Dieta Weight Watchers – slăbire fără alimente interzise

Dieta Weight Watchers (Îngerul păzitor al greutăţii) reprezintă una dintre cele mai vechi metode de slăbit, datând încă din anii 60 şi având originile în Statele Unite ale Americii. Acest program de slăbire a avut şi are încă numeroşi adepţi, în principal datorită faptului că nu este o dietă drastică, nu există alimente interzise şi se poate slăbi aproximativ 1 kilogram pe săptămână.
  • Publicat:
Dieta Weight Watchers – slăbire fără alimente interzise

Dieta Weight Watchers (Îngerul păzitor al greutăţii) reprezintă una dintre cele mai vechi metode de slăbit, datând încă din anii 60 şi având originile în Statele Unite ale Americii. Acest program de slăbire a avut şi are încă numeroşi adepţi, în principal datorită faptului că nu este o dietă drastică, nu există alimente interzise şi se poate slăbi aproximativ 1 kilogram pe săptămână. În plus, dieta WW poate fi adaptată fiecărei persoane şi nu presupune eforturi financiare considerabile.

Principiile dietei Weight Watchers

Ideea de bază a dietei Weight Watchers (WW) este că nu trebuie ţinut cu dinţii de numărul de calorii. Mai mult decât atât contează cantitatea de proteine, carbohidraţi, grăsime, fibre şi activitatea pe care o depune organismul pentru arderea acelor calorii ingerate.

În funcţie de aceste aspecte, se dau alimentelor un anumit număr de puncte, astfel că la acelaşi număr de calorii, pâinea din cereale integrale are puncte mai puţine decât cea din făină albă.

Cei care doresc să urmeze această dietă, trebuie să se înscrie pe site-ul oficial al programului (www.weightwatchers.com), unde vor găsi o listă cu peste 40.000 de alimente punctate după principiile de mai sus.

În funcţie de greutate, sex, vârstă şi înălţime, fiecare poate consuma un anumit număr de puncte pe zi, având libertatea de a alege singuri alimentele preferate.

Greutate Femei peste 18 ani Bărbaţi peste 18 ani  Adolescenţi 
Sub 65 kg 18 20 24
65-75 kg 20 22 26
75-95 kg 22 24 28
95-100 kg 23 25 29
Peste 100 kg 25 26 30

Grupe de alimente şi punctajul pentru fiecare

Fructele şi vegetalele crude în general au zero puncte, deci pot fi consumate la liber. Excepţie fac vegetalele cu amidon (cum ar fi cartoful), sucul de fructe şi fructele uscate, care primesc puncte din cauza conţinutului mare de calorii.

Iată câteva din punctele principalelor grupe de alimente:

Fructele au zero puncte (sunt permise orice fel de fructe), cu menţiunea că fructele în coajă lemnoasă, precum migdalele, arahidele, nucile, cajuul, fisticul, alunele de pădure au mai multe calorii, deci la 30 de grame consumate se primesc patru puncte.

Legumele (de ex.: salata verde, varza, sparanghelul, morcovii, castraveţii) primesc zero puncte, excepţie făcând roşiile (două puncte) şi cartoful (10 puncte).

Lactatele primesc puncte, însă asta nu înseamnă că trebuie excluse din regimul alimentar deoarece sunt bogate în calciu şi vitamine esenţiale. La un pahar cu lapte se primesc 4 puncte, un iaurt cu fructe – 3 puncte iar un cubuleţ de brânză topită – 2 puncte.

Carnea trebuie să existe în orice regim alimentar, fie că vrem să slăbim, să ne menţinem sau să creştem în greutate.
Însă, aceasta poate fi sănătoasă sau nesănătoasă, în funcţie de tipul acesteia, de cantitate şi de modul de preparare.
De exemplu, o bucată de piept de pui are 3 puncte, peştele 2-3 puncte, dar o singură felie de salam are 2 puncte iar un hamburger poate ajunge chiar şi la 13 puncte.

Avantajele Dietei Weight Watchers

  • Nu există alimente interzise, fiind limitată doar cantitatea pe care o poţi consuma dintr-un anumit aliment, fără a depăşi la sfârşitul zilei numărul de puncte permis.
     
  • Ajută la scăderea în greutate, aproximativ 1 kilogram pe săptămână
     
  • Este o dietă care promovează alimentaţia sănătoasă
     
  • Nu apare senzaţia de foame, vegetalele fiind cotate cu zero puncte dar având în acelaşi timp o cantitate mare de fibre, te vei simţi sătul fără să te îngraşi

Dezavantajele dietei Weight Watchers

  • Trebuie să îţi faci cont pe site-ul oficial Weight Watchers, care este disponibil doar în limba engleză
     
  • Trebuie consultată lista cu puncte în faţa unui meniu
     
  • Nu are beneficii dovedite prin studii clinice de prevenire a bolilor cardiovasculare sau a diabetului
     
  • Are efect atât timp cât sunt respectate principiile

Citeşte mai mult în „Abecedar de obezitate”, Prof. Dr. Nicolae Hâncu, Sănătatea Press Group

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”