cadrul articolului de mai jos sunt regăsite câteva dintre acestea şi răspunsurile specialiştilor.
  • Publicat:
Este necesar să mâncăm carne? Iată ce răspund oamenii de ştiinţă!

Timp de zeci de ani, cititorii revistei New Scientist şi-au manifestat curiozitatea cu privire la fenomenele din organismul uman, iar în cadrul articolului de mai jos sunt regăsite câteva dintre acestea şi răspunsurile specialiştilor.

1. Oamenii au o dorinţă înnăscută de a consuma carne sau este un obicei cultural? Dacă o anumită cultură interzice acest consum, oamenii încă doresc să manânce carne?

Este vorba mai puţin de dorinţa de a consuma, cât despre faptul că oamenii trebuie  să aibă o nutriţie concentrată. Chiar şi în meniurile fără carne sunt prezente alimente concentrate precum nuci, fructe, cereale şi tuberculi. Erbivorele mânâncă, în general, alimente vegetale ce nu conţin fibre. Plantele sunt, de obicei, pline de chimicale pe care erbivorele ori le tolerează, ori le aruncă, ori le distrug şi în acelaşi timp stochează vitaminele, proteinele, grăsimile şi carbohidraţii digestivi.

Aşadar, foarte mulţi dintre noi savurăm grăsimea concentrată, iar aportul de proteine şi vitamine din organism creşte.

2. Dacă bei doar puţin alcool, acesta poate acţiona ca un medicament împotriva microbilor din organism?

Poate exista un efect protectiv, dar doar dacă acea concentraţie este suficientă pentru ca acest lucru să se întâmple. În cazul apariţiei Hepatitei A, alcoolul poate avea acest efect, dar doar dacă acesta este stocat în stomac şi nu în sânge. Pentru sănătatea organismului, cantitatea trebuie să fie moderată, recomandată fiind cea de 2 pahare de vin de masă pe zi.

3. De ce nu strănutăm în timp ce dormim?

Strănutul este considerat un reftex, un răspuns involuntar al unui stimul intern sau extern. Reflexele se opresc în somn din cauza atoniei, o stare fiziologică ce se instalează în momentul în care creierul nu mai transmite mesaje către muşchi, cauzând o paralizie parţială. Dacă un strănut este absolut necesar, acest proces încetează, iar persoana se trezeşte înainte să strănute.

4. De ce gălăgia deranjează?
 
Urechea umană detectează sunetele folosind celule mici de păr din cohlee, iar un sunet puternic cauzează deformări mecanice ale acestor celule, trimiţând un semnal electric către creier cu ajutorul nervului auditiv. Diferite grupe ale acestor celule reacţionează la diferite frecvenţe, iar zgomotele puternice pot afecta sistemul auditiv.
 
5. Cu toate că este un obicei nepoliticos, este necesar scărpinatul în nas în vederea menţinerii curăţeniei acestuia?
 
Nu este un lucru cert faptul că nasul trebuie curăţat mereu, însă în trecut existau o mulţime de paraziţi nazali care trebuiau eliminaţi înainte ca aceştia să călătorească către sinusuri. Însă, astăzi, acest comportament este considerat tabu, ceea ce îi conferă o şi mai mare intoleranţă, dat fiind faptul că sunt scoase la vedere părţi din ţesuturi interne.


Află mai multe răspunsuri la întrebări inedite despre corpul uman de pe www.descopera.ro!

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân