Dieta de toamnă – e vremea să scapi de kilograme!

Toamna este momentul potrivit pentru cateva schimbari si pentru un inceput in forta al unei diete sanatoase care sa te pregateasca pentru iarna. Vrei sa-ti pastrezi silueta de vara? Stii care este combinatia ideala: mananca echilibrat, fa exercitii si nu uita sa te ingrijesti.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dieta de toamnă – e vremea să scapi de kilograme!

Toamna este momentul potrivit pentru cateva schimbari si pentru un inceput in forta al unei diete sanatoase care sa te pregateasca pentru iarna. 

Vrei sa-ti pastrezi silueta de vara? Stii care este combinatia ideala: mananca echilibrat, fa exercitii si nu uita sa te ingrijesti.

Dieta de toamna, bogata in fructe si legume de sezon, aduce un plus de vitamine, minerale si fibre in organism, cu un continut caloric destul de scazut. Astfel, ne incarcam bateriile pentru sezonul rece si scapam de kilogramele in plus acumulate in concediu.

Nu iti neglija dieta! Daca vrei sa ramai in forma trebuie sa mananci bine: nu rata nicio masa si asigura-te ca mananci suficient. Nu uita: pastele, orezul si cartofii sunt alimentele de care ai nevoie pentru a tine foamea la distanta cat mai mult timp.

Iata un exemplu de meniu bun pentru o zi echilibrata:

Micul dejun este esential! Ar trebui sa fie echilibrat si consistent (in jur de 300-400 kcal). Exemple: o bautura calda + un iaurt sau 50ml lapte partial degresat + un fruct (100–150g) sau un pahar de suc de fructe (100-150ml) + 40g cereale.

Gustarea de dimineta este optionala. Alege proteine si fibre cara te satura, dar nu te ingrasa (in jur de 100 kcal). Exemplu: o felie de sunca sau 100g iaurt degresat + un mar.

Masa de pranz trebuie sa fie variata (500-600 kcal). Exemple: aperitiv – salata de cruditati sau o supa de legume + 150g carne sau peste, fara sos + 200g legume + 50g paine + un desert fara zahar, pe baza de lapte + un fruct. Daca esti pe drum sau la serviciu: un sandvis cu salata de ton si foarte putin unt, o portie de legume, un iaurt si un fruct.

Gustarea dintre masa de pranz si cea de seara este optionala. Evident, “mania gustarilor” nu te ajuta prea mult in obtinerea greutatii dorite: ia o gustare cand iti este foarte foame, dimineata sau dupa masa de pranz. Aceasta gustare ar trebui sa-ti potoleasca foamea pana la urmatoarea masa, dar nu trebuie sa-ti distruga dieta.
Exemplu: 30g paine integrala + un iaurt natural + 10g ciocolata sau 3-4 biscuiti.

Cina nu trebuie sa fie foarte consistenta (maxim 300 kcal). Alege in functie de ce ai mancat pe parcursul zilei, astfel incat sa acoperi o paleta cat mai larga de alimente. Exemplu: legume fierte sau crude, orice cantitate, carne slaba sau peste, iaurt de fructe. Cand esti stresata sau nu mananci suficient in timpul mesei, monstrul numit “gustare” poate ataca… Si pe masura ce zilele sunt tot mai scurte, mai reci si mai ploioase, simti nevoia sa mananci ceva dulce. Iata cum sa eviti asta:

Reguli generale

– Zilnic se bea un litru de infuzie din papadie, urzica, mesteacan (se pune cate o lingura din fiecare planta la un litru de apa, se mai poate adauga si putina miere si lamaie). Totalul de lichide consumate zilnic va depasi 2,5 litri.
– Pentru a stimula curatarea colonului se vor consuma zilnic tarate – cate o ceasca (se gasesc la Plafar) – presarate peste mancare, in lichide.
– Alimentatia va fi suplimentata zilnic cu capsule ce contin coenzima Q si ulei de catina (se gasesc tot la Plafar) ce vor completa efectul antioxidant al fructelor si legumelor din dieta.
– Cel putin 15 minute de miscare (chiar si mers pe jos) de 3 ori pe saptamana!
– La prepararea alimentelor se vor folosi ulei de masline, verdeata, suc de lamaie si condimente. Adaosul de sare va fi limitat.
– Dimineata, se pot bea, dupa preferinta, cafea sau ceai negru neindulcite sau cu indulcitor.

