Efectul yo-yo: cum să scapi de el pentru totdeauna

Cum să slăbeşti fără să te îngraşi la loc sau cum scapi de efectul yo-yo, cel responsabil cu luarea în greutate uneori chiar şi peste ce ai dat jos.
  • Publicat:
Efectul yo-yo: cum să scapi de el pentru totdeauna

Vrei să dai jos câteva (fie, mai multe) kilograme? Uită de pilule minune şi cure de slăbire cu cine ştie ce ingrediente care te scapă de grăsime cât ai spune dietă. Avem pentru tine o listă de lucruri pe care să le faci pentru a pierde în greutate, dar, mai ales, pentru a te menţine şi a scăpa pentru totdeauna de efectul yo-yo.

Dormi suficient

Nu, nu visezi, chiar asta am spus. Somnul regulat, cu adormit şi trezit la aceleaşi ore în fiecare zi s-a dovedit a fi unul dintre cele mai bune obiceiuri pe care să le dobândeşti şi să le păstrezi. Există numeroase studii care au demonstrat că adulţii care dorm mai puţin de 5-6 ore pe noapte sunt mai predispuşi la îngrăşare, în timp şi au şanse mai mari să ajungă obezi, spre deosebire de cei care dorm 7-8 ore pe noapte.

O diferenţă atât de mică la număr de ore poate avea un efect atât de dramatic asupra greutăţii şi sănătăţii. Explicaţia este una relativ simplă: când organismul nu este suficient de odihnit, are nevoie de rezerve de energie, care sunt cel mai uşor de luat din zahăr şi grăsimi, pe care vei ajunge să le consumi cu preponderenţă.

Având în vedere faptul că, la nivel mondial, unul din trei adulţi nu doarme suficient, există şanse mari ca şi tu să te afli printre ei. Ce poţi face? Creează-ţi un mediu propice unui somn profund, adică, un pat confortabil, fără televizor în dormitor, camera aerisită în fiecare seară şi o temperatură care să nu depăşească 20-22 de grade. În plus, încearcă să mergi la somn şi să te trezeşti la aceleaşi ore în fiecare zi, chiar şi în weekenduri şi în vacanţe, pe cât posibil.

Mănâncă într-o anume perioadă de timp

Studii recente au demonstrat faptul că, o dietă care are la bază programul de masă este mai eficientă. Ce presupune acesta? Să iei toate mesele zilei într-un interval de 8-10 ore şi să ai pauză alimentară de 14-16 ore. Conform cercetătorilor care au făcut aceste studii, acest tip de dietă duce la reducerea în timp a apetitului, creşterea nivelului de arderi a grăsimilor şi la pierderea în greutate. Atunci când ştii că ai doar o perioadă limitată de timp pentru a mânca este mai probabil să îţi asiguri caloriile necesare în prima parte a zilei şi mai puţin probabil să sari peste micul dejun şi să ai o singură masă pe zi, cum fac mulţi dintre noi.

Cântăreşte-te des

Cântarul din baie ar trebui să fie cel mai bun prieten al tău, în lupta cu kilogramele. Studiile au demonstrat că adulţii obezi care s-au cântărit zilnic au pierdut în greutate mai mult decât cei care s-au cântărit o dată pe săptămână sau mai rar.  Deci, contrar convingerilor generale, urcatul zilnic pe cântar nu a dus nici la depresie, nici la tulburări alimentare suplimentare, ci doar la o conştientizare a procesului de pierdere în greutate, spun cercetătorii. Dacă te urci zilnic pe cântar ai feedback imediat şi poţi ajusta din mers comportamentele dăunătoare.

Schimbă-ţi stilul de viaţă

Ai auzit de foarte multe ori medicii nutriţionişti spunând să schimbi cu totul stilul de viaţă, nu să ţii diete a căror efect se va duce imediat ce le termini şi revii la obiceiurile nesănătoase. Şi acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci pentru a scăpa de efectul yo-yo pentru totdeauna.

Când vei înţelege că schimbarea stilului de viaţă este primul lucru pe care poţi să îl faci pentru sănătatea ta şi pentru scăderea ponderală, lucruri minunate se vor întâmpla. Ştim că nu este simplu, dar pentru a reuşi, ţine cont de câteva lucruri. Propune-ţi schimbări punctuale, specifice şi cu un grad crescător de dificultate. Concentrează-te pe comportamentele pozitive pe care vrei să le adopţi nu pe cele negative, pe care vrei să le elimini din viaţa ta şi cere ajutor de la familie şi de la prieteni, care te vor ajuta să îţi urmezi ţelurile chiar şi atunci când eşti e cale să renunţi.

Foto: 123rf.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dieta part-time
Dieta part-time
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”