Satura-te!
In topul celor mai satioase alimente se afla: painea din faina integrala, cartofii, ouale, branza degresata si merele.

Suprima foamea spalandu-te pe dinti sau mestecand guma mentolata
Menta iti reduce apetitul. Un alt truc este sa bei multe lichide, reci sau calde, dar neaparat fara zahar.

Mananca suficient la masa
Daca mananci atat cat e nevoie la masa, nu ar trebui sa ti se faca foame doua ore mai tarziu. Nu uita sa incluzi in dieta carbohidratii (painea, pastele, cerealele), pentru ca acestia elibereaza treptat zaharurile in sange si iti dau energie.

Terapie gratuita cu lumina
Pe masura ce zilele se scurteaza, ai parte de tot mai putina lumina. Si pentru ca hormonii care afecteaza starea de spirit sunt influentati de nivelul de lumina la care suntem expusi, exista pericolul sa cazi intr-o depresie pe care vei crede ca o poti “drege” numai cu ciocolata… Ca sa eviti astfel de evenimente in lant, lasa ferestrele larg deschise de fiecare data cand se poate sau fa plimbari in aer liber, mai ales in zilele insorite.

Savureaza clipele de rasfat
Nu exista absolut niciun motiv sa nu mai gusti pic de ciocolata pentru tot restul vietii! O viata fara placere este cel mai scurt drum catre depresie! Invata sa te bucuri de micile placeri precum savurarea unei ciocolate, inghetate sau orice iti incanta tie simturile. Important este sa inveti sa te controlezi si sa nu depasesti limita.

Exemplu de meniu pentru 7 zile:

Luni:
Mic dejun: un bol cu branza de vaci degresata, o rosie, o felie de paine integrala
Gustare: o piersica si un bol cu nuci
Pranz: pui si legume la gratar (dovlecel, vanata, rosie), o felie de paine integrala, prune
Cina: o felie de paine integrala, o felie de sunca presata, un strugure

Marti:
Mic dejun: un iaurt degresat, 3 linguri de cereale integrale, un mar
Gustare: o felie de pepene galben, un pumn de nuci
Pranz: supa de rosii, cod (gratar/la cuptor) cu fasole verde, o felie de paine integrala, doua prune
Cina: salata de vinete, o rosie, o felie de paine integrala, o piersica

Miercuri:
(Fara proteine animale!)
Mic dejun: un pahar de suc de grepfrut, o felie de paine integrala, o felie de tofu
Gustare: o para, un bol de nuci
Pranz: ciorba de legume (fara cartofi), soia cu legume la cuptor, o felie de paine integrala, o felie de pepene verde
Cina: ciuperci la cuptor/la gratar, o felie de paine integrala, un bol cu salata de fructe

Joi:
Mic dejun: un ou fiert, o rosie, un ardei gras, o felie de paine integrala
Gustare: un bol cu nuci, doua prune
Pranz: vita la gratar, salata de telina si morcov, o felie de paine integrala, un strugure
Cina: conopida gratinata (cu o lingurita de svaiter), o felie de paine integrala, o piersica

Vineri:
(Fara proteine animale!)
Mic dejun: un pahar cu lapte din soia, 3 linguri de cereale integrale, un mar
Gustare: un pahar de suc de fructe (preparat in casa) si nuci
Pranz: ghiveci de legume (fara cartofi), o felie de paine integrala, salata de fructe
Cina: un pahar de suc de rosii, o felie de paine integrala, o felie de tofu, gutui/mere la cuptor

Sambata:
Mic dejun: o felie de paine integrala, o felie de sunca de pui, un ardei gras, un pahar de suc de grepfrut
Gustare: un mar, nuci
Pranz: supa crema de legume (fara cartofi), pui la gratar cu salata de varza, o felie de paine integrala, o felie de pepene verde
Cina: dovlecei gratinati cu doua linguri de branza de vaci slaba, o felie de paine integrala, o piersica

Duminica:
Mic dejun: un pahar de lapte degresat, 3 linguri de cereale integrale, o para
Gustare: un pahar de suc de fructe, nuci
Pranz: peste cu legume la gratar, o felie de paine integrala, salata de fructe
Cina: salata verde
cu sunca presata,
o felie de paine integrala, o felie de pepene galben

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